Nestlé obilježava Međunarodni dan kuhara

Kuhar Mate Janković - 15 savjeta za kuhanje i smanjenje stvaranja otpada
Mate Janković
Natrag na objave za medije

Rasipanje hrane jedan je od gorućih globalnih izazova. Na svjetskoj razini, godišnje se baci blizu milijardu tona hrane, u EU članicama oko 88 milijuna tona hrane*, dok u Hrvatskoj po stanovniku godišnje bacimo oko 75 kilograma hrane. Istovremeno, čak 690 milijuna ljudi u svijetu je pothranjeno, a pretpostavka je da će, kao posljedica gotovo dvogodišnje pandemije, taj broj dodatno porasti.

Otpad od hrane ima značajan utjecaj na okoliš. Otpad od hrane onečišćuje vodu, tlo i zrak jer se na odlagalištima pretvara u metan, staklenički plin s potencijalom globalnog zagrijavanja 25 puta većim od ugljikovog dioksida.**

Za postizanje pozitivnih i vidljivih promjena, važni su djelovanje i suradnja svih dionika. 

Pozvali smo poznatog hrvatskog chefa da ususret Međunarodnom danu kuhara podijeli svoje savjete za efikasniju pripremu jela i smanjenje stvaranja otpada od hrane. U nastavku su sjajni savjeti i trikovi iz kuhinje Mate Jankovića.

1.  Popis za kupovinu napravite za nekoliko dana unaprijed. Uštedjet ćete vrijeme i novac ako planirate obroke i količine hrane potrebne za iste.
2.  Orašide čuvajte u teglama u frižideru. Duže će trajati i neće biti užegli.
3.  Đumbir se bolje guli žlicom umjesto nožem. Kora đumbira lakše se struže uz pomoć žlice te se manje baca.
4.  Stari kruh nikad ne bacajte! Umjesto mljevenja u mrvice, može se iskoristiti na bezbroj načina. Od nadjeva za perad, jela poput gazpacha i razne salate i priloge.
5.  Pancetu će se lakše narezati na ekstratanke komadiće ako je prethodno stavite u duboko smrzavanje da malo otvrdne.
6.  Smjesa za tempuru se najbolje miješa ako se ubaci malo usitnjenog leda da se smjesu zadrži hladnom. Hladno tijesto prilikom pečenja na temperaturi između 160 i 180 stupnjeva je hrskavije.
7.  Temeljac se kod kuće pravi tako što ga veću količinu najbolje smrznuti u manjim vrećicama za pakiranje jer se kraće odmrzavaju i lakše dodaju jelima.
8.  Temeljac od povrća najbolje je pustiti da se ohladi zajedno s povrćem u njemu. To će intenzivirati okus te će temeljac zbog toga biti ukusniji.
9.  Bistre juhe ili temeljci najbolje se kuhaju tako da se zeleni dijelovi povrća i začinsko bilje dodaju  na samome kraju. Naviše intenziteta imaju kad ih se kratko kuha. Efekt bi trebao biti isti kao kada dodate čaj vrućoj vodi.
10.  Povrće koje ste dodali za aromu u bistru juhu nemojte bacati. Očišćena mrkva, celer i luk mogu se izblendati uz dodatak malo juhe i začina te poslužiti kao krem juha za sutrašnji dan. 
11.  Stabljika brokule je dobra za jelo! Nemojte je bacati, već je ogulite i nasjeckajte u salatu ili prokuhajte dok ne omekša i blendajte u pire ili krem juhe.
12.  Kupovina cijelih pilića štedi novac. Sami odvojite piletinu i spremite dio koji taj dan želite. Ostatak smrznite i koristite po potrebi. Hrbat je odličan za juhe i temeljce, a ljudi ga često bacaju.
13.  Meso je prije termičke obrade najbolje pustiti da dođe do sobne temperature. To će smanjiti vrijeme pečenja i osigurati da se meso ravnomjerno ispeče.
14.  Zdravi preljevi koji su na bazi majoneze, najbolje se rade tako da se polovica količine majoneze zamijeni laganim jogurtom.
15.  Sarma, punjene paprike ili ostale kombinacije s mljevenim mesom, najbolje se rade tako što se prvo oblikuje mini pljeskavica, koja se ispeče i proba. To je najbolja tehnika da se vidi je li hrana dobro začinjena.

 

Izvori:
•    *Prema istraživanju koje je provedeno u sklopu projekta Europske Komisije – FUSIONS2 
•    ** Centar za prevenciju otpada od hrane