Sort by
Sort by

Nestlé obilježava Svjetski dan kuhara

Kuhar Mate Janković - 15 savjeta za kuhanje i smanjenje otpada od hrane
Mate Janković
Natrag na objave za medije

Rasipanje hrane jedan je od gorućih globalnih problema. Na svjetskoj razini, godišnje se baci blizu milijardu tona hrane, a na razini EU oko 88 milijuna tona*. Količina bačene hrane po glavi stanovnika u Hrvatskoj iznosi oko 75 kilograma. Istovremeno, čak 690 milijuna ljudi u svijetu je pothranjeno, a pretpostavlja se da će taj broj dodatno porasti kao posljedica pandemije. 

Otpad od hrane ima značajan utjecaj na okoliš: onečišćuje vodu, tlo i zrak. Takav otpad na odlagalištima se pretvara u metan, staklenički plin, s 25 puta većim potencijalom globalnog zagrijavanja od ugljikovog dioksida.** 
 
Za postizanje pozitivnih i vidljivih promjena važna je suradnja svih sudionika.  
 
Nestlé je zamolio poznatog hrvatskog chefa da podijeli svoje savjete za efikasniju pripremu jela i smanjenje otpada od hrane, ususret Međunarodnom danu kuhara. U nastavku su sjajni savjeti i trikovi iz kuhinje Mate Jankovića.  
 

  1. Popis za kupovinu treba napraviti nekoliko dana unaprijed. Planiranje obroka štedi vrijeme i novac. 
  2. Orašidi će dulje trajati ako ih se pohrani u tegle u frižider.  
  3. Đumbir treba guliti žlicom, a ne nožem. 
  4. Stari kruh može se iskoristiti na puno načina - od nadjeva za perad, do jela poput gazpacha te raznih salata i priloga. 
  5. Pancetu prethodno rezanju stavite u zamrzivač da se stvrdne. 
  6. Smjesa za tempuru najbolje se miješa kada se u nju ubaci malo usitnjenog leda, koji smjesu drži hladnom. Hladno tijesto postaje hrskavije prilikom pečenja na temperaturi 160-180 stupnjeva. 
  7. Temeljac u zamrzivač stavljajte u manjim vrećicama, koje se kraće odmrzavaju i lakše dodaju jelima. 
  8. Temeljac od povrća treba pustiti da se ohladi zajedno s povrćem.  
  9. Bistre juhe ili temeljci budu najukusniji kada se zeleni dijelovi povrća i začinskog bilja dodaju  pretkraj kuhanja, a najviše intenziteta okusa imaju kada ih se kuha kratko.  
  10. Povrće koje ste radi arome dodali u bistru juhu nemojte bacati. Očišćena mrkva, celer i luk mogu se pasirati, uz dodatak juhe i začinskog bilja, te poslužiti kao krem juha.  
  11. Stabljika brokule dobra je za jelo. Nemojte je bacati - ogulite je i nasjeckajte u salatu ili kuhajte dok ne omekša i pasirajte u pire ili krem juhu. 
  12. Kupovina cijelih pilića štedi novac. Sami odvojite piletinu i spremite dio koji taj dan želite konzumirati. Ostatak smrznite i koristite po potrebi. Hrbat je odličan za juhe i temeljce, a ljudi ga često bacaju. 
  13. Meso je prije obrade najbolje ostaviti na sobnoj temperaturi. To će smanjiti vrijeme pečenja i osigurati ravnomjerno pečenje. 
  14. Zdravi preljevi na bazi majoneze najbolji su kada se polovica majoneze zamijeni laganim jogurtom. 
  15. Sarma, punjene paprike i ostale kombinacije s mljevenim mesombudu najukusnije kada se meso isproba, tako što se prije kuhanja ispeče i kuša mini pljeskavica.