Vodič za pravilnu prehranu

10 PRAVILA ZA PRAVILNU PREHRANU

vodic%20za%20zdravu%20prehranu.png1. Raznolikost

Raznolikost je vrlo bitan čimbenik u održavanju idealne tjelesne mase i zdravog tijela - ne postoji namirnica koja samostalno može zadovoljiti cjelokupne potrebe organizma. Organizmu su svakodnevno potrebni proteini, masti, bjelančevine, vitamini, minerali, antioksidanti i vlakna, te će optimalno funkcionirati kada primi sve navedene komponente. Iz tog razloga, raznovrsna prehrana je temelj zdravlja.

2. Umjerenost

Kod svakog obroka konzumirajte umjerenu količinu hrane. Tijelo možda ne može probaviti i iskoristiti onoliku količinu hrane koja se unese tijekom jednog obroka te se suvišne kilokalorije pohranjuju. Kako biste to spriječili, potrebno je konzumirati raznovrsne obroke u umjerenim količinama, pet puta dnevno.

3. Konzumirajte dovoljno žitarica, voća i povrća

Namirnice poput cjelovitih žitarica daju optimalnu količinu energije kroz dulji period tijekom dana te su na taj način kvalitetan izvor energije. Također, žitarice, voće i povrće sadrže veće količine vitamina, minerala i dijetalnih vlakana, koje imaju pozitivan zajednički učinak na opće zdravlje.

4. Dnevno konzumirajte otprilike 1,5 l tekućine

Preporuka je svaki dan popiti otprilike 8 čaša vode.

5. Održavajte idealnu tjelesnu masu

Idealna tjelesna masa je individualna i ovisi o antropometrijskim mjerama. Kako bi tijelo sagorijevalo više energije i bilo što vitalnije, preporuka je baviti se tjelesnom aktivnošću svaki dan i birati izbalansiranu i umjerenu prehranu.

6. Započnite dan doručkom!

Često se govori da je doručak najvažniji dnevni obrok. Svi obroci su jednako važni, ali konzumiranjem doručka omogućujete svom tijelu izvor energije i nutrijenata ujutro, u doba kada je potrebna najveća količina energije za početak dana!

7. Redovitost

Preskakanje obroka može dovesti do nekontrolirane gladi, koja za posljedicu uglavnom ima prejedanje. Takvim ritmom prehrane odmažete tijelu održati ili steći idealnu tjelesnu masu. Dnevno je potrebno pet obroka: zajutrak, doručak, ručak, užina i večera. Doručak i užina su međuobroci koji bi trebali biti manje energetske vrijednosti od tri glavna obroka.

8. Smanjite unos zasićenih masnih kiselina

Zasićene masne kiseline u današnje vrijeme postale su okidač većine kardiovaskularnih bolesti, no one su također potrebne organizmu. Da bi se izbjegao negativan učinak zasićenih masnih kiselina, prehranu treba obogatiti unosom nezasićenih masnih kiselina i baviti se tjelesnom aktivnošću.

9. Solite manje

U današnje vrijeme, sol je postala problem zbog, sve veće učestalosti hipertenzije u svijetu. Kako se sol svakodnevno koristi u kućanstvu i u mnogim proizvodima na tržištu, sve je teže održati optimalan krvni tlak. Preporučena dnevna količina soli iznosi 6 g.10. Pokrenite se

10. Pokrenite se

Danas se vrlo često zanemaruje tjelesna aktivnost, zbog sjedilačkog načina života. Kako biste održali vitalnost i zdravlje mišićne mase, nužna je redovita tjelesna aktivnost. Svakodnevna tjelesna aktivnost je esencijalan čimbenik za zdravlje i dugovječnost organizma.