Sort by
Sort by

Razmatranje ugljičnog otiska Nestlé korporativne stranice

Klimatske promjene među najvećim su izazovima u društvu. Uz to predstavljaju i jedan od najvećih rizika za budućnost našeg poslovanja, pa radimo na ostvarenju nulte stope emisije stakleničkih plinova u našem poslovanju i lancima opskrbe.


Zašto nam je stalo do poboljšanja učinkovitosti Nestlé digitalnog ekosustava

Kako bismo smjestili naše stranice na internet, Nestlé koristi poslužitelje koji troše energiju za rad i pružaju korisnicima pristup slikama, videozapisima i tekstu. Energija je također potrebna za gledanje i preuzimanje sadržaja.

Korištenje uređaja za pristup internetu postala je toliko svakodnevna aktivnost da mnogi od nas niti ne razmišljaju o tome kako ono stvara emisije stakleničkih plinova. S više od 70 korporativnih stranica, promjene koje provodimo kako bismo poboljšali energetsku učinkovitost naše digitalne imovine mogu pomoći u smanjenju tih emisija.


Koja poboljšanja provodimo na našim Nestlé korporativnim stranicama

Od 2021. godine radimo na tome da sva poboljšanja Nestlé korporativnih stranica koriste načela koja u obzir uzimaju njihov ugljični otisak. To uključuje:

Poboljšane performanse

Kako bismo poboljšali performanse naših web stranica, provodimo učinkovite strategije predmemoriranja i poboljšavamo brzinu stranica. To uključuje smanjenje veličine naših slika i PDF datoteka, čime se smanjuje vrijeme učitavanja stranice i potrebna energija. Pored toga, moramo se pobrinuti da se sve slike i videozapisi koji se koriste na našim stranicama slažu s porukom na stranici i služe svrsi. Želimo korisnicima osigurati brže i neometano iskustvo pregledavanja stranica, optimizirajući pritom potrošnju energije.

Struktura i kretanje korisnika po stranici

Redovito obnavljamo razne odjeljke naših Nestlé korporativnih stranica kako bismo stvorili intuitivnije i učinkovitije kretanje korisnika po njima. Pojednostavljujemo navigaciju, bolje povezujemo stranice te poboljšavamo funkciju pretraživanja i filtere unutar istih. Sve ovo pomaže našim posjetiteljima da brzo pronađu informacije koje traže, čime se smanjuje vrijeme provedeno na stranici, a samim time, i potrošnja energije.

Optimiziranje sadržaja

Redovito pregledavamo podatke naše web stranice kako bismo identificirali nove načine poboljšanja našeg sadržaja. Primjerice, dodavanjem relevantnih ključnih riječi koje naši korisnici pretražuju, sadržaj se može lakše pronaći putem web tražilica. Ako naši posjetitelji provedu manje vremena tražeći što ih zanima, bit će potrebno manje energije.

Tamni način rada

Tamni način rada korisnicima pruža fleksibilnost izbora između svijetlih i tamnih tema. Korištenje “tamnog” načina rada omogućuje korisnicima da smanje potrošnju energije na uređajima s OLED ili AMOLED zaslonima. Tamni način također je pristupačniji te mnogim korisnicima nudi poboljšano iskustvo pregledavanja stranica.

Mjerenje digitalnog ugljičnog otiska

Radimo na mjernom modelu za preciznu procjenu našeg ugljičnog otiska u cijelom Nestlé digitalnom sustavu. Razvijamo pouzdan pristup koji obuhvaća razne aspekte, uključujući hosting (smještaj web servisa na server), dizajn i partnere za razvoj stranica. Želimo steći jasnu sliku o našem utjecaju i shvatiti kako prethodno navedene aktivnosti mogu pomoći da se suočimo s njim.


Hoće li promjene utjecati na to kako naši posjetitelji koriste naše web stranice?

Promjene koje uvodimo kako bismo smanjili naš digitalni ugljični otisak imat će pozitivan utjecaj na SEO (eng. Search Engine Optimization, optimizacija web stranica za tražilice), pristupačnost i kretanje korisnika po stranici, koje će biti učinkovitije, tako da bi promjene sveukupno gledajući trebale poboljšati korisničko iskustvo kao i potrošnju energije.