Sort by
Sort by

NutriPorcija nije običan tanjur!


NutriPorcija je metoda koja pomaže u pripremi uravnoteženog obroka za cijelu obitelji. Zašto? Znamo da nam je potrebna raznolika prehrana, ali ne znamo koliko koje hrane trebamo.NutriPorcija – Tanjur pravilne prehrane - na jednostavan način prikazuje odgovarajuće količine svake skupine namirnica za dva glavna obroka: ručak i večeru. Osmišljen za djecu u dobi 4-12 godina, osigurava uravnoteženu prehranu za pravilan rast. Tanjur je podijeljen na tri dijela -  pola tanjura treba popuniti povrćem ili salatama, jednu četvrtinu hranom bogatom proteinima (meso, riba, jaja, svježi sir itd.), a preostalu četvrtinu izvorima ugljikohidrata, poput žitarica, tjestenine, riže, krumpira itd.  Na rubu tanjura pronaći ćete preporuke za ostale skupine namirnica, jer voće, mliječni proizvodi, orašasti plodovi, sjemenke, ulja i voda jednako su bitan dio pravilne prehrane.   

Za zdraviji način života svakog djeteta treba poticati minimalno 60 minuta svakodnevnih tjelesnih aktivnosti, poput hodanja, trčanja, aktivnih igrara, plesa, vožnje biciklom, rolanja, badmintona itd.   

 

nutriporcija tanjur zdrave hrane

Kako čitati tanjur pravilne prehrane?

 

 

tanjur zdrave prehrane

 

Voće i povrće: Polovicu tanjura treba ispuniti voćem i povrćem. Što više raznovrsnog voća i povrća, to bolje. Naglasak se stavlja se na povrće, kojeg nedostaje u prehrani djece.   

Žitarice: Četvrtinu tanjura neka ispune žitarice od cjelovitog zrna, jer sadrže više vitamina, minerala i vlakana nego rafinirane žitarice. 

Proteini: Preostalu četvrtinu tanjura neka ispunjavaju proteini. Prednost treba dati ribi, mesu peradi, jajima, grahu i drugim mahunarkama. Treba pripaziti na unos crvenog mesa, kao i mesnih prerađevina (hrenovke, salame, kobasice i sl.). 

Zdrave masnoće: Svoje mjesto na Tanjuru pravilne prehrane pronašle su i masnoće. Moramo imati na umu da su one neophodne za normalno funkcioniranje organizma te da, uz „loše“ masnoće koje treba ograničiti, postoje i „dobre“ masnoće. Ohrabruje se korištenje maslinovog, repičinog, bučinog te suncokretovog ulja, a treba pripaziti na unos maslaca i masnoća životinjskog porijekla.   

Voda: Još jedna važna smjernica tanjura pravilne prehrane nalaže da žeđ gasimo vodom, a da zaslađene napitke izbjegavamo. 

Mlijeko i mliječni proizvodi: Znanstvenici preporučuju dva serviranja mlijeka i mliječnih proizvoda dnevno. 
 
Slatkiši se ne trebaju potpuno izbaciti, ali treba ograničiti njihov unos. 


Trebamo razmišljati o Tanjuru pravilne prehrane kao vodiču za planiranje dobro uravnoteženih obroka i alatu za održavanje pravilne prehrane i zdravijeg načina života. On ne definira broj kalorija koje treba svakodnevno unijeti (jer potrebe pojedinaca nisu jednake), već nas ohrabruje da uživamo u hrani i jedemo raznoliko, bez prejedanja. Umjerenost je ključ pravilne prehrane. 
 

Inspiracija za obroke i tjedne jelovnike

Podložak osmišljen uz NutriPorciju inspirirat će vas, ne samo za obrok, već i tjedne jelovnike, kako bi u prehrani vaše obitelji sve skupine namirnica bile pravilno zastupljene. Sadrži i poticajne preporuke količine za svaku skupinu namirnica: proteina, vlakana, ugljikohidrata, poželjnih masti, voća, mlijeka i mliječnih proizvoda.

Preuzmite zabavne materijale