Sort by
Sort by

Personalizacija i fleksibilnost karakteriziraju današnje društvo. Brzi ritam modernog života stvara potrebu za jednostavnim rješenjima koja nam odgovaraju i poboljšavaju kvalitetu života. Zdrava prehrana jedan je od čimbenika koji značajno pridonose kvaliteti života. Ponekad je teško pridržavati se strogih prehrambenih preporuka i balansirane prehrane, stoga želimo pronaći fleksibilnije opcije prilagođene našem načinu života. Ujedno sve više brinemo o ravnoteži s prirodom, a ne samo uravnoteženoj prehrani. Cjelovito zdravlje čini mentalno zdravlje u zdravom tijelu, ali i na zdravom planetu.

Kako bismo svakoga podržali u tom nastojanju, osmislili smo VegePorciju – vodič za prehranu bogatiju namirnicama biljnog podrijetla. Bez obzira jedete li meso ili ste vegetarijanci, vegani ili fleksitarijanci, VegePorcija pomaže u pripremi zdravog doručka, ručka i večere sa svim potrebnim makronutrijentima (proteini, ugljikohidrati, masti), kao i odgovarajuću količinu mikronutrijenata (vitamina i minerala). Vi odlučujete koliko ćete zdravih recepata pripremljenih s namirnicama biljnog podrijetla uvesti u tjednu. Samostalno donosite odluke i prilagođavate tjedni jelovnik zdrave prehrane svom načinu života i svojim nutritivnim potrebama. Preporučujemo jednostavno pravilo: tri dana u tjednu jedite samo hranu biljnog podrijetla, slijedeći principe VegePorcije.


 

Ljeto je pravo vrijeme za kreativnost u kuhinji zbog čega tražimo najbolje majstore salata! 

Sudjelujte u digitalnom natječaju #VegeVirtuoz i pokažite nam svoje vještine osmišljavanja i pripreme najboljih salata, inspirirane smjernicama Vegeporcije dostupnima na ovoj web stranici. Podijelite svoje maštovite, zdrave i ukusne recepte te fotografije salata na našoj službenoj Facebook stranici, u obliku komentara ispod posta

Stručni žiri, koji čine nutricionist kompanije Nestlé te ambasadorice natječaja, Nika Pavičić i Slađana Ostić, ocjenjivat će sve pristigle prijave te najkreativnije nagraditi vrijednim nagradama

Natječaj traje od 8. do 22. srpnja, a dobitnici će se proglasiti 29. srpnja na nestle.hr te na službenoj Facebook stranici kompanije. Ovog ljeta ne propustite priliku ponijeti titulu majstora najcool salata! 

Pravila natječaja dostupna su na poveznici.

Za koga je osmišljena VegePorcija

srce u ruci
hrana na dlanu
jabuka
zemlja i srce
Za svejede koji žele smanjiti konzumaciju hrane životinjskog podrijetla, a ne znaju kako početi
Za fleksitarijance koji su odlučili okusiti život u zdravijim porcijama
Za vegetarijance i vegane
Za sve koji brinu o planetu
Ne trebate si uskraćivati okus mesa i unos hranjivih tvari koje meso osigurava. Uz malo mašte, biljni obroci mogu biti jednako ukusni i nutritivno uravnoteženi.
Veselje i energija počinju od tanjura. Jedemo li više hrane biljnog podrijetla, zdraviji smo. A kad smo zdravi, sve je lakše postići i prebroditi.
Pravi izazov! Jedemo li većinom ili isključivo hranu biljnog podrijetla posebno se treba potruditi oko odgovarajućih kombinacija, ali i oko unosa svih potrebnih nutrijenata za zdravi život.
Odluka o tome što stavljamo na tanjur izravno utječe na okoliš. Odlučimo li jesti više hrane biljnog podrijetla i smanjiti konzumaciju hrane životinjskog podrijetla, svatko od nas može pridonijeti smanjenju ugljičnog otiska.

 

Nestlé predstavlja metodu koja će vam pomoći da znate što i u kolikoj količini jesti za doručak,
ručak i večeru, jedan dan ili tjedan, kad se odlučite na prehranu biljnog podrijetla.
 

tanjur vegeporcija


Proteini biljnog i životinjskog podrijetla

Riječ protein dolazi od grčke riječi „proteos” što znači „od primarne važnosti”. Proteine grade lanci aminokiselina. Za rast, razvoj i oporavak tkiva naše tijelo treba devet esencijalnih aminokiselina koje moramo unijeti hranom. Termin „kompletan/cjelovit” protein odnosi se na sadržaj esencijalnih aminokiselina. Proteini životinjskog podrijetla smatraju se „kompletnim” proteinima jer opskrbljuju svim aminokiselinama u uravnoteženim količinama. Za razliku od njih, biljni proteini iz različitih kombinacija namirnica (npr. mahunarke i žitarice) osiguravaju sve esencijalne aminokiseline.
 

grafikon količine proteina

 

biljka


Fleksitarijanci vs. vegani

Biti fleksitarijanac ne znači u potpunosti odreći se mesa, ribe, mliječnih proizvoda ili jaja, kao što je slučaj s veganskim načinom prehrane. Umjesto toga, preporuča se jesti hranu životinjskog podrijetla u umjerenim količinama. Vi odlučujete koliko često ćete zamijeniti mesni burgerom biljnog podrijetla.

VegePorcija upućuje što jesti i kako podijeliti tanjur s različitim skupinama namirnica, kako biste imali raznoliku i uravnoteženu prehranu.

ilustrirana salata


Više od salate

Kad kažemo biljnog podrijetla, pomislimo na par vrsta salate i ponestane nam ideja. Kad kažemo biljna hrana, to znači žitarice, povrće, gljive, voće, mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke. Usto, više je načina pripreme graha, slanutka, patlidžana, špinata ili druge biljne hrane koju volimo. SIROVA / KUHANA / NA PARI / PIRJANA / GRILANA / PEČENA

Baš zato, VegePorcija je vodič koji inspirira, potiče na raznolikost te savjetuje odgovarajuće količine pojedinih namirnica.

 

Bili početnici ili pravi znalci, sve je lakše uz malo inspiracije i korisne izvore znanja

Vege podložak

VegePorcija otkriva detalje zdrave prehrane temeljene na namirnicama biljnog podrijetla, bez obzira radi li se o obroku, danu ili nekoliko dana u tjednu. Veličina podloška uključuje sve prijedloge tanjura-vodiča i poučava vas dnevnim porcijama te preporukama za svaku kategoriju hrane. Imajte ga pri ruci, u kuhinji ili na hladnjaku:
 

gumb potražite vege podložak
 
vegeporcija vodič

 

VegePorcija dio je nastojanja kompanije Nestlé da čini svijet zdravijim mjestom - svaki dan.

Otkrijte druge Nestlé inicijative o prehrani.
 

gumb saznajte više
gumb saznajte više


Chef Mario Mihelj predstavlja recepte

veggie chef
 

Poznati chef Mario Mihelj isprobava Garden Gourmet proizvode od njihova dolaska na hrvatsko tržište. Iz vlastitog iskustva potvrdio je da su izvrstan partner u kuhanju i konzumiranju. Dokazuje to i šest sjajnih recepata koje je osmislio u okviru kampanje predstavljanja VegePorcije u Hrvatskoj. Svaki od recepata u nastavku podijeljen je na tri dijela prema principima VegePorcije: 50 posto tanjura čini povrće, 25 posto biljni proteini iz mahunarki, orašastih plodova, gljiva i sjemenki te 25 posto žitarice od cjelovitog zrna.

Pripremite klasični biljni burger, flatbread kruščiće s mariniranim Garden Gourmet filetima, Garden Gourmet nuggets sendvič, stir fry wok te salatu s crnom lećom, sezonskim povrćem i nuggetsima. Neka isprobavanje ovih recepata bude vaš prvi korak prema prehrani bogatoj namirnicama biljnog porijekla i dobar tek želimo!

chef mario mihelj