Chef Mate Janković i njegovi recepti za goveđu juhu s azijskim začinima te salatu od lešo govedine, riže i povrća iz juhe

Listopad je u svijetu tradicionalno mjesec obilježavanja Međunarodnog dana kuhara. Nestlé je ove godine cijeli mjesec posvetio kuhanju i podizanju svijesti o važnosti smanjenja otpada od hrane. Tako je projekt Vrtim Zdravi Film udružio snage s trojicom poznatih hrvatskih chefova, koji su uz svoje savjete za smanjenje otpada od hrane, pripremili i recepte koji nam u tome pomažu. 

mate i koraljka


Mate Janković odlučio se za goveđu juhu s azijskim začinima i rezancima, od čijih je ostataka napravio salatu s govedinom, rižom i povrćem iz juhe. Kako ne baciti ništa od onoga što imamo u kuhinji, prije snimanja serijala objasnio je u 15 jednostavnih savjeta. 

Goveđa juha s azijskim začinima i rezancima

  • 1.2 kg govedine (vrat)  +  0.5 kg kostiju
  • Crni kardamom
  • Cimet / đumbir  / limunska trava
  • 0.5 kg mrkve
  • 0.3 kg celera
  • 2 češnja češnjaka
  • 0.3 kg luka
  • MAGGI Würze tekući dodatak jelima
  • 0.5 kg rižinih rezanaca
  • Svježi korijander
  • 1 limeta
     
govedja juha


Postupak:

  1. Tostiramo začine
  2. Stavimo meso, začine i povrće u lonac i kuhamo
  3. Nakon što je sve skuhano, procijedimo juhu.
  4. Namočimo rižine rezance i skuhamo ih prema uputama na pakiranju
  5. U tanjur stavimo rezance, juhu i malo mesa
  6. Pospemo korijanderom i poslužimo uz malo limete

Ako ne radite goveđu, nego bistru juhu s povrćem, nemojte baciti povrće. Očišćena mrkva, celer i luk mogu se izblendati uz dodatak malo juhe i začina te poslužiti kao krem juha za sutrašnji dan“, dodatni je savjet Mate Jankovića.
Od ostataka namirnica iz juhe, vrlo jednostavno se može pripremiti sasvim novo jelo, koje će se jesti za ručak idući dan. 

Salata od lešo govedine i riže, s povrćem iz juhe

  • Kuhano meso iz juhe
  • THOMY senf 
  • Kuhano povrće iz juhe
  • Jabučni ocat
  • Maslinovo ulje
  • 0.3 kg riže
  • 0.2 kg luka
  • Peršin
  • Bosiljak
     
salata od leso govedine



Postupak:

  1. Meso istrgamo na manje komade
  2. Narežemo povrće i luk
  3. Skuhamo rižu prema uputama na pakiranju
  4. Napravimo vinaigrette od senfa, soli i papra
  5. Sve promiješamo, ohladimo i poslužimo sa sjeckanim peršinom i bosiljkom

Za još bolji okus jela, važno je u cijeli postupak pripreme aktivno uključiti i najmlađe članove obitelji!

Serijal Chefovi Vrte Zdravi Film, koji je ugostio Matu Jankovića, Marija Mihelja i Roberta Hromalića, moći će se pogledati od 15. listopada na nestle.hr i Facebooku te RTL-ovim digitalnim kanalima.