Chef Mario Mihelj i njegovi recepti za ribu i povrće iz pećnice te savršenu savijaču s ribom

Nestlé je ove godine Međunarodni dan kuhara produžio na cijeli mjesec, prepoznavši potrebu podizanja svijesti o važnosti smanjenja otpada od hrane. Projekt Vrtim Zdravi Film, koji već 11. sezonu educira javnost o prednostima uključivanja djece u kuhanje, tako je fokus proširio i na održivost, odnosno na smanjenje ostataka od hrane prilikom kuhanja. Zato je udružio snage s trojicom poznatih hrvatskih chefova, koji su uz svoje savjete za smanjenje otpada od hrane, pripremili i recepte koji nam to olakšavaju. 

mario mihelj

Mario Mihelj osmislio je recepte za ribu i povrće iz pećnice, od čijih je ostataka napravio vrlo ukusnu savijaču s ribom, koja je ujedno i jednostavna za pripremu. Savjete za pripremu ribe uz što manje ostataka, chef Mario objedinio je u tekstu na ovoj poveznici.

Riba i povrće iz pećnice

Sastojci:

  • Bijela riba (brancin ili orada) – 3 komada
  • Povrće
  • Maslinovo ulje, limun, češnjak, peršin
  • Krumpir 600 g
  • Luk 1 glavica
  • Česanj češnjaka 3 komada
  • Peršin list 50 g
  • Limun 2 komada
  • Mrkva 4 komada
  • Cherry rajčica 300 g
  • Maslinovo ulje prema ukusu
  • Sol & papar
  • Nestlé proizvodi: MAGGI magija okusa + povrtni temeljac 
     
riba i povrce iz pecnice


Postupak: 

Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Očistiti i začiniti ribu i povrće. Povrće ubaciti u pećnicu prije ribe. Nakon 10 minuta ubaciti i ribu. Sve skupa peći oko 45 minuta. Poslužiti. 

Kupovina cijele ribe daje mogućnost kuhanja obroka za više dana. Glava i tijelo su dobri za kuhanje fine juhe uz dodatak povrća. Tako niste ostavili nimalo otpada od kuhanja“, objasnio je Mario svojim kulinarskim pomoćnicima na setu.
 

Savijača s ribom

Sastojci:

  • Ostaci ribe 
  • Ostaci povrća
  • Tijesto za savijaču 100 g
  • Jaja 2 komada
  • Polutvrdi sir 200 g ( gouda ili slično)

 

savijaca s ribom
savijaca s ribom


Postupak:

Ostatke ribe od ručka, koja je prethodno očišćena od kostiju, zajedno s preostalim povrćem nasjeckati na manje komade, pomiješati s naribanim sirom i jajima. Smjesu punimo u tijesto za savijaču i motamo je, režemo na manje komade savijače te pečemo na tavi oko 6 minuta.  
Savijača s ribom izuzetno je jednostavna za pripremu, a najbolje od svega je što djeca mogu i vole aktivno sudjelovati u njezinoj pripremi. Oprez: svi komadi nestaju s tanjura u vrlo kratkom roku!

Serijal Chefovi Vrte Zdravi Film, koji je ugostio Matu Jankovića, Marija Mihelja i Roberta Hromalića, moći će se pogledati od 15. listopada na nestle.hr i Facebooku te RTL-ovim digitalnim kanalima.