Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sort by
Sort by

Uravnotežena prehrana

Uravnotežena prehrana



Ključ zdrave prehrane je uravnotežena prehrana. Zvuči jednostavno, ali na koji način je najlakše postići ravnotežu? Bitno je uključiti različitu hranu, na osnovu temeljnih grupa hrane, u odgovarajućim količinama. Najbitnije je znati koja hrana čini temeljnu grupu hrane, a koja hrana je dodatak.

5 je temeljnih grupa hrane:
  • VOĆE – svježe, suženo i konzervirano voće
  • POVRĆE – svježe, smrznuto ili konzervirano povrće i mahunarke
  • PROIZVODI OD ŽITA– kruh, žitarice, tjestenina, riža i rezanci
  • MLIJEČNI PROIZVODI – mlijeko, jogurt, sir, pojačano sojino mlijeko
  • MESO I ZAMJENA ZA MESO – meso, riba, perad, jaja, orašasti plodovi i mahunarke.
  • DODACI poput sladoleda, čipsa, čokolada, slatkih keksi i alkohola.

Postoji jednostavna formula koja vam može pomoći da svojoj obitelji osigurate uravnotežene i zdrave večernje obroke.Zove se „1, 2, 3!, a primjenjuje načela „modela tanjura“, zdravih smjernica za prehranu koje su razvili nutricionisti. Koncept je jednostavan. Zamislite da je hrana na vašem tanjuru podijeljena u šest porcija. Idealno bi jedna porcija trebale biti bjelančevine, dvije porcije ugljikohidrati i tri porcije, ili pola vašeg tanjura, povrće.

  1. Hrana s bjelančevinama: Za večeru Vam je potrebno samo mala količina bjelančevina. Jedna porcija mesnih bjelančevina stane otprilike u jedan dlan ruke.
  2. Hrana s ugljikohidratima: Za večeru, četvrtina Vašeg tanjura treba sadržavati ugljikohidrate, poput tjestenine, rezanaca, riže i kruha.
  3. Povrće: Tri porcije povrća za večeru znači da ste na dobrom putu da konzumirate 5 porcija povrća dnevno! Tri serviranja bi trebala napuniti polovicu Vašeg tanjura. Uključite povrće različitih boja u svakom obroku, kako bi uživali u različitim hranjivim vrijednostima svakog.

Korištenje ove 1, 2, 3 formule sljedeći put kad kuhate večeru Vam može pomoći da u zdrav, uravnotežen obrok uključite temeljne grupe hrane.

Grupa hrane Primerci Koliko serviranja*
Voće 1 srednji komad (npr. jabuka)
2 mala komada (npr. kiwi)
1 ½ žličica grožđica
1 šalica konzerviranog voća
½ šalice (125 ml) voćnog soka
2
Povrće ½ šalice kuhanog povrća, graha, graška ili leće
1 šalica salate
1 mali krumpir
5
Proizvodi od žita 2 šnite kruha
1 šalica kuhane riže, tjestenine, rezanaca
1 šalica kuhane zobene kaše
40g žitnih pahuljica ili 65g muesli
1/3 šalice brašna
4-12
Mliječni proizvodi 1 šalica (250ml) mlijeka ili sojinog mlijeka pojačanog kalcijem
½ šalice kondenziranog mlijeka
2 šnite sira (40g)
1 jogurt u čašici (200g)
2-3
Meso i zamjena za meso 65-100g kuhanog mesa ili piletine
½ šalice kuhane leće
80-120g kuhane ribe
2 mala jaja
1/3 šalice kikirikija
¼ šalice sjemenja sezama
1-2
Dodaci 30g čipsa
Pola čokoladne pločice
2-4 slatka keksa ili komad torte
1 konzerva bezalkoholnog pića
0-2

*Točne količine ovise o dobi, potrebama za energijom i razinama aktivnosti