Za zdraviji život 50 milijuna djece širom svijeta

Dobra prehrana je od suštinskog značaja za pravilan rast i razvoj djece. Međutim, kao što to obično bude – teorija je jedno, a praksa drugo. Poticanje djece da jedu više povrća i voća, osiguravanje jelovnika koji je što hranljiviji i bogat raznovrsnim izvorima proteina – uključujući i biljne opcije - ponekad može biti izazov za roditelje.

Nestlé for Healthier Kids ujedinjuje sve naše želje da pružimo podršku roditeljima na putu prema odgajanju zdravije djece. Širom svijeta, lansiramo hranjivije proizvode kako bismo zadovoljili prehrambene potrebe djece, istovremeno pružajući obrazovanje o prehrani kroz školski program, ali i svakodnevne savjete i hranjive recepte kao inspiraciju za roditelje. Naša ambicija je da doprinesemo tome da 50 milijuna djece u cijelom svijetu vodi zdraviji život do 2030. godine.

Uključivanje djece u aktivnosti oko kuhinje i pripreme jela navodi ih da usvoje bolje prehrambene navike: bolja kvaliteta njihove prehrane, djeca su sklonija jesti voće i povrće, biraju cjelovite žitarice. To je razlog zašto ohrabrujemo i zalažemo se za dobar tim u kuhinji, zajedno s mališanima.

Zajednička priprema obroka – koje su dobrobiti za djecu?

Kvaliteta prehrane raste eksponencijalno, ako se mališani uključe u pripremu obroka [1,2,3*]
Djeca koja pomažu u pripremi obroka jedu više voća i povrća [4,5,6*]
Djeca koja nauče kuhati od malih nogu zavole povrće [7,8,9*]

1 (Ukupna kvaliteta prehrane je veća među učenicima petog razreda u Kanadi, koji su pomagali u kuhanju kod kuće najmanje jednom tjedno, u usporedbi s onima koji nikada nisu pomagali u pripremi obroka (Chu IL et al. J Nutr Educ Behav. 2014; 46: 304) 

2 (Istraživanje provedeno u Australiji pokazalo je da su dječaci koji su se pridržavali zdravijeg načina prehrane više pomagali u pripremi obroka kod kuće nego dječaci na prehrani bogatoj samo kalorijama (Leech RM et al. Appetite. 2014; 75: 64-70) 

3 Kuhanje je povezano s pridržavanjem zdrave mediteranske prehrane kod učenika u dobi od 7-9 godina  u Portugalu (Leal FM et al. Persp in Pub Health. 2011; 131: 283-7)

4 (Kanadski učenici petog razreda koji su redovno pomagali u pripremi obroka kod kuće pojeli su 1,4 obroka i povrća više dnevno (kombinirano) od djece koja nikada nisu pripremala obroke s roditeljima (Chu IL et al. J Nutr Educ Behav. 2014; 46: 304 -8) 

5 (Japanska djeca (10-11 godina) koja su pomagala u pripremi obroka kod kuće imaju veću vjerojatnost da jedu povrće i voće svaki dan, u usporedbi s onima koja nikad nisu sudjelovala u pripremi obroka (Nozue M et al. Nutr Res Pract 2016; 10: 359-63) 

6 (Uključivanje male djece (2-5 godina) u kuhinjske aktivnosti povećalo je učestalost konzumiranja voća i povrća (Shim JE i sar. J Nutr Educ Behav. 2016; 48: 311-7)

7 (Pomoć u pripremi obroka i pripremi jelovnika povezana je s povećanjem preferencija povrća za 10% kod učenika 5. razreda u Kanadi (Chu IL et al. Pub Health Nutr. 2013; 16: 108-12) 

8 (Povećano sudjelovanje djece u kuhinji ili stupanj roditeljskog poticaja djece da pomažu u pripremi hrane pozitivno su povezani s preferencijama povrća kod djece uzrasta od 3-7 godina (Vollmer RL i Baietto J. Appetite. 2017; 113; 113: 134-40) 

9 (Predškolci su spremniji da jedu povrće kad pomažu u pripremi recepata za povrće (Ugalde M i sar. JMIR Serius Games. 2017; 5: e20)

Dva osnovna područja programa


1.    Ubrzavanje transformacije našeg asortimana proizvoda

Kako bismo osigurali da naši brendovi podržavaju zdraviji način života i ispunjavaju današnje prehrambene potrebe, dosad smo:

•    od 2014. godine uklonili preko 45 000 tona šećera i 6.200 tona zasićenih masnih kiselina;
•    Odstranili preko 15 000 tona soli od 2012. godine;
•    Povećali količinu  hrane obogaćene mikronutrijentima (vitamini, minerali) na 185,4 milijarde u 2019. godini;
•    Osigurali smo da 99,8% našeg asortimana ne sadrži trans-masne kiseline (TFA).

Također smo se obvezali da tijekom 2020. godine:

•    Dodamo 750 milijuna porcija (80g) povrća;
•    Dodamo najmanje 300 milijuna porcija (16 g) zrna, mahunarki, orašastih plodova i sjemenki bogatih vlaknima u proizvode;
•    Smanjimo šećere u proizvodima za 5%;
•    Smanjimo sol u proizvodima za 10%;
•  Ispunimo našu obvezu iz 2014. godine da smanjimo zasićene masne kiseline za 10% u svim relevantnim proizvodima koji ne ispunjavaju kriterije Nestlé Nutritional Foundation u pogledu zasićenih masnih kiselina.

2.    Inspiriranje i podrška zajednici putem snažnih lokalnih inicijativa

Vrtim zdravi film je društveno odgovorni projekt koji se u Hrvatskoj kontinuirano provodi već deset godina. Dio je globalne inicijative Nestlé for Healthier Kids koja se od 2009. godine provodi u više od 80 zemalja svijeta s ciljem edukacije djece osnovnoškolske dobi o važnosti pravilne prehrane i bavljenja tjelesnom aktivnošću.