Rasipanje hrane jedan je od gorućih globalnih problema. Na svjetskoj razini, godišnje se baci blizu milijardu tona hrane, a na razini EU oko 88 milijuna tona*. Količina bačene hrane po glavi stanovnika u Hrvatskoj iznosi oko 75 kilograma. Istovremeno, čak 690 milijuna ljudi u svijetu je pothranjeno, a pretpostavlja se da će taj broj dodatno porasti kao posljedica pandemije.
Otpad od hrane ima značajan utjecaj na okoliš: onečišćuje vodu, tlo i zrak. Takav otpad na odlagalištima se pretvara u metan, staklenički plin, s 25 puta većim potencijalom globalnog zagrijavanja od ugljikovog dioksida.**
Za postizanje pozitivnih i vidljivih promjena važna je suradnja svih sudionika.
Nestlé je zamolio poznatog hrvatskog chefa da podijeli svoje savjete za efikasniju pripremu jela i smanjenje otpada od hrane, ususret Međunarodnom danu kuhara. U nastavku su sjajni savjeti i trikovi iz kuhinje Mate Jankovića.
- Popis za kupovinu treba napraviti nekoliko dana unaprijed. Planiranje obroka štedi vrijeme i novac.
- Orašidi će dulje trajati ako ih se pohrani u tegle u frižider.
- Đumbir treba guliti žlicom, a ne nožem.
- Stari kruh može se iskoristiti na puno načina - od nadjeva za perad, do jela poput gazpacha te raznih salata i priloga.
- Pancetu prethodno rezanju stavite u zamrzivač da se stvrdne.
- Smjesa za tempuru najbolje se miješa kada se u nju ubaci malo usitnjenog leda, koji smjesu drži hladnom. Hladno tijesto postaje hrskavije prilikom pečenja na temperaturi 160-180 stupnjeva.
- Temeljac u zamrzivač stavljajte u manjim vrećicama, koje se kraće odmrzavaju i lakše dodaju jelima.
- Temeljac od povrća treba pustiti da se ohladi zajedno s povrćem.
- Bistre juhe ili temeljci budu najukusniji kada se zeleni dijelovi povrća i začinskog bilja dodaju pretkraj kuhanja, a najviše intenziteta okusa imaju kada ih se kuha kratko.
- Povrće koje ste radi arome dodali u bistru juhu nemojte bacati. Očišćena mrkva, celer i luk mogu se pasirati, uz dodatak juhe i začinskog bilja, te poslužiti kao krem juha.
- Stabljika brokule dobra je za jelo. Nemojte je bacati - ogulite je i nasjeckajte u salatu ili kuhajte dok ne omekša i pasirajte u pire ili krem juhu.
- Kupovina cijelih pilića štedi novac. Sami odvojite piletinu i spremite dio koji taj dan želite konzumirati. Ostatak smrznite i koristite po potrebi. Hrbat je odličan za juhe i temeljce, a ljudi ga često bacaju.
- Meso je prije obrade najbolje ostaviti na sobnoj temperaturi. To će smanjiti vrijeme pečenja i osigurati ravnomjerno pečenje.
- Zdravi preljevi na bazi majoneze najbolji su kada se polovica majoneze zamijeni laganim jogurtom.
- Sarma, punjene paprike i ostale kombinacije s mljevenim mesombudu najukusnije kada se meso isproba, tako što se prije kuhanja ispeče i kuša mini pljeskavica.