Nestlé je ovogodišnji Međunarodni dan kuhara kroz projekt Vrtim Zdravi Film odlučio obilježiti aktivnostima tijekom cijelog mjeseca. Kuhari to zaslužuju! Jedanaesta sezona projekta stavila fokus na smanjenje otpada i ostataka od hrane. Zadatak poznatih chefova bio je podijeliti savjete i trikove kako kuhati uz što bolje iskorištavanje namirnica. Sve će biti prikazano u digitalnom serijalu Chefovi Vrte Zdravi Film u šest zanimljivih nastavaka na nestle.hr tijekom listopada. Dotad, inspirirajte se receptima chefa Roberta Hromalića i fotografijama njegovog veganskog flana od kokosa i bijele čokolade te moussea s voćem i Nestlé Fitness pahuljicama.
Flan od kokosa i bijele čokolade
Sastojci:
- 350 g zobenog brašna
- 80 g smeđeg šećera
- 7 g soli
- 75 g kokosovog ulja
- 200 g zobenog mlijeka
- 450 g kokosovog vrhnja
- 450 g zobenog mlijeka
- 150 g šećera
- 60 g gustina
- 5 g agar agar
- 20 g kakaa
- 100 g Nestlé čokolade
Postupak:
Zobeno brašno izmiješati sa šećerom, soli, rastopljenom masti od kokosa i lagano ugrijanim zobenim mlijekom. Tijesto treba odmoriti 5-10 minuta te ga razvaljati i staviti u kalup.
Kokos vrhnje i zobeno mlijeko ugrijati sa šećerom te kad dostigne 100°C, ubaciti gustin i kontunirano miješati dok smjesa ponovo ne prekuha, zatim ubaciti agar agar. Odvojiti pola smjese, pa izmiješati s čokoladom i kakaom. Zatim obje polovice smjese izliti na prethodno kalupirano tijesto i staviti peći 1 sat na 180°C. Nakon pečenja, ostaviti preko noći da se ohladi i dovoljno stegne za konzumaciju.
Mousse od čokolade sa svježim voćem i Nestlé pahuljicama
Sastojci:
140 g mlijeka
5 g želatine u prahu
220 g bijele čokolade
300 g vrhnja
100g tamne čokolade
100g Nestlé Fitness žitarica
QS cvijet soli
Svježe maline ili dostupno svježe voće
50g šećera
50g vode
Korica limuna
Postupak za mousse od čokolade:
Mlijeko ugrijati i preliti preko prethodno razlomljene bijele čokolade te ostaviti 3 minute da se čokolada potpuno otopi, pa izmiješati u jednoličnu smjesu. 5 grama želatine u prahu pomiješati s 25 grama vode i ostaviti da nabubri. Nakon toga, želatinu otopiti na pari ili u mikrovalnoj pećnici i ubaciti u čokoladu. Pričekati da se smjesa spusti na 30°C i lagano istući vrhnje u šlag pa izmiješati s ganacheom od bijele čokolade. Mousse izliti u zdjelice i stavimo na hlađenje u frižider.
50 g vode i 50 g šećera prokuhati s koricom limuna i stavimo sa strane na hlađenje. Ostatke voća ili svježe voće izrezati na sitne kockice i izmiješati s prethodno ohlađenim sirupom. Voćnu salatu poslužiti na dobro ohlađeni mousse.
Tamnu čokoladu otopiti na pari na 30°C te izmiješati s Nestlé Fitness pahuljicama i posuti cvijetom soli te ostaviti da se čokolada stegne. Kad se čokolada stegne, ukrasiti vrh deserta pahuljicama.
Chef Robert Hromalić dao je i dodatni savjet za smanjenje ostataka od hrane:
„Ovim sam receptom želio pokazati kako žitarice jednostavno iskoristiti za pripremu moussea. Osim u desertima, žitarice s vaših polica, možete začiniti medom i tostirati u pećnici 10 minuta na 150 stupnjeva. Pomiješajte sa suhim voćem i uskladištite u staklenku, kako biste imali domaću granolu spremnu za doručak“.
Serijal Chefovi Vrte Zdravi Film, koji je ugostio Matu Jankovića, Marija Mihelja i Roberta Hromalića, moći će se pogledati od 15. listopada na nestle.hr i Facebooku te RTL-ovim digitalnim kanalima.