Sort by
Sort by

Recepti za veganski flan i mousse od čokolade - priprema Robert Hromalić

Nestlé je ovogodišnji Međunarodni dan kuhara kroz projekt Vrtim Zdravi Film odlučio obilježiti aktivnostima tijekom cijelog mjeseca. Kuhari to zaslužuju! Jedanaesta sezona projekta stavila fokus na smanjenje otpada i ostataka od hrane. Zadatak poznatih chefova bio je podijeliti savjete i trikove kako kuhati uz što bolje iskorištavanje namirnica. Sve će biti prikazano u digitalnom serijalu Chefovi Vrte Zdravi Film u šest zanimljivih nastavaka na nestle.hr tijekom listopada. Dotad, inspirirajte se receptima chefa Roberta Hromalića i fotografijama njegovog veganskog flana od kokosa i bijele čokolade te moussea s voćem i Nestlé Fitness pahuljicama. 

robert hromalic


Flan od kokosa i bijele čokolade 

Sastojci:

  • 350 g zobenog brašna
  • 80 g smeđeg šećera
  • 7 g soli
  • 75 g kokosovog ulja
  • 200 g zobenog mlijeka
  • 450 g kokosovog vrhnja
  • 450 g zobenog mlijeka
  • 150 g  šećera
  • 60 g gustina
  • 5 g agar agar
  • 20 g kakaa
  • 100 g Nestlé čokolade


Postupak:

Zobeno brašno izmiješati sa šećerom, soli, rastopljenom masti od kokosa i lagano ugrijanim zobenim mlijekom. Tijesto treba odmoriti 5-10 minuta te ga razvaljati i staviti u kalup.
 

veganski flan
vegan flan


Kokos vrhnje i zobeno mlijeko ugrijati sa šećerom te kad dostigne 100°C, ubaciti gustin i kontunirano miješati dok smjesa ponovo ne prekuha, zatim ubaciti agar agar. Odvojiti pola smjese, pa izmiješati s čokoladom i kakaom. Zatim obje polovice smjese izliti na prethodno kalupirano tijesto i staviti peći 1 sat na 180°C. Nakon pečenja, ostaviti preko noći da se ohladi i dovoljno stegne za konzumaciju.

Mousse od čokolade sa svježim voćem i Nestlé pahuljicama

Sastojci: 

140 g mlijeka
5 g želatine u prahu
220 g bijele čokolade
300 g vrhnja
100g tamne čokolade
100g Nestlé Fitness žitarica
QS cvijet soli
Svježe maline ili dostupno svježe voće
50g šećera
50g vode
Korica limuna 

Postupak za mousse od čokolade:

Mlijeko ugrijati i preliti preko prethodno razlomljene bijele čokolade te ostaviti 3 minute da se čokolada potpuno otopi, pa izmiješati u jednoličnu smjesu. 5 grama želatine u prahu pomiješati s 25 grama vode i ostaviti da nabubri. Nakon toga, želatinu otopiti na pari ili u mikrovalnoj pećnici i ubaciti u čokoladu. Pričekati da se smjesa spusti na 30°C i lagano istući vrhnje u šlag pa izmiješati s ganacheom od bijele čokolade. Mousse izliti u zdjelice i stavimo na hlađenje u frižider.
50 g vode i 50 g šećera prokuhati s koricom limuna i stavimo sa strane na hlađenje. Ostatke voća ili svježe voće izrezati na sitne kockice i izmiješati s prethodno ohlađenim sirupom. Voćnu salatu poslužiti na dobro ohlađeni mousse

cokoladni-mousse


Tamnu čokoladu otopiti na pari na 30°C  te izmiješati s Nestlé Fitness pahuljicama  i posuti cvijetom soli te ostaviti da se čokolada stegne. Kad se čokolada stegne, ukrasiti vrh deserta pahuljicama.

Chef Robert Hromalić dao je i dodatni savjet za smanjenje ostataka od hrane:

Ovim sam receptom želio pokazati kako žitarice jednostavno iskoristiti za pripremu moussea. Osim u desertima, žitarice s vaših polica, možete začiniti medom i tostirati u pećnici 10 minuta na 150 stupnjeva. Pomiješajte sa suhim voćem i uskladištite u staklenku, kako biste imali domaću granolu spremnu za doručak“.

Serijal Chefovi Vrte Zdravi Film, koji je ugostio Matu Jankovića, Marija Mihelja i Roberta Hromalića, moći će se pogledati od 15. listopada na nestle.hr i Facebooku te RTL-ovim digitalnim kanalima.