Sort by
Sort by

Uzgojeno s poštovanjem

Plan za Nescafé pomaže unaprediti posao uzgajivača kave poput Eduarda 

Uzgojeno s poštovanjem

Eduardo Camarena je, prije nekoliko godina, mislio da je sve izgubio. Više nije imao posao, bio je usred razvoda i morao se odseliti od svoje djece. Toliko je potonuo da ga, prema njegovim riječima, čak ni sunce nije moglo ugrijati.

Ubrzo nakon toga, preminuo mu je djed.

No, Eduardu je ipak ostala jedna stvar koja mu nije dopustila da posustane. Obećao je djedu da će se pobrinuti za obiteljsku plantažu kave i učiniti je uspješnom.

Danas Eduardo ima uspješnu plantažu kave, pomaže u podizanju svoje djece i izvor je pomoći i savjeta drugim poljoprivrednicima u regiji.

Kako je preokrenuo stvari?

Poštovanje prema našim poljoprivrednicima

Pridruživanjem Planu za Nescafé, koji je tijekom proteklog desetljeća pružio podršku poljoprivrednicima poput Eduarda širom svijeta koja im je bila potrebna za uzgoj veće količine bolje kave i to na održiv način, zajednice u kojima ti poljoprivrednici žive ostvaruju velike koristi.

Nescafé je, na Međunarodni dan kave 2018., pokrenuo inicijativu „Uzgojeno s poštovanjem“ kako bi izrazio da s puno poštovanja djeluje na isporučivanju kave odlična ukusa, podržavajući uzgajivače kave, njihove zajednice i sam planet.

Nescafe

„To je bila najbolja odluka koju sam ikad mogao donijeti“, kaže Eduardo o svojoj odluci da se pridruži Planu za Nescafé.

Ali prije nego što je to učinio, nije se znalo hoće li njegova plantaža kave preživjeti. Biljke nisu rasle kako su trebale, a njegovo je područje pogodila suša. Često je mislio da bi trebao odustati od svega.

Posredstvom Plana za Nescafé, Eduardo je postao jedan od korisnika distribucije 29 milijuna visokoproduktivnih biljki kave otpornih na bolesti među poljoprivrednicima u Meksiku. To je poljoprivrednicima omogućilo obnovu nasada, poboljšanje kvalitete usjeva i povećanje prinosa na plantažama do 81%.

Bio je i jedan od 390 uzgajivača kave koji su sudjelovali na tečaju koji su vodili Nescafé i Institut za tehnologiju i visoko obrazovanje Monterrey, koji im je pružio znanje, pomoć i savjete u vođenju poslovanja.

Eduardo se vratio na svoje imanje željan primjene novih znanja o svemu, od poboljšanja usjeva za kavu do poboljšanja poslovanja plantaže.


Poštovanje prema našim zajednicama

Ako se inicijativa „Uzgojeno s poštovanjem“ odražava u Eduardovu iskustvu, onda se može vidjeti koliko koristi poljoprivrednici mogu imati od Plana za Nescafé, a također je vidljiv i pozitivan utjecaj na zajednice u 17 zemalja u kojima se Plan provodi.

U Keniji je, primjerice, 6000 žena imalo koristi od Programa osnaživanja žena, a neke su kao rezultat toga došle na vodeće pozicije u zadrugama. Partnerstvo marke Nescafé s drugom markom kave, Zoegas, osiguralo je preko 300 obitelji uzgajivača kave bolji pristup pitkoj vodi.

U Indiji je Nescafé omogućio pristup besplatnim medicinskim dijagnozama i skrbi za više od 1300 poljoprivrednika, poljoprivrednih radnika i članova njihovih obitelji, a u Vijetnamu je Nescafé svojim poljoprivrednicima omogućio povećanje prihoda za 30% usvajanjem boljih poljoprivrednih praksi.

Poštovanje prema našem planetu

Prema Planu, Nescafé također osigurava da, uzgajajući bolju kavu, poljoprivrednici primjenjuju nove tehnike zaštite i očuvanja prirodnih resursa za buduće generacije.

U Kolumbiji je, primjerice, Nescafé blisko surađivao s preko 2600 uzgajivača kave kako bi osigurao učinkovitiju upotrebu vode, pročišćavanje otpadnih voda i pošumljavanje. Također su vođene aktivnosti obuke za podizanje svijesti zajednice o održivoj upotrebi vode.

Marka je također zaštitila više od 200 izvorišta prirodne vode na plantažama kave u Brazilu, posadila 70 000 stabala i na plantažama instalirala gotovo 100 sustava za pročišćavanje otpadnih voda kako bi se spriječila kontaminacija rijeka i potoka.

Sve ove lokalne akcije podržavaju javne ciljeve marke Nescafé za 2020., koji uključuju - odgovorno prikupljanje 70% sve kave za Nescafé, distribuciju 220 milijuna biljaka kave, bolju ekonomičnost kave i radnička prava te održivo djelovanje tvornica.

„Uzgojeno s poštovanjem“ odražava način na koji Nescafé doprinosi široj svrsi tvrtke Nestlé -  poboljšanjem kvalitete života i doprinosom zdravijoj budućnosti - pojedinaca i obitelji, naših zajednica i samog planeta.

Postao sam bolje ljudsko biće, bolji roditelj. Sada mogu biti blizak sa svojom djecom, odgajati ih i, što je najvažnije, mogu održati obećanje koje sam dao svom djedu.
Eduardo Camarena, uzgajivač kave

Poljoprivrednici poput Eduarda imaju koristi od Plana za Nescafé jer mogu uzgajati bolje usjeve, učinkovito upravljati svojim financijama i pomagati drugim poljoprivrednicima. Te su stvari pomogle nadahnuti i njegovu osobnu transformaciju.

Za više informacija, pratite nas na Facebook-u.