Sort by
Sort by

Priprema ribe: Mario Mihelj donosi savjete za što manje ostataka

chef mario mihelj

Riba je jedna od najzdravijih namirnica koje se nalaze na našim jelovnicima. Odličan je izvor lako probavljivih proteina, a mnogobrojni pozitivni učinci ribe u prehrani prvenstveno se povezuju uz omega-3 masne kiseline. Riba je niskokalorična namirnica koja obiluje vitaminima B skupine (B3, B6 i B12) te magnezijem, fosforom i kalijem. Stručnjaci preporučuju da bi u svrhu očuvanja zdravlja ribu trebalo jesti barem dvaput tjedno, u minimalnoj količini od 170 grama (uobičajena porcija svježe ribe je otprilike 300 grama). Jedna opcija tjedno svakako se treba odnositi na masne ribe, poput skuše, srdele, tune ili lososa, budući da ove vrste sadrže najviše omega-3 masnih kiselina. Dopustite ribi da češće dopliva na tanjur, s ciljem smanjenja rizika obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti.

Ako uz ribu servirate, lešo povrće (blitva, kelj, kupus) uz kvalitetno maslinovo ulje, bit će to pravi mediteranski obrok za vaše zdravlje.

Međunarodni dan kuhara odličan je povod da se, osim dobrobiti ribe za naše zdravlje,podsjetimo na važnost smanjenja ostataka i otpada od hrane. Kuhar Mario Mihelj svojim nam savjetima pomaže u namjeri da kuhamo učinkovitije i iskoristimo ono što bismo inače možda bacili.

  • Kupovina cijele ribe daje mogućnost kuhanja obroka za više dana. Veći brancin filetirajte tako da odvojite oba filea ribe. Od jednog filea napravite carpaccio tanko rezane šnitice ribe koje začinite maslinovim uljem i limunovim sokom, dok drugi file možete ispeći na tavi sa sotiranim mladim špinatom i cherry rajčicama. Glava i tijelo su dobri za kuhanje fine juhe uz dodatak povrća. Tako niste ostavili nimalo otpada od kuhanja! 
  • Povrće pečeno uz ribu može se kasnije iskoristiti za laganu salatu, ostaci ribe također. 
  • Savjet plus za pečenje povrća: kad kuhate ili pečete povrće, razmislite o redoslijedu dodavanja da vam nešto od povrća ne ostane pretvrdo (iako je i al dente povrće super!), korjenasto povrće i krumpiri se duže peku od  ribe, pa bi ono trebalo prije ući u pećnicu.
  • Riblja juha se ne bi trebala bacati, već dok je svježa, dobro je ocijedite i zamrznite. Možete je koristiti u nekoj drugoj prilici ili kao temeljac za rižota od morskih plodova.
  • Ribu koju se spremate peći, a unaprijed vidite da će vam biti previše porcija, nemojte svu ispeći. Preostale komade ribe posložite u staklenu posudu i marinirajte. Važno je da marinada u potpunosti prekrije ribu. Tada riba može stajati poklopljena i nekoliko dana u hladnjaku.
  • Savjet plus za pripremu marinade: na maslinovom ulju prepržite luk izrezan na kolute, dodajte malo vina i octa te vode, pa kolute limuna. Dobro prokuhajte 1 do 2 minute, a zatim ohladite. Preko ribe prelijte tekućinu, posložite luk i limun na ribu te prelijete s još malo maslinova ulja. 
  • Riba koja je ostala od ručka, može biti iskorištena kao dodatak jelima s tjesteninom. Ribu dobro očistite, sve komadiće zamrznite i koristite u umaku za tjesteninu. Sjajna ideja je jednostavni umak od rajčice, komadića ribe, malo sjeckanih maslina i kukuruza, uz malo vina za podlijevanje.