Sort by
Sort by

Često postavljena pitanja

biraj zeleno - često postavljena pitanja

Često postavljena pitanja

1. U koje se inicijative Nestlé do sada uključio kako bi doprinijeli zaštiti okoliša i ostvarili sve zadane obveze i obećanja?

  • U srpnju 2020. Nestlé se pridružio Europskom savezu za čisti cestovni prijevoz tereta. Ova koalicija okuplja nevladine organizacije, špeditere, kompanije za logistiku i proizvođačke kompanije, a njihov zajednički cilj je ubrzati dekarbonizaciju cestovnog prijevoza tereta u EU.
  • U svibnju 2020. Nestlé se priključio inicijativi više od 150 multinacionalnih kompanija za oporavak nacionalnih gospodarstava uz maksimalno poštivanje klimatoloških i ekoloških načela. Članice inicijative pozvale su vlade diljem svijeta da svoje napore u gospodarskom oporavku od pandemije COVID-19 usklade s najnovijim znanstvenim spoznajama u klimatologiji te da ubrzaju prijelaz sa sive na zelenu ekonomiju.
  • U ožujku 2020. Nestlé  je potpisao Europski sporazum o plastici i potvrdio smanjivanje uporabe djevičanske plastike za jednu trećinu. Glavni cilj Europskog sporazuma o plastici, kojeg su osnovale Francuska i Nizozemska, je ubrzati prijelaz prema kružnom gospodarenju plastikom, koje će prekinuti isključivu ovisnost o djevičanskoj plastici – plastici dobivenoj iz neobnovljivih fosilnih goriva. 
  • Nestlé Waters aktivno radi na povećanju udjela PET ambalaže koja se može reciklirati na 35 posto do 2025. godine, a pridružili su se i inicijativi NaturALL Bottle koja teži razvijanju 100 posto bio PET ambalaže koja bi se koristila za poslovanje s vodom. 
  • Kompanija je partner inicijative Project STOP za uklanjanje plastičnog otpada iz oceana
  • Svih 4.200 Nestlé proizvodnih pogona diljem svijeta u procesu su uklanjanja plastike za jednokratno korištenje koja se ne može reciklirati. 

 

2. Kako Nestlé doprinosi smanjenju količine upotrebe vode?

Radeći na smanjenju količine potrošnje vode u proizvodnji te sanaciji vodnih područja. U tom su kontekstu četiri ključna područja djelovanja:

         1. racionalizacija potrošnje vode u tvornicama,
         2. zaštita zajedničkih vodnih resursa u suradnji s lokalnim partnerima,
         3. uvođenje stalnih inovacija u poljoprivredi i nabavka resursa za naše proizvode
         4. povećanje dostupnosti čiste vode u lokalnim zajednicama

Ovaj pristup temelji se na Savezu za upravljanje vodama (AWS) - platformi za brojne dionike čiji je Nestlé suosnivač i partner. Ciljevi za ovu godinu su završetak certifikacije 20 Nestlé tvornica prema AWS standardu.

 

3. Kakav je stav kompanije o pristupu pitkoj vodi i njezinoj komercijalizaciji, koji se dio prihoda odnosi na flaširanu vodu?

  • Nestlé Waters možda je najveća svjetska tvrtka u pogledu prodaje vode u bocama, ali unatoč tome i dalje koristi svega 0,0009 % (manje od milijunskog dijela) ukupne konzumirane vode za piće na svijetu, dok Nestlé kao cjelina - uključujući proizvodnju hrane - koristi samo 0,005 %. Nestlé stoga nije važan čimbenik u raspravi o vodi na globalnoj razini.
  • Cijena vode u bocama dosegla je cijenu ostalih napitaka u boci i veća je od cijene vode iz slavine jer sadrži iste troškove koje snose drugi proizvođači pića u bocama: stvarni trošak vode, osiguranje kvalitete vode, pružanje sterilnih boca, osiguranja čiste boce, procesa i na kraju, svih logističkih troškova.

 

4. Kako Nestlé doprinosi smanjenju plastičnog otpada?

  • Obvezom da će do 2025. 100% pakiranja biti od materijala koji će se moći ponovo iskoristiti ili reciklirati.
  • Označavanjem na ambalaži o pravilnom načinu zbrinjavanja i recikliranja ambalaže svojih proizvoda.
  • Suradnjom s partnerima razvija bolje sustave za upravljanje ambalažnim otpadom, uključujući učinkovite postupke recikliranja.
  • Inspirirajući svoje zaposlenike da pravilno recikliraju u svim uredima u kojima Nestlé posluje te da se uključuju u lokalne akcije čišćenja okoliša od plastike.
  • Djelujući na lokalnoj razini pokretanjem edukativnih kampanja usmjerenih prema potrošačima, suradnjom s relevantnim dionicima po pitanju zaštite okoliša.

 

5. Koji je stav kompanije o posljednjem Greenpeace izvješću o plastici?

  • Izvješće Greenpeacea ističe izazove s kojima se kao društvo susrećemo u rješavanju problema ambalaže i plastičnog otpada.
  • Nestlé radi na uklanjanju plastike koja se ne može reciklirati i bavi se alternativnim sustavima isporuke. 
  • Nestlé surađuje s partnerima u vrijednosnom lancu i industrijskim udruženjima kako bi istražili različita rješenja za smanjenje potrošnje plastike, olakšali recikliranje i razvili nove pristupe uklanjanju plastičnog otpada.

