Sort by
Sort by

Vrtim Zdravi Film: više od desetljeća zdravih priča iz škola u cijeloj Hrvatskoj

Nestlé Hrvatska već više od desetljeća podržava projekt “Vrtim Zdravi Film”, u okviru globalne inicijative “Nestlé for Healthier Kids”, uz glavnog provoditelja projekta, Hrvatski školski sportski savez. Važan partner projekta je i HZJZ, koji reevaluira projekt svake godine. Dodatno, “Vrtim Zdravi Film” 2021. godine udružio je snage s javnozdravstvenim programom “PETICA – igrom do zdravlja”. Prema broju obuhvaćane djece, PETICA i “Vrtim Zdravi Film” zajedno čine najopsežnije programe takve vrste u regiji.   
 
Od početnih sedam škola i 515 učenika, koje je projekt obuhvaćao u 2011. godini, do desete obljetnice projekta obuhvaćeno je više od 67.000 učenika na nacionalnoj razini. Uz djecu i nastavnike, više od 15.000 roditelja također je prošlo kroz edukativne programe koji ističu važnost pravilne prehrane i redovite tjelesne aktivnosti.  

U okviru projekta, čije radionice provode nastavnici u školama, učenici viših razreda osnovnih škola stječu znanja o osnovama pravilne prehrane, njenom planiranju i poboljšanju navika. Posebna pažnja posvećena je roditeljima, koji o projektu uče preko svoje djece ili putem roditeljskih sastanaka na temu. 

VrtimZdraviFilm program
Savez za zdraviju budućnost
 

Projekt je usmjeren na aktivaciju djece i roditelja: osnovnoškolci kroz praktične primjere uče o važnosti zdravog života s naglaskom na raznovrsnoj prehrani, važnosti tjelesne aktivnosti, smanjenu otpada od hrane i ekološkoj održivosti. Na razini regije godinama se organiziraju edukativne igre i tržnice s lokalnim proizvodima, uređuju igrališta i prezentiraju ideje za promjenu školskih jelovnika. Značajnu vidljivost projektu daje i suradnja s najboljim lokalnim gastro blogerima i chefovima.  

Deseta godišnjica projekta obilježena je regionalnom konferencijom „Savez za zdraviju budućnost“, na kojoj su stručnjaci iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine govorili o prehrambenim i zdravstvenim trendovima među djecom u regiji. 

Spomenuti trendovi prikazani su kroz rezultate istraživanja, koje je pokazalo da svega trećina regionalne djece konzumira preporučenih pet obroka dnevno, a jedno od desetero djece se ne hrani u obrocima. S druge strane, dobar pokazatelj je to što 70% mališana redovito doručkuje. Istraživanje je pokazalo i da znanje o optimalnoj dnevnoj količini fizičke aktivnosti posjeduje približno 50% učenika, dok je manje od 40% djece fizički aktivno 60 minuta dnevno. Ovi rezultati ukazuju na pandemiju fizičke (ne)aktivnosti u zemljama regije, kao i na porast količine vremena provedenog pred ekranom, u posljednjih pet godina. Tjelesnom masom zadovoljno je nešto manje od 50% djece, a njih osam od deset o tjelesnoj masi razmišlja konstantno ili povremeno. 

Nestlé nastoji inspirirati ljude, posebice djecu, na zdrav život. Djetinjstvo je razdoblje intenzivnog rasta i razvoja, za vrijeme kojega je potrebno osigurati odgovarajući unos energije i hranjivih tvari. Zato je važno poticati formiranje zdravih navika u područjima pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti od malih nogu. Kao dio projekta “Vrtim Zdravi Film”, nastale su i smjernice za uravnoteženi unos hrane, koje naglašavaju pripremu obroka prema NutriPorciji

Međunarodni dan kuhara Nestlé je po prvi put u Hrvatskoj obilježio suradnjom s omiljenom cheficom - blogericom Nastasjom Chiarom Petrić, koja je osmislila nekoliko jednostavnih recepata za zdrava i ukusna jela od svima dostupnih namirnica. 

U cilju daljnje promocije uravnotežene i raznolike prehrane, Nestlé je objavio prvu online knjigu zdravih recepata za djecu i roditelje, kuharicu “Vrtim Zdravi Film”. Ova kuharica nastala je usuradnji sa školama, gastro blogericama i domaćim influencericama,a najbolji recepti pronašli su svoje mjesto u kuharici.