Sort by
Sort by

Nezdrave prehrambene navike, nedostatak tjelesne aktivnosti, manjak sna i previše vremena provedeno pred ekranima, među vodećim su razlozima što u Hrvatskoj svako treće dijete ima problem prekomjerne tjelesne mase ili debljine. Potvrđuju to i rezultati jednog od najvećih istraživanja (CroCOSI, 2021), među kojima je i podatak da samo jedno od troje djece svakodnevno konzumira voće, dok povrće svakodnevno konzumira tek jedno dijete od njih petoro.

Kako bi se smanjio negativan trend rasta ove bolesti, potrebno je djelovati preventivno već od najranije dobi. Naravno, najvažniju ulogu u tom procesu imaju obitelj i okruženje u sklopu kojih djeca imaju priliku svakodnevno razvijati navike koje ostaju za cijeli život. Ono što djeca prihvate u djetinjstvu može imati vrlo pozitivan ili negativan učinak na njihovo cjeloživotno zdravlje.

Sin vozi bicikl uz oca
Djevojčice vježbaju

 

Vrtim Zdravi Film i PETICA zajedno potiču pozitivne promjene

Ove godine nastavlja se uspješna suradnja projekta Vrtim Zdravi Film te javnozdravstvenog programa PETICA – igrom do zdravlja pokretanjem Inkubator Motivator edukativne inicijative. Cilj joj je poticati, osnaživati te ohrabrivati roditelje i djecu na usvajanje zdravih navika u dnevne rutine obitelji. Nadogradnja je to prošlogodišnje edukativne kampanje Usvoji zdrave navike u 21 dan usmjerene na sam proces usvajanja zdravih navika koje počinju psihološkim obrascem „petlja navike“.

Inkubator Motivator kao pokretač zdravih navika

Inkubator Motivator je jedinstvena platforma gdje cijela obitelj može pronaći inspirativno-edukativne materijale koji će im konkretno pokazati kako uklopiti zdrave navike u svoje užurbane, dnevne rutine. Glavni alati u inicijativi su pet edukativnih videozapisa dostupnih na internetskoj stranici PETICA - igrom do zdravlja, koje su pripremili vodeći stručnjaci dr. med. spec. pedijatar Alemka Jaklin Kekez i Sara Cobal mag. nutr. koje će educirati o važnosti pravilne prehrane, izv. prof. dr. sc. Sanja Šalaj o svakodnevnoj tjelesnoj aktivnosti, prof. dr. sc. Maša Malenica koja će govoriti o važnosti sna i odmora te Bruno Šimleša, diplomirani sociolog o aspektu uvođenja pozitivnih promjena u život obitelji.

Inkubator Motivator digitalni natječaj – najbolji ambasadori zdravih navika su roditelji

Roditelji se mogu uključiti u poticanje usvajanja zdravih navika sudjelovanjem u digitalnom natječaju Inkubator Motivator, objavljenom na Facebook stranici PETICA - igrom do zdravlja. Sadržaj natječaja bit će vezan uz teme edukativnih videozapisa dostupnih na https://petica.hr/video/, a roditelji će se za sudjelovanje i odgovaranje na pitanja stručnjaka moći inspirirati pomoću Vrtim Zdravi Film digitalne kuharice te Tanjura pravilne prehrane - Nutriporcija. Svoj napredak u usvajanju zdravih prehrambenih navika moći će pratiti putem Dnevnika zdravih navika.

Nutriporcija, Vrtim Zdravi Film
Majka i kći zajedno kuhaju

 

Detaljna pravila digitalnog natječaja nalaze se na službenoj internetskoj stranici PETICA - igrom do zdravlja, a roditelji imaju priliku osvojiti vrijedne nagrade. Četvero najuspješnijih roditelja ambasadora ulazi u kulinarsko natjecanje zajedno s poznatim hrvatskim gastro majstorima.