Sort by
Sort by

Besplatne radionice za građane u fokusu novog izdanja #BirajZeleno edukativne inicijative

Četvrta sezona inicijative BirajZeleno

Od edukacije do akcije – evolucija #BirajZeleno inicijative

Svjesna odgovornosti i uloge koju ima kad se govori o održivosti, posljednje četiri godine ulažemo napore u educiranje građana o važnim ekološkim izazovima kroz edukativnu inicijativu #BirajZeleno. U okviru inicijative počeli smo s digitalnom kampanjom kojoj je cilj bio poticanje održivih životnih navika i odgovornijeg ponašanja prema okolišu. Godine 2022. osim edukacije, poduzeli smo prve konkretne akcije i fokusirali se na aktualni problem otpada od hrane. Tako je #BirajZeleno postala prva domaća sveobuhvatna inicijativa koja je pristupila temi smanjenja otpada od hrane – od edukacije do konkretnih akcija s mjerljivim rezultatima.

Što smo učinili lani?

Zahvaljujući aktivnostima #BirajZeleno inicijative, 2022. godine ušteđeno je 92,5 kg hrane koju smo pretvorili u 1,500 besplatnih obroka za studente. Da je ta ista količina hrane bačena, stvorila bi se emisija od više od 175 kilograma ugljičnog dioksida u atmosferu, što je ekvivalentno količini energije dovoljnoj za jedno kućanstvo u periodu od 16 dana. Osim što ovakvim rješenjima pomažemo planetu, možemo uštedjeti značajan dio kućnog budžeta.

Infografika o otpadu hrane u sklopu inicijative BirajZeleno

 

Građani uče kako smanjiti otpad od hrane i uštedjeti

U 2023. #BirajZeleno ide korak dalje - briga za okoliš postaje još konkretnija, zbog čega Nestlé za građane organizira besplatne radionice o otpadu od hrane. U želji da ova edukativna inicijativa postane dugoročni projekt koji će svake godine okupljati sve veći broj dionika udružili smo snage sa snažnim partnerima. Potvrđuje to i podrška Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva poljoprivrede, dok su ključni partneri ovogodišnje #BirajZeleno inicijative Konzum, vodeći maloprodajni lanac u Hrvatskoj, Veleučilište Aspira te Ugostiteljsko-turističko učilište Zagreb.

Inicijativa simbolično počinje dan uoči Svjetskog dana osviještenosti o otpadu od hrane, 28. rujna, na Veleučilištu Aspira gdje će biti održana prva edukativna radionica pod vodstvom ambasadora #BirajZeleno inicijative – Mate Jankovića. Kulinarski show za javnost, na kojem će chef Janković predstaviti svoje zero food waste recepte, održat će se u subotu, 14. listopada od 11 do 13 sati u Super Konzumu na adresi Radnička cesta 49. Prema njegovim inspirativnim i ukusnim receptima spremat će se zero food waste obroci na svim radionicama tijekom ovogodišnje #BirajZeleno inicijative.

Chef Mate Janković

 

Prijavite se na besplatne radionice!

Pod ovogodišnjim sloganom inicijative „Nauči, primijeni, promijeni“, Nestlé educira o posljedicama bacanja hrane i fokusira se na uzroke