Deset godina zdravih priča iz škola u cijeloj Hrvatskoj


Nestlé Hrvatska već deset godina podržava projekt Vrtim Zdravi Film u okviru globalne inicijative Nestlé for Healthier Kids, uz glavnog provoditelja projekta, Hrvatski školski sportski savez. Važan partner projekta je i HZJZ, koji svake godine izrađuje evaluaciju projekta. Dodatno, Vrtim Zdravi Film je ove godine udružio snage s javnozdravstvenim programom PETICA-igrom do zdravlja, Hrvatskoga liječničkog zbora. Prema broju obuhvaćane djece, PETICA i Vrtim Zdravi Film zajedno čine najopsežnije programe takve vrste u regiji.  

Kroz projekt je na nacionalnoj razini, od početnih sedam škola i 515 učenika u 2011., do desete sezone u 2020. godini obuhvaćeno više od 67.000 učenika. Uz djecu i nastavnike, više od 15.000 roditelja također je prošlo kroz edukativne programe koji ističu važnost pravilne prehrane i redovite tjelesne aktivnosti. 

U devetoj sezoni projekta Vrtim Zdravi Film, održanoj tijekom školske 2019/2020. godine, obuhvaćeno je više od 13.500 učenika. Cilj ovogodišnje sezone projekta Vrtim Zdravi Film je, udruženim aktivnostima HŠŠS-a i PETICE, okupiti 20.000 učenika. 

U okviru projekta, učenici viših razreda osnovnih škola, stječu znanja o osnovama pravilne prehrane, njenom planiranju i poboljšanju navika, dok edukativne radionice provode nastavnici i profesori  u školama. Posebna pažnja posvećuje se i roditeljima, koji o projektu uče preko svoje djece ili na  roditeljskom sastanku koji uključuje ovu temu. 

Savez za zdraviju budućnost


Projekt je usmjeren na aktivaciju djece i roditelja: osnovnoškolci kroz praktične primjere uče o važnosti zdravijeg načina življenja s naglaskom na unos raznovrsne hrane, važnosti tjelesne aktivnosti  smanjenja rasipanja hrane i održivosti okoline u kojoj živimo. Tijekom godina, na razini regije, kontinuirano se provode edukativne igre kroz kreativna rješenja profesora, održavaju sajmovi lokalne hrane, uređuju igrališta i prezentiraju ideje za promjenu školskih jelovnika, a projektu značajnu vidljivost daje i suradnja s najboljim lokalnim gastro blogerima i chefovima

Deseta godišnjica projekta obilježena je regionalnom konferencijom „Savez za zdraviju budućnost“, na kojoj su stručnjaci iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine  govorili o prehrambenim i zdravstvenim trendovima među djecom u regiji.

Prehrambeni i zdravstveni trendovi prikazani su kroz rezultate istraživanja, koje je pokazalo da svega trećina djece u regiji ima preporučenih 5 obroka dnevno, 1 od 10 njih ne jede u obrocima, dok je, s druge strane, dobar pokazatelj da redovito doručkuje 70% mališana. Istraživanje je pokazalo i da znanje o optimalnoj dnevnoj razini fizičke aktivnosti posjeduje približno 50% učenika, dok je 60 minuta dnevno fizički aktivno manje od 40% djece. Ovi rezultati ukazuju na pandemiju fizičke (ne)aktivnosti u zemljama regije i na to da se posljednjih 5 godina bilježi rast broja djece koja pred ekranom provode više vremena u odnosu na preporuke. Tjelesnom masom je zadovoljno nešto manje od 50% djece, a osmero od njih desetero konstantno ili povremeno razmišljaju o svojoj tjelesnoj masi.

VrtimZdraviFilm program


Nestlé nastoji inspirirati ljude da žive zdravijim životom, posebice djecu, jer djetinjstvo je razdoblje intenzivnog rasta i razvoja u kojem je potrebno osigurati odgovarajući unos energije i svih hranjivih tvari. Zato je već tada važno poticati formiranje zdravih životnih navika u području pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti. Kao dio projekta Vrtim Zdravi Film, nastale su i smjernice za uravnotežen unos hrane, koje pokazuju koliko je lako upravljati porcijama i promoviraju prehranu prema tanjuru pravilne prehrane - NutriPorciji.

Međunarodni dan kuhara, koji se obilježava svakog 20. listopada, Nestlé je 2020. godine u Hrvatskoj obilježio suradnjom s omiljenom cheficom - blogericom Nastasjom Chiarom Petrić, koja je osmislila nekoliko jednostavnih recepata za zdrava i ukusna jela od svima dostupnih namirnica.

U cilju daljnje promocije uravnotežene i raznolike prehrane, Nestlé je objavio kuharicu Vrtim Zdravi Film – prvu online knjigu zdravih recepata za djecu i roditelje. Kuharica Vrtim Zdravi Film nastala je u suradnji s influencericama, koje su na društvenim mrežama pozivale pratitelje da šalju svoje zdrave recepte, od kojih su najkreativniji i najzdraviji izabrani te pronašli svoje mjesto u kuharici.