Nestlé je ove godine Međunarodni dan kuhara produžio na cijeli mjesec, prepoznavši potrebu podizanja svijesti o važnosti smanjenja otpada od hrane. Projekt Vrtim Zdravi Film, koji već 11. sezonu educira javnost o prednostima uključivanja djece u kuhanje, tako je fokus proširio i na održivost, odnosno na smanjenje ostataka od hrane prilikom kuhanja. Zato je udružio snage s trojicom poznatih hrvatskih chefova, koji su uz svoje savjete za smanjenje otpada od hrane, pripremili i recepte koji nam to olakšavaju.
Mario Mihelj osmislio je recepte za ribu i povrće iz pećnice, od čijih je ostataka napravio vrlo ukusnu savijaču s ribom, koja je ujedno i jednostavna za pripremu. Savjete za pripremu ribe uz što manje ostataka, chef Mario objedinio je u tekstu na ovoj poveznici.
Riba i povrće iz pećnice
Sastojci:
- Bijela riba (brancin ili orada) – 3 komada
- Povrće
- Maslinovo ulje, limun, češnjak, peršin
- Krumpir 600 g
- Luk 1 glavica
- Česanj češnjaka 3 komada
- Peršin list 50 g
- Limun 2 komada
- Mrkva 4 komada
- Cherry rajčica 300 g
- Maslinovo ulje prema ukusu
- Sol & papar
- Nestlé proizvodi: MAGGI magija okusa + povrtni temeljac
Postupak:
Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Očistiti i začiniti ribu i povrće. Povrće ubaciti u pećnicu prije ribe. Nakon 10 minuta ubaciti i ribu. Sve skupa peći oko 45 minuta. Poslužiti.
„Kupovina cijele ribe daje mogućnost kuhanja obroka za više dana. Glava i tijelo su dobri za kuhanje fine juhe uz dodatak povrća. Tako niste ostavili nimalo otpada od kuhanja“, objasnio je Mario svojim kulinarskim pomoćnicima na setu.
Savijača s ribom
Sastojci:
- Ostaci ribe
- Ostaci povrća
- Tijesto za savijaču 100 g
- Jaja 2 komada
- Polutvrdi sir 200 g ( gouda ili slično)
Postupak:
Ostatke ribe od ručka, koja je prethodno očišćena od kostiju, zajedno s preostalim povrćem nasjeckati na manje komade, pomiješati s naribanim sirom i jajima. Smjesu punimo u tijesto za savijaču i motamo je, režemo na manje komade savijače te pečemo na tavi oko 6 minuta.
Savijača s ribom izuzetno je jednostavna za pripremu, a najbolje od svega je što djeca mogu i vole aktivno sudjelovati u njezinoj pripremi. Oprez: svi komadi nestaju s tanjura u vrlo kratkom roku!
Serijal Chefovi Vrte Zdravi Film, koji je ugostio Matu Jankovića, Marija Mihelja i Roberta Hromalića, moći će se pogledati od 15. listopada na nestle.hr i Facebooku te RTL-ovim digitalnim kanalima.