Sort by
Sort by

Recepti chefa Maria Mihelja

Chia puding s kokosovim mlijekom, agava sirupom, mangom i drobljenim prženim lješnjacima

1. Doručak (slatki)

Chia puding s kokosovim mlijekom, agava sirupom, mangom i drobljenim prženim lješnjacima

  • 400 g chia sjemenki
  • 2 l kokosovog mlijeka
  • 0,1 l agava sirupa
  • 5 kom zrelog manga
  • 200 g lješnjaka

PRIPREMA:

Suhe chia sjemenke zaliti kokosovim mlijekom i dodati malo agava sirupa. Sjemenke ostaviti da popiju svu tekućinu i postanu mekane. Svako malo potrebno je malo promiješati smjesu. Oguliti mango na kockice i lagano ga prokuhati s malo agavinog sirupa. Pržene lješnjake sitno nasjeckati. U zdjelicu ili čašu puniti prvo gotovi puding, na njega staviti mango i naposljetku lješnjake.

Lagano pečena pileća prsa s jasmin rižom, brokulom iz woka i kremom od indijskog oraha, bosiljka i limuna

2. Ručak (mesni)

Lagano pečena pileća prsa s jasmin rižom, brokulom iz woka i kremom od indijskog oraha, bosiljka i limuna

  • 1,5 kg pilećih prsa
  • 2 kg brokule
  • 500 g jasmin riže
  • 300 g listova bosiljka
  • 300 g indijskih oraha
  • 3 g soli
  • 3 g papra
  • 2 kom limuna
  • 20 g timijana
  • 0,1 l maslinovog ulja

PRIPREMA:

U toploj vodi namočiti indijske orahe da se napuhnu i omekšaju. Rižu pripremiti tako da se u lonac stavi malo ulja, a riža se kratko pirja. Zaliti rižu s 600 ml vrele slane vode, kuhati poklopljeno na laganoj vatri 11 minuta. Ostaviti sa strane još pet minuta i promiješati. Pileća prsa marinirati u soli, papru, s timijanom i limunovom koricom te peći na grill tavi. Brokulu blanširati u vreloj slanoj vodi, a potom ju je potrebno što prije staviti na hlađenje u ledenu vodu, što pomaže prije zadržavanju zelene boje. U blender staviti indijski orah, list bosiljka, maslinovo ulje, limun, sol i papar te sve blendati dok se ne postigne željena tekstura.

Popečci od tikvica i krumpira prženi na kokosovoj masti s jogurt-avokado umakom

3. Večera (vege)

Popečci od tikvica i krumpira prženi na kokosovoj masti s jogurt-avokado umakom

  • 1 kg tikvica
  • 500 g krumpira
  • 2 kom jaja
  • 100 g grana padano sira
  • 200 g avokada
  • 200 g grčkog jogurta
  • 0,1 l maslinovog ulja
  • 100 g panko krušnih mrvica
  • 300 g kokosove masti
  • 3 g soli
  • 3 g papra
  • 10 g kopra
  • 2 kom limuna

PRIPREMA:

Naribati tikvice i krumpir te ih posoliti i pustiti da odstoje. Zatim ih ocijediti od viška vode. U tu smjesu dodati jaja i ribani grana padano sir, sol, papar, limunovu koricu i sitno sjeckani kopar. Od smjese formirati polpete i panirati ih u panko mrvicama. U tavi rastopiti kokosovu mast, zagrijati je i lagano popržiti popečke. Od avokada, grčkog jogurta, limunovog soka i maslinovoga ulja u blenderu napraviti kremu. Začiniti po potrebi solju i paprom.

Klasični voćni biskivit s pirovim brašnom, šljivama, jabukama i cimetom tzv. glajhgeviht

4. Desert

Klasični voćni biskivit s pirovim brašnom, šljivama, jabukama i cimetom tzv. glajhgeviht

  • 5 kom jaja
  • 120 g šećera
  • 100 ml biljnog ulja
  • 200 ml jogurta
  • 200 g pirovog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 150 g pšenične krupice
  • 10 g šećera u prahu

PRIPREMA:

Od pet bjelanjaka istući čvrsti snijeg. Pet žutanjaka i 120 g šećera miksati u kremu, zatim dodati ulje i jogurt dok se ne sjedini. Brašno i prašak za pecivo dodati u kremu od žumanjaka te promiješati. Dodati snijeg od bjelanjaka, griz i dobro promiješati. Zatim nauljiti pleh sa svih strana i malo ga pobrašniti. Uliti smjesu u pleh i ravnomjerno rasporediti smjesu, a zatim ga popikati. Voće rezati na male komade, staviti sve u pećnicu zagrijanu na 180°C na 45 minuta. Kad se kolač ohladi, narezati na kocke i posipati šećerom u prahu.