Sort by
Sort by

Personalizacija i fleksibilnost karakteriziraju današnje društvo. Brzi ritam modernog života stvara potrebu za jednostavnim rješenjima koja nam odgovaraju i poboljšavaju kvalitetu života. Zdrava prehrana jedan je od čimbenika koji značajno pridonose kvaliteti života. Ponekad je teško pridržavati se strogih prehrambenih preporuka i balansirane prehrane, stoga želimo pronaći fleksibilnije opcije prilagođene našem načinu života. Ujedno sve više brinemo o ravnoteži s prirodom, a ne samo uravnoteženoj prehrani. Cjelovito zdravlje čini mentalno zdravlje u zdravom tijelu, ali i na zdravom planetu.

Kako bismo svakoga podržali u tom nastojanju, osmislili smo VegePorciju – vodič za prehranu bogatiju namirnicama biljnog podrijetla. Bez obzira jedete li meso ili ste vegetarijanci, vegani ili fleksitarijanci, VegePorcija pomaže u pripremi zdravog doručka, ručka i večere sa svim potrebnim makronutrijentima (proteini, ugljikohidrati, masti), kao i odgovarajuću količinu mikronutrijenata (vitamina i minerala). Vi odlučujete koliko ćete zdravih recepata pripremljenih s namirnicama biljnog podrijetla uvesti u tjednu. Samostalno donosite odluke i prilagođavate tjedni jelovnik zdrave prehrane svom načinu života i svojim nutritivnim potrebama. Preporučujemo jednostavno pravilo: tri dana u tjednu jedite samo hranu biljnog podrijetla, slijedeći principe VegePorcije.
 

Za koga je osmišljena VegePorcija

srce u ruci
hrana na dlanu
jabuka
zemlja i srce
Za svejede koji žele smanjiti konzumaciju hrane životinjskog podrijetla, a ne znaju kako početi
Za fleksitarijance koji su odlučili okusiti život u zdravijim porcijama
Za vegetarijance i vegane
Za sve koji brinu o planetu
Ne trebate si uskraćivati okus mesa i unos hranjivih tvari koje meso osigurava. Uz malo mašte, biljni obroci mogu biti jednako ukusni i nutritivno uravnoteženi.
Veselje i energija počinju od tanjura. Jedemo li više hrane biljnog podrijetla, zdraviji smo. A kad smo zdravi, sve je lakše postići i prebroditi.
Pravi izazov! Jedemo li većinom ili isključivo hranu biljnog podrijetla posebno se treba potruditi oko odgovarajućih kombinacija, ali i oko unosa svih potrebnih nutrijenata za zdravi život.
Odluka o tome što stavljamo na tanjur izravno utječe na okoliš. Odlučimo li jesti više hrane biljnog podrijetla i smanjiti konzumaciju hrane životinjskog podrijetla, svatko od nas može pridonijeti smanjenju ugljičnog otiska.

 

Nestlé predstavlja metodu koja će vam pomoći da znate što i u kolikoj količini jesti za doručak,
ručak i večeru, jedan dan ili tjedan, kad se odlučite na prehranu biljnog podrijetla.
 

tanjur vegeporcija


Proteini biljnog i životinjskog podrijetla

Riječ protein dolazi od grčke riječi „proteos” što znači „od primarne važnosti”. Proteine grade lanci aminokiselina. Za rast, razvoj i oporavak tkiva naše tijelo treba devet esencijalnih aminokiselina koje moramo unijeti hranom. Termin „kompletan/cjelovit” protein odnosi se na sadržaj esencijalnih aminokiselina. Proteini životinjskog podrijetla smatraju se „kompletnim” proteinima jer opskrbljuju svim aminokiselinama u uravnoteženim količinama. Za razliku od njih, biljni proteini iz različitih kombinacija namirnica (npr. mahunarke i žitarice) osiguravaju sve esencijalne aminokiseline.
 

grafikon količine proteina

 

biljka


Fleksitarijanci vs. vegani

Biti fleksitarijanac ne znači u potpunosti odreći se mesa, ribe, mliječnih proizvoda ili jaja, kao što je slučaj s veganskim načinom prehrane. Umjesto toga, preporuča se jesti hranu životinjskog podrijetla u umjerenim količinama. Vi odlučujete koliko često ćete zamijeniti mesni burgerom biljnog podrijetla.

VegePorcija upućuje što jesti i kako podijeliti tanjur s različitim skupinama namirnica, kako biste imali raznoliku i uravnoteženu prehranu.

ilustrirana salata


Više od salate

Kad kažemo biljnog podrijetla, pomislimo na par vrsta salate i ponestane nam ideja. Kad kažemo biljna hrana, to znači žitarice, povrće, gljive, voće, mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke. Usto, više je načina pripreme graha, slanutka, patlidžana, špinata ili druge biljne hrane koju volimo. SIROVA / KUHANA / NA PARI / PIRJANA / GRILANA / PEČENA

Baš zato, VegePorcija je vodič koji inspirira, potiče na raznolikost te savjetuje odgovarajuće količine pojedinih namirnica.

 

Bili početnici ili pravi znalci, sve je lakše uz malo inspiracije i korisne izvore znanja

Vege podložak

VegePorcija otkriva detalje zdrave prehrane temeljene na namirnicama biljnog podrijetla, bez obzira radi li se o obroku, danu ili nekoliko dana u tjednu. Veličina podloška uključuje sve prijedloge tanjura-vodiča i poučava vas dnevnim porcijama te preporukama za svaku kategoriju hrane. Imajte ga pri ruci, u kuhinji ili na hladnjaku:
 

 
vegeporcija vodič

 

VegePorcija dio je nastojanja kompanije Nestlé da čini svijet zdravijim mjestom - svaki dan.

Otkrijte druge Nestlé inicijative o prehrani.
 Chef Mario Mihelj predstavlja recepte

veggie chef
 

Poznati chef Mario Mihelj isprobava Garden Gourmet proizvode od njihova dolaska na hrvatsko tržište. Iz vlastitog iskustva potvrdio je da su izvrstan partner u kuhanju i konzumiranju. Dokazuje to i šest sjajnih recepata koje je osmislio u okviru kampanje predstavljanja VegePorcije u Hrvatskoj. Svaki od recepata u nastavku podijeljen je na tri dijela prema principima VegePorcije: 50 posto tanjura čini povrće, 25 posto biljni proteini iz mahunarki, orašastih plodova, gljiva i sjemenki te 25 posto žitarice od cjelovitog zrna.

Pripremite klasični biljni burger, flatbread kruščiće s mariniranim Garden Gourmet filetima, Garden Gourmet nuggets sendvič, stir fry wok te salatu s crnom lećom, sezonskim povrćem i nuggetsima. Neka isprobavanje ovih recepata bude vaš prvi korak prema prehrani bogatoj namirnicama biljnog porijekla i dobar tek želimo!

chef mario mihelj