Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sort by
Sort by

Recepti chefice Nastasje Chiare Petrić

“Maksutov” humus i tortilja čips iz pećnice

1. Doručak (slani)

“Maksutov” humus i tortilja čips iz pećnice

SASTOJCI:

  • 500 g kuhanog slanutka
  • 115 g tahini paste
  • 110 g maslinovog ulja
  • 35 g limunovog soka
  • 1 češanj češnjaka
  • žličica sitne soli
  • pola žličice mljevenog kumina
  • 200-400 g ledene vode

PRIPREMA:

Staviti sve osim ledene vode u Magimix ili neki drugi snažan blender/multipraktik. Blendati dok se sve ne sjedini te postepeno dodavati vodu. Dodati vode ovisno o tome koliko kremasto želite da vaš humus ispadne. Za ovaj postupak potrebno je oko 10 minuta blendanja. Po želji dodati još tahinija, limuna i začina, ovisno o tome kakav okus namaza volite. Servirajte sa začinskim biljem, još malo maslinovog ulja ili nekim drugim dodacima po želji, poput pečenog povrća, čipsa od slanutka ili očišćenog nara.

Čips od tortilje iz pećnice

SASTOJCI:

  • 1 pakiranje integralnih tortilja
  • Maslinovo ulje za premazivanje

PRIPREMA:

Tortilje narezati na trokute tako da se poslože jedna na drugu, kistom premazujući obje strane svake tortilje. Zatim ih prerezati po pola vodoravno i okomito i još jednom po preostalim sredinama u obliku zvijezde. Posložiti ih na pleh obložen papirom za pečenje. Peći u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko šest minuta, odnosno dok se rubovi ne odvoje od površine i poprime lagano smeđu bojua, a tortilje postanu hrskave.

2. Ručak (riblji)

Brza gregada od bakalara s tikvicama

SASTOJCI:

  • Nekoliko žlica maslinovog ulja + za serviranje
  • 2 veća crvena luka
  • 4 češnja češnjaka
  • 1 žličica suhog ružmarina
  • 500 g fileta crnog bakalara
  • 5 velikih krumpira
  • 2 dl bijelog vina
  • 5 grančica peršinovog lista
  • Pola manjeg limuna
  • 1 srednja tikvica
  • Sol i papar

PRIPREMA:

Ugrijati lonac širokog dna te podinstati luk narezan na tanke polumjesece na srednje jakoj vatri. Kad omekša, protisnuti prva dva češnjaka i dodati ružmarin, a nakon 30 sekundi i vino. Kad zakuha, slagati red po red na šnite narezanog i posoljenog krumpira. Na njega slagati filete posoljene i popaprene filete bakalara te ponoviti sve s ostatkom namirnica. Uliti dvije do tri šalice vode uz rub lonca, posložiti kriške limuna na vrh. Ne miješati kuhačom, dovoljno je samo protresti lonac. Pojačati vatru, poklopiti i kuhati jelo otprilike 15 do 20 minuta, sve dok se krumpir ne skuha. Otklopiti, protisnuti preostali češnjak, procijediti sok limuna, dodati puno nasjeckanog peršina i tikvice narezane na kockice ili ploškice. Ako je potrebno, dodatno posoliti i popapriti, protresti još jednom lonac i zaliti maslinovim uljem. Kuhati još minutu.

Kremasta palenta sa šalšom i slanutkom

3. Večera (vege)

Kremasta palenta sa šalšom i slanutkom

SASTOJCI:

Za palentu:

  • 150 g instant palente
  • cca 500 ml vode i kravljeg mlijeka (omjer 1:1)
  • Malo sitne soli
  • 1 žlica maslaca
  • 100 g ribanog parmezana

Za šalšu sa slanutkom:

  • 1 veći crveni luk
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 žličica suhog origana
  • 1 puna žlica koncentrata rajčice
  • 2 pakiranja sjeckane rajčice
  • 1 žličica sitne soli
  • 1 žlica meda
  • 2 pakiranja kuhanog slanutka
  • Malo sira grabancijaša
  • Malo svježeg bosiljka ili rikole

PRIPREMA:

Skuhati palentu u zagrijanoj vodi i mlijeku s malo soli. Kada postane gusta, dodati maslac i parmezan te dobro promiješati sastojke. Po potrebi dodati još malo vode ili mlijeka kako bi ostala kremasta, budući da se palenta stajanjem stisne.

Za šalšu narezati luk na sitne kockice te ga na maslinovom ulju na srednje jakoj vatri prodinstati dok ne omekša. Dodati origano, protisnuti češnjak i koncentrat rajčice, pa još kratko zapeći sastojke. Zatim dodati rajčicu, sol, med i vode dovoljno da se ispere jedna konzerva sjeckane rajčice. Kuhati šalšu na laganoj vatri povremeno miješajući dok ne postane gusta, barem 40 minuta. Pet minuta prije kraja kuhanja staviti procijeđeni i isprani slanutak te sve još malo kuhati. Servirati s kremastom palentom, posipati sirom grabancijašem uz dodatak bosiljka ili začinjene rikole.

Čoko tabla s datuljama i kikirikijem

4. Desert

Drugačiji: čoko tabla s datuljama i kikirikijem

SASTOJCI:

  • 500 g svježih, mekanih datulja
  • 125 g kikiriki paste (hrskave ili glatke)
  • 200 g tamne čokolade
  • Veći prstohvat cvijeta soli

Po želji dodati 1 žličicu kokosovog ulja (ako želite da je čokolada hrskavija) ili 0,5 dl zobenog napitka (ako želite da je čokolada mekša)

PRIPREMA:

Ako su datulje tvrđe, odnosno ako su stajale određeno vrijeme u hladnjaku, ugrijati ih u mikrovalnoj jednu minutu da bi se lakše izgnječile. Odstraniti im košticu i posložiti na pladanj ili tanjur obložen papirom za pečenje. Pritisnuti datulje stražnjom stranom žlice kako bi se spljoštile. Za to vrijeme, otopiti čokoladu na pari, koristeći dodatke koji će utjecati na željenu teksturu čokolade. Zatim datulje premazati kikiriki maslacem (i njega kratko ugrijati kako bi se lakše razmazivao) te sve preliti otopljenom čokoladom i ravnomjerno rasporediti po površini. Posipati cvijetom soli i staviti u hladnjak na sat vremena da se stisne. Kad se ohladilo, rezati u željene oblike - idealno na manje kockice jer su zalogaji ove čokoladne table vrlo zasitni.