Sort by
Sort by

Vrtim Zdravi Film – učestalo postavljena pitanja

djeca se igraju


Što je Vrtim Zdravi Film?

Nestlé Hrvatska već više od desetljeća podržava projekt "Vrtim Zdravi Film", u okviru globalne inicijative "Nestlé for Healthier Kids", uz glavnog provoditelja projekta, Hrvatski školski sportski savez.

Projekt je usmjeren na aktivaciju djece i roditelja: osnovnoškolci kroz praktične primjere uče o važnosti zdravog života s naglaskom na raznovrsnoj prehrani, važnosti tjelesne aktivnosti, smanjenju otpada od hrane i ekološkoj održivosti. Na razini regije godinama se organiziraju edukativne igre i tržnice s lokalnim proizvodima, uređuju igrališta i prezentiraju ideje za promjenu školskih jelovnika. Važan partner projekta je i HZJZ, koji reevaluira projekt svake godine. Dodatno, Vrtim Zdravi Film je 2021. godine udružio snage i s javnozdravstvenim programom “PETICA – igrom do zdravlja”. Prema broju obuhvaćane djece, PETICA i Vrtim Zdravi Film zajedno čine najopsežnije programe takve vrste u regiji.

Od početnih sedam škola i 515 učenika, koje je projekt obuhvaćao u 2011. godini, do desete obljetnice projekta obuhvaćeno je više od 67.000 učenika na nacionalnoj razini. Uz djecu i nastavnike, više od 15.000 roditelja također je prošlo kroz edukativne programe koji ističu važnost pravilne prehrane i redovite tjelesne aktivnosti. U okviru projekta, čije radionice provode nastavnici u školama, učenici viših razreda osnovnih škola stječu znanja o osnovama pravilne prehrane, njenom planiranju i poboljšanju navika.

Unazad nekoliko godina, Vrtim Zdravi Film nije dio samo školskog programa, već isti naziv nose i kampanje projekta usmjerene na edukaciju šire javnosti.

Koji su prehrambeni i zdravstveni trendovi među djecom u regiji?

Istraživanja pokazuju kako svega trećina regionalne djece konzumira preporučenih pet obroka dnevno, a jedno od desetero djece se ne hrani u obrocima. S druge strane, dobar pokazatelj je to što 70% mališana redovito doručkuje. Znanje o optimalnoj dnevnoj količini fizičke aktivnosti posjeduje približno 50% učenika, dok je manje od 40% djece fizički aktivno 60 minuta dnevno. Ovi rezultati ukazuju na pandemiju fizičke (ne)aktivnosti u zemljama regije, kao i na porast količine vremena provedenog pred ekranom, u posljednjih pet godina. Tjelesnom masom zadovoljno je nešto manje od 50% djece, a njih osam od deset o tjelesnoj masi razmišlja konstantno ili povremeno.

Što je NutriPorcija?

NutriPorcija je metoda koja pomaže u pripremi uravnoteženog obroka za cijelu obitelji. Zašto? Znamo da nam je potrebna raznolika prehrana, ali ne znamo koliko koje hrane trebamo.

NutriPorcija – Tanjur pravilne prehrane - na jednostavan način prikazuje odgovarajuće količine svake skupine namirnica za dva glavna obroka: ručak i večeru. Osmišljen za djecu u dobi 4-12 godina, osigurava uravnoteženu prehranu za pravilan rast. Tanjur je podijeljen na tri dijela - pola tanjura treba popuniti povrćem ili salatama, jednu četvrtinu hranom bogatom proteinima (meso, riba, jaja, svježi sir itd.), a preostalu četvrtinu izvorima ugljikohidrata, poput žitarica, tjestenine, riže, krumpira itd. Na rubu tanjura pronaći ćete preporuke za ostale skupine namirnica, jer voće, mliječni proizvodi, orašasti plodovi, sjemenke, ulja i voda jednako su bitan dio pravilne prehrane.

Za zdraviji način života svakog djeteta treba poticati minimalno 60 minuta svakodnevnih tjelesnih aktivnosti, poput hodanja, trčanja, aktivnih igara, plesa, vožnje biciklom, rolanja, badmintona itd.

Gdje se može preuzeti digitalna kuharica Vrtim Zdravi Film i koji se recepti nalaze u njoj?

Naša digitalna kuharica dio je programa edukacije djece i roditelja o pravilnoj prehrani, a osnova je bio Tanjur pravilne prehrane ili kako smo ga mi nazvali - NutriPorcija. Posebnost ove digitalne kuharice je njena dostupnost u svakom trenutku, svima. Napisana je kao podjela iskustava roditelja s roditeljima, slike su realne, onako kako to izgleda svaki dan u kuhinji. Nije lako svaki tjedan osmisliti obiteljski jelovnik, pa baš ovi recepti mogu biti dobra inspiracija.

U prvom izdanju digitalne kuharice Vrtim Zdravi Film surađivali smo Nevenom Rendeli Vejzović Tanjom Pastuović Klaić, Nastasjom Chiarom Petrić te Željkom Macan Čičko, kroz jednostavne recepte i lako primjenjive savjete koji se u njoj nalaze. Može se preuzeti putem poveznice: Digitalna kuharica Vrtim Zdravi Film.

Kako Nestle obilježava Međunarodni dan kuhara?

Različitim edukativnim aktivnostima, Nestlé se u listopadu 2019. godine pridružio Međunarodnom danu kuhara, kako bi potaknuo roditelje da što češće kuhaju s djecom.

Te je godine Međunarodni dan kuhara obilježen suradnjom s omiljenom cheficom - blogericom Nastasjom Chiarom Petrić, koja je osmislila nekoliko jednostavnih recepata za zdrava i ukusna jela od svima dostupnih namirnica. Kuhali smo s učenicima i profesorima OŠ Jabukovac. Događaj je podržala i Viktorija Rađa, koja je kuhala sa osnovnoškolcima. Ovim druženjem Nestlé je pokazao da kuhanje može biti zabavno i za tinejdžere.

U 2020. godini Nestlé je nastavio s poticanjem roditelja na uključivanje djece u pripremu obroka, ovoga puta inspiriran vještinama Nastasje Chiare Petrić i njene kći Gaie.

Nastasjin recept za bijeli bolognese umak s integralnom tjesteninom i brokulom, koji se nalazi i u prvoj Nestlé digitalnoj kuharici “Vrtim Zdravi Film”, sigurno će podjednako oduševiti roditelje i djecu i potaknuti ih da pokažu svoj kulinarski talent, nauče nešto novo i pritom se odlično zabave.

Tijekom 2021., Nestlé je udružio snage s trojicom vrhunskih hrvatskih chefova. Mate Janković, Mario Mihelj i Robert Hromalić bili su dijelom kulinarskog serijala u šest nastavaka - „Chefovi Vrte Zdravi Film“. Snažan fokus ovog je puta stavljen na smanjenje otpada i ostataka od hrane. Zadatak poznatih chefova bio je podijeliti savjete i trikove kako kuhati uz što bolje iskorištavanje namirnica. Tako su od glavnih jela pripremili i alternative jednako nutritivno hranjivih jela za drugi dan, od onoga što nije iskorišteno za ručak.

Obilježavanje Međunarodnog dana kuhara jedna je od aktivnosti u sklopu projekta Vrtim Zdravi Film koja će se nastaviti i dalje, svake godine uključujući snažne partnere i još više djece i roditelja.