Sort results by
Sort results by
Za zdraviji život 50 milijuna djece širom svijeta

Dobra prehrana ključna je za pravilan rast i razvoj djece. Međutim, teorija je jedno, a praksa drugo. Poticanje djece na konzumaciju povrća i voća te osiguravanje hranjivog jelovnika, bogatog izvorima proteina, ponekad roditeljima predstavlja izazov. 

“Nestlé for Healthier Kids” ujedinjuje želje za pružanje podrške roditeljima na putu prema odgajanju zdravije djece. Širom svijeta, Nestlé lansira hranjive proizvode kako bi zadovoljio prehrambene potrebe djece i pružio obrazovanje o prehrani kroz školski program, ali i svakodnevne savjete i hranjive recepte kao inspiraciju za roditelje. Ambicija kompanije Nestlé doprinijeti je zdravijem načinu života 50 milijuna djece do 2030. godine. 

Uključivanje u aktivnosti vezane uz pripremu obroka kod djece stvara kvalitetnije prehrambene navike: sklonija su konzumaciji voća i povrća, kao i odabiru cjelovitih žitarica.  

Zajednička priprema obroka – koje su dobrobiti za djecu? 

Kvaliteta prehrane raste eksponencijalno, ako se mališani uključuju u pripremu obroka [1,2,3*]
Djeca koja pomažu u pripremi obroka jedu više voća i povrća [4,5,6*]
Djeca koja nauče kuhati od malih nogu zavole povrće [7,8,9*]

1 (Ukupna kvaliteta prehrane je veća među učenicima petog razreda u Kanadi, koji su pomagali u kuhanju kod kuće najmanje jednom tjedno, u usporedbi s onima koji nikada nisu pomagali u pripremi obroka (Chu IL et al. J Nutr Educ Behav. 2014; 46: 304) 

2 (Istraživanje provedeno u Australiji pokazalo je da su dječaci koji su se pridržavali zdravijeg načina prehrane više pomagali u pripremi obroka kod kuće nego dječaci na prehrani bogatoj samo kalorijama (Leech RM et al. Appetite. 2014; 75: 64-70) 

3 Kuhanje je povezano s pridržavanjem zdrave mediteranske prehrane kod učenika u dobi od 7-9 godina  u Portugalu (Leal FM et al. Persp in Pub Health. 2011; 131: 283-7)

4 (Kanadski učenici petog razreda koji su redovno pomagali u pripremi obroka kod kuće pojeli su 1,4 obroka i povrća više dnevno (kombinirano) od djece koja nikada nisu pripremala obroke s roditeljima (Chu IL et al. J Nutr Educ Behav. 2014; 46: 304 -8) 

5 (Japanska djeca (10-11 godina) koja su pomagala u pripremi obroka kod kuće imaju veću vjerojatnost da jedu povrće i voće svaki dan, u usporedbi s onima koja nikad nisu sudjelovala u pripremi obroka (Nozue M et al. Nutr Res Pract 2016; 10: 359-63) 

6 (Uključivanje male djece (2-5 godina) u kuhinjske aktivnosti povećalo je učestalost konzumiranja voća i povrća (Shim JE i sar. J Nutr Educ Behav. 2016; 48: 311-7)

7 (Pomoć u pripremi obroka i pripremi jelovnika povezana je s povećanjem preferencija povrća za 10% kod učenika 5. razreda u Kanadi (Chu IL et al. Pub Health Nutr. 2013; 16: 108-12) 

8 (Povećano sudjelovanje djece u kuhinji ili stupanj roditeljskog poticaja djece da pomažu u pripremi hrane pozitivno su povezani s preferencijama povrća kod djece uzrasta od 3-7 godina (Vollmer RL i Baietto J. Appetite. 2017; 113; 113: 134-40) 

9 (Predškolci su spremniji da jedu povrće kad pomažu u pripremi recepata za povrće (Ugalde M i sar. JMIR Serius Games. 2017; 5: e20)

Dva osnovna područja programa


1.    Ubrzavanje transformacije asortimana proizvoda kompanije Nestlé 

Kako bi osigurao podršku podršku zdravog života, putem svojih brendova, Nestlé je: 

•    Od 2014. godine uklonio više od 45 000 tona šećera i 6.200 tona zasićenih masnih kiselina; 
•    Od 2012. godine odstranio više od 15 000 tona soli; 
•    U 2019. godini povećao količinu hrane bogate mikronutrijentima (vitamini, minerali) na 185,4 milijarde; 
•    Osigurao 99,8% asortimana bez trans-masnih kiselina (TFA). 

Tijekom 2020. godine Nestlé se obvezao: 

•    Dodati 750 milijuna porcija (80g) povrća; 
•    U proizvode dodati najmanje 300 milijuna porcija (16 g) zrna, mahunarki, orašastih plodova i sjemenki bogatih vlaknima; 
•    Smanjiti šećere u proizvodima za 5%; 
•    Smanjiti sol u proizvodima za 10%; 
•    Ispuniti obvezu smanjenja zasićenih masnih kiselina za 10%, u svim relevantnim proizvodima koji ne ispunjavaju kriterije “Nestlé Nutritional Foundation” iz 2014. godine. 

2.    Inspiriranje i podrška zajednici putem snažnih lokalnih inicijativa 

Vrtim zdravi film društveno je odgovoran projekt koji se u Hrvatskoj kontinuirano provodi već deset godina. Dio je globalne inicijative “Nestlé for Healthier Kids”, koja se od 2009. godine provodi u više od 80 zemalja svijeta, s ciljem edukacije djece osnovnoškolske dobi o važnosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti.