Sort by
Sort by

Prehrana male djece: 10 savjeta za uravnoteženu prehranu

U ranom djetinjstvu, mališanima je za skladan rast potrebna vaša podrška. Uravnotežena prehrana svakako pridonosi zdravom razvoju djece. 

 
Dijete super heroj s brokulom u ruci savjetuje o zdravoj prehrani


 
  1. Ne odustajte kada odbije hranu 

Nemojte se bojati uvođenja novih namirnica u prehranu svojeg djeteta, čak i ako ih isprva odbije. Istraživanja kompanije Nestlé pokazuju da većina djece mora nešto probati sedam do deset puta, prije nego što im se svidi. 

Možete uvjeriti svog mališana da proba novu hranu ako mu kažete da će od nje postati velik. Drugo rješenje je povesti dijete u kupovinu i pustiti da samo odabere zdravu hranu koju će kod kuće poslužiti i pojesti s tekom. 

  1. Naučite ga da se zaustavi 

Djeca mogu prestati jesti kad su sita. Međutim, roditeljima je teško prepoznati je li dijete dovoljno pojelo. 

Zato je važno djecu naučiti da kažu kad su sita. Naučite ih da „slušaju“ želudac i da si postavljaju pitanja, poput: „Je li mi trbuh pun?“, „Mogu li i dalje jesti ove kekse?“. Tako će lakše prepoznati kada su siti, a vi ćete moći im vjerovati. 

  1. Budite kreativni 

Sve boje voća i povrća potječu od prirodnih tvari biljaka. Svaka boja ima specifičan utjecaj na tijelo pa je dobro djetetu svakodnevno davati šarenu hranu. Uvedite u prehranu zalogaje živih boja i atraktivnih oblika, kako bi se hrana činila zanimljivijom. 

  1. Naučite dijete da jede sporo 

Jesti polako preporuka je za bilo koju dob. Potrebno je 20 minuta da poruka, poput osjećaja sitosti, dođe iz želuca u mozak. Koliko god željeli da dijete završi obrok za nekoliko minuta, mnogo je važnije naučiti polako jesti i pravilno žvakati. 

  1. Zabavljajte se u kuhinji 

Djeca više vole jesti ako sudjeluju u pripremi hrane. Zabavljajte se dok zajedno kuhate. Dajte mu neki zadatak i dopustite mu da vam pomogne ili neka koristi maštu i kuha za sebe. Tijekom školskih praznika dijete upišite na tečaj kuhanja, kako bi razvilo kvalitete „kuhara“. 

  1. Jedite zajedno 

Primamljivo je jesti pred televizorom ili prizalogajiti nešto u hodu, ali ove navike nemaju pozitiva učinak na vas i vaše dijete. Zajedničkim obrocima potaknite dijete da jede redovito. 

  1. Uzgajajte u vlastitom vrtu 

Naviknite dijete na zdravu i raznoliku prehranu uzgojem povrća i aromatičnih biljaka kod kuće. Bit će mu primamljivije kušati mrkve ako sudjeluje u njihovom uzgoju. Čak i ako ne živite u kući, možete se odlučiti za biljke koje rastu u stanu. 

  1. Naučite dijete da pije vodu 

Potaknite dijete da pije vodu za vrijeme obroka, a sok i slatka pića čuvajte samo za posebne trenutke. Iako sok sadrži hranjive tvari koje tijelu daju energiju, djeca prije svega trebaju piti vodu. 

  1. Izaberite zdrave grickalice 

Kada djeca traže grickalice, najjednostavnije im je dati vrećicu čipsa. No takve grickalice obično su siromašne hranjivim tvarima. Ponudite zdrave grickalice, poput voća, orašastih plodova, neslanih sjemenki ili jednostavnih jogurta. 

  1. Ne preskačite doručak 

Doručak puni baterije za cijeli dan, čak i ako se sastoji samo od voća i čaše mlijeka. Doručkujte s djetetom, tako će usvojiti zdravu naviku za cijeli život. 

Ima li vaše dijete uravnoteženu prehranu? 

Za više informacija pratite Nestlé na Facebooku