 

6. Kako Nestlé doprinosi smanjenju otpada?
 

  • Do 2030. godine, kompanija ima cilj nultog utjecaja na okoliš što se postiže i pravilnim zbrinjavanjem otpada. 
  • Preko 400 Nestlé tvornica diljem svijeta radi na tome da su zero waste to landfill što znači su svi procesi u proizvodnji i procesi separacije otpada tako prilagođeni da se više ne stvara komunalni otpad.
  • Nastavlja se i rad kompanije prema postizanju ciljeva održivog razvoja koji je postavio UN 2016. godine, a koji se odnosi na obvezu da će se do 2030., prepoloviti količina bačene hrane po glavi stanovnika na maloprodajnoj i potrošačkoj razini uključujući i gubitke do kojih dolazi nakon berbe/žetve. U 2019. smo identificirali 5 ključnih sirovina gdje su gubitci bili najznačajniji: palmino ulje, žitarice, mliječni proizvodi, voće i povrće. Koristeći tu informaciju, locirali smo tzv. hotspotove bacanja hrane i gubitka te radimo s farmerima s kojima surađujemo na pronalasku adekvatnih rješenja kako bi se što manje hrane i namirnica bacalo.

 

7. Ima li Nestlé svoju tvornicu u Hrvatskoj i koliko nam zagađenje od nje prijeti?

  • Nestlé nema tvornicu u Hrvatskoj, dvije tvornice u Adriatic regiji su u Surčinu (Srbiji) i Sofiji (Bugarska) koje su obje ostvarile cilj nultog utjecaja na životnu sredinu, što  znači da nijedan gram otpada iz tvornice više neće završiti na deponijama, već će biti recikliran ili upotrjebljen u druge svrhe. 

 

8. Koji su primjeri dobre prakse kako je tvornica u Surčinu uspjela postići nulti utjecaj na okoliš?
  

  • U tvornici u Surčinu, sav otpad se razdvaja, ono što se ne može reciklirati za to se pronalaze adekvatna rješenja.
  • Za recikliranje bio otpada koji se koristi u proizvodnji majoneza ili juha pronađen je partner koji od njega proizvodi biogorivo. 
  • Minimalna količina komunalnog otpada rješava se suradnjom s cementarama koje nemaju negativnu emisiju ugljikovog dioksida tako da otpad ne završava na deponijama.
  • Za reciklažu troslojne ambalaža za majonezu i brend „Začin C“ pronađen je partner koji od ovog materijala pravi ekopanele koji se koriste za izolaciju, tako da je i taj otpad našao svoj drugi život kroz novi proizvod

 
9. Postoje li problemi vezani uz zbrinjavanje i razvrstavanje otpada s kojim se Nestlé susreće na lokalnoj razini?
 

  • Rezultati po pitanju ekoloških unaprjeđenja redovito se uspoređuju diljem Nestlé jedinica u regiji i prepreke postoje, a variraju od zemlje do zemlje. 
  • Najveći izazov je nedovoljan broj kompanija koje se bave recikliranjem ili ponovnom upotrebom otpada. Drugi problem je nedovoljna infrastruktura za razvrstavanje otpada na mjestu nastajanja, što znači da potrošač trenutno nema mogućnosti da u potpunosti razvrstava sav otpad iz domaćinstva i da taj otpad bude nakon toga poslan na reciklažu ili spaljivanje. 
  • Sve su to izazovi na koje Nestlé mora biti spreman i na kojima aktivno radi u suradnji s predstavnicima nadležnih institucija. 

 

10. Uključuje li Nestlé ključne dionike po pitanju zaštite okoliša u svoje aktivnosti?

  • Da, u kampanji Biraj Zeleno surađivat ćemo s ključnim dionicima kako bismo ukazali na važnost smanjenja količine upotrebe vode, plastike i otpada, s naglaskom na hranu.
  • Kako bismo upoznali lokalne ključne dionike s radom kompanije vezanim uz zaštitu okoliša te pokazali napore koji se ulažu u ostvarivanje transformacija proizvoda i osmišljavanja novih pakiranja planiramo organizaciju virtualnog posjeta Institutu za ambalažu i pakiranje u Veveyu, Švicarskoj

 

11.  Na koji način je Nestlé prilagodio projekt namijenjen djeci „Vrtim Zdravi film“ temi održivosti?
 

  • Projekt „Vrtim Zdravi Film“ dio je globalne inicijative ‘Nestlé za zdraviju djecu’, a koja osim edukacije uključuje i razvoj hranjivijih proizvoda u budućnosti kao i savjetovanje obitelji o namirnicama i vježbanju. 
  • Kako bi smanjili količinu upotrebe papira, ankete i edukativni materijali dostupni su u online verzijama. 
  • U suradnji s roditeljima, profesorima i osnovnoškolcima u 2021. objavili smo prvu digitalnu kuharicu koja sadrži 40 recepata s nutritivnim tablicama i  idejama kako smanjiti količinu otpada od hrane.
  • Tijekom edukacije o važnosti pravilne prehrane u jubilarnoj 10 sezoni u 2021. obuhvaćeno je 18.000 djece –  fokus je bio i na edukaciji o smanjenju upotrebe vode i pravilnom zbrinjavanju otpada, posebice hrane kako bi djeca isto mogli primjenjivati u svakodnevnom životu. 

 

12. Zašto je Nestlé pokrenuo kampanju Biraj Zeleno?

  • Nestlé želi iskoristiti svoj utjecaj kako bi pokrenuo kampanju usmjerenu prema milenijalcima s ciljem podizanja svijesti o važnosti smanjenja upotrebe količine vode, recikliranja i ponovne upotrebe plastike te smanjenja otpada, posebice hrane.
  • Kampanju podržava HANZA Media kao glavni medijski partner te popularni influenceri na društvenim mrežama. 
  • Osim ciljane javnosti, Nestlé potiče i vlastite zaposlenike da se uključe i svojim pozitivnim primjerom također sudjeluju u kampanji.