Sort by
Sort by

Savjeti za život bez otpada

život bez otpada
Biraj zeleno

Prije nekoliko mjeseci sam se bolje upoznala s filozofijom koju donosi stil života s nula otpada te sam je, vođena svim njezinim prednostima, odlučila ukomponirati u svoju svakodnevicu. Anketa koju su ispunili naši čitatelji pokazala je kako nisam jedina i da svi težimo promjeni, svjesni tragova koje ostavljamo na majčicu Zemlju. Sudjelovao je 141 sudionik, a rezultati pokazuju kako smo spremni  naučiti što više te se želimo posvetiti vlastitom, ali i boljitku našeg prirodnog okruženja. Alarmantan je podatak kako čak 89% sudionika smatra da ne činimo dovoljno za adekvatan i zdrav život budućih generacija, ali ohrabruju brojke od 75% ispitanika koji izbjegavaju korištenje jednokratne plastike. Također, 85% kućanstava redovito odvaja otpad, dok 79% ispitanika pozitivno ukazuje na sve veću osviještenost oko problema bacanja hrane.

Planirajte obroke i kupujte ciljano

U mojem kućanstvu se oduvijek pazilo na recikliranje svih vrsta. Odlaganje u reciklažne kontejnere za papir, staklo i odnošenje većih komada u reciklažna dvorišta su dio tjednih rituala mene i moje obitelji, ali smatram kako to ipak nije dovoljno te sam krenula u dodatne akcije.

Primjerice, s obzirom na to da radim od kuće, odlučila sam se na tjedno planiranje obroka, a samim time i na ciljane odlaske u nabavku namirnica. To podrazumijeva jedan dobar i detaljan popis svega što mi treba, a osim što uvijek sve kupim u jednom mahu, više nema kompulzivnih ispada što automatski dovodi i do financijske uštede. Platnena vrećica već je godinama uvijek u mojoj torbi, tako da je taj dio ostao nepromijenjen, ali sam unijela korištenje staklenih posudica za odlaganje hrane te nosim staklenku za vodu ako izlazim iz stana.

Zahvaljujući planiranju obroka, nema viška hrane koji se baca, a od namirnica koje koristimo i njihovih ostataka, radimo kompost za biljke. Također, s obzirom na to da obožavam svoj balkon i začinsko bilje koje uspješno uzgajam, počela sam skupljati kišnicu te koristim višak vode koji ostane od pripreme čajeva i kave kako bih zalila cvijeće. Veliki sam fan smoothieja i svih ukrasa koji dolaze uz šarena pića, ali plastične slamke ne koristim već dugi niz godina. Ipak, za konačan šareni dojam sam počela koristiti metalne slamke koje se nakon upotrebe samo lijepo operu i spremne su za novi voćni koktel.

Izaberite biorazgradivu ambalažu

Kod pitanja osobne higijene, također sam našla adekvatne zamjene za proizvode koje sam koristila ni ne shvaćaju koliko plastike upotrebljavam. Primjerice, klasične štapiće za uši sam zamijenila štapićima izrađenima od drva i pamuka, a četkica za zube je izrađena od bambusa. Naravno, voda ne curi čitavo vrijeme dok perem zube, a uvijek odabirem tuširanje umjesto dugog namakanja u kadi (dobro, to je zato što sam nestrpljiva i dosadi mi brzo).

Iako ove nabrojane stvari koje sam usvojila na prvi pogled zvuče banalno, vjerujte kako je i najmanja promjena koja kreće od nas kao pojedinaca dovoljna za velik utjecaj na svijet. Ponekada se zaista treba voditi terminom – manje je više, posebice u doba kada je višak otpada počeo ukazivati na ozbiljen posljedice vezane za prirodu i budućnost. Tome u prilog ide i način poslovanja kompanije Nestlé koja svoj fokus stavlja na važnosti redukcije plastike, očuvanja vodnih resursa i prirodnih dobara. Voditeljica korporativnih komunikacija Nestlé Adriatic, Irena Kurtanjek nam je otkrila koje Nestlé ima planove, a oni se u velikoj mjeri odnose i na same zaposlenike.

Povrh globalne obaveze da će do 2025. godine 100% naših pakiranja biti od materijala koji će se moći ponovo iskoristiti ili reciklirati, Nestlé u Hrvatskoj aktivno potiče zaposlenike da s malim svakodnevnim aktivnostima pozitivno utječu na okoliš. Osim raznih savjeta od strane stručnjaka za zaštitu okoliša, edukativnih radionica, naši zaposlenicu sudjeluju i u akcijama čišćenja u regiji kroz koje smo prošle godine prikupili 500 kilograma otpada iz okoliša. Osim toga, na minimum smo sveli korištenje jednokratne plastične ambalaže te potičemo sortiranje i recikliranje otpada unutar ureda. Ove godine otišli smo i korak dalje, pokrenuvši edukativnu kampanju ,,Biraj Zeleno'' koja ima za cilj podizanje svijesti građana o temama važnosti smanjenja količine upotrebe vode, mogućnosti višekratne upotrebe plastike te upravljanja otpadom, posebice hranom. Želja nam je podići svijest javnosti o ovim važnim temama i motivirati što veći broj ljudi u aktivno promišljanje i djelovanje za bolju, zeleniju budućnost. U tom smjeru, s velikim ambicijama, nastavljamo dalje“, zaključila je Kurtanjek.

Stoga, birajte i vi zeleno, krenite s malim ali efikasnim promjenama jer zajedno možemo učiniti iznimno veliku stvar!

Za više informacija, pratite nas na Facebook-u.

Izvor: Jutarnji list