Sort by
Sort by

Kako možemo smanjiti količinu otpada od hrane

Postanite heroj  “nultog” stvaranja prehrambenog otpada
Smanjenje prehrambenog otpada
Diljem svijeta, čak trećina ukupne količine hrane proizvedene za potrošnju ljudi se ili izgubi ili baci svake godine. Za hranu koju kupujemo potrebna je voda, struja i ambalaža, pa mora li doista sva ta hrana završiti u košari za otpatke?

U razvijenim zemljama 40% prehrambenog otpada nastaje na razini maloprodaje i potrošača. Nema dovoljno planiranja prije odlaska u kupnju i kuhanja, niti razumijevanja što u stvari znače datumi "najbolje upotrijebiti prije" i "upotrijebiti do" na deklaracijama, a rezultat je da se bacaju savršeno jestive namirnice. 

U stvari, polovina namirnica koje bacamo u košaru za otpatke može se pojesti. Mnogi vitamini i minerali koji su sada ispod preporučenih količina – kao što je kalcij, željezo i vitamin B12 – gube se u znatnim količinama u hrani koju bacamo. 
88% smanjenja otpada iz naših tvornica od 2007. godine 

Sprječavanje stvaranja prehrambenog otpada je dobro za gospodarstvo, naše zdravlje i planet, a nisu samo potrošači i trgovci na malo ti koji mogu nešto učiniti. 

Tvrtke za proizvodnju hrane, kao što je Nestlé, također imaju svoju ulogu tako što anticipiraju potražnju za proizvodima, kako bi spriječile pretjeranu proizvodnju ili tako što prave učinkovitiju ambalažu, kako bi se hrana manje kvarila i bila izložena oštećenju.

Od 2007. godine ova je tvrtka smanjila otpad iz svojih tvornica za 88%. Pored toga, nastoji do 2030. godine smanjiti na polovinu cjelokupan gubitak hrane, podržavajući tako Cilj 12 Ujedinjenih naroda za održivi razvoj i odgovornu potrošnju i proizvodnju, pri tome ukazujući na ovaj problem preko organizacija kao što je Champions 12.3.

Kako bi potrošačima pomogao smanjiti prehrambeni otpad, Nestlé radi na tome da napravi  jednostavnije deklaracije proizvoda. 

Svi mi možemo smanjiti količinu prehrambenog otpada, često i uz minimalan napor. Zašto ne bismo započeli sa tim tako što ćemo biti kreativni u kuhinji. 

Pokušajte napraviti juhu od ostataka povrća ili smoothieje s već uvenulim voćem. Lako je pretvoriti ostatke hrane u ukusne i hranjive obroke.  

quiche-salad-banner

Evo jednostavnog recepta za quiche od ostataka povrća:

Sastojci

•    1 Buitoni tijesto za quiche (ili 230g lisnatog tijesta)
•    2 poriluka
•    1 zelena paprika
•    1 crvena paprika
•    1 patlidžan
•    1 tikvica
•    1 kugla mozzarele
•    3 jaja
•    200ml (1 čaša) evaporiranog mlijeka
•    malo origana
•    3 žlice maslinova ulja
•    sol i papar po želji

Način pripreme

1.    Zagrijte pećnicu na 200ºC.
2.    Izrežite poriluk na tanke kolutiće.
3.    Zagrijte ulje u tavi i propržite poriluk na niskoj temperaturi dok ne porumeni. 
4.    Izrežite papriku, patlidžan i tikvicu i dodajte ih poriluku. Neka tiho ključa idućih 5 minuta. Začinite s malo soli i papra.
5.    Istucite zajedno jaja i evaporirano mlijeko. Dodajte povrće. Dodajte malo origana.
6.    Narežite mozzarelu na kockice. Dodajte smjesi s jajima.
7.    Stavite tijesto u posudu za quiche. Pritisnite nekoliko puta tijesto vilicom o dno i dobro ga utisnite u stranice posude. Stavite smjesu u tijesto.
8.    Pecite u pećnici oko 30 minuta ili dok quiche blago ne porumeni.

Za više informacija, pratite nas na Facebook-u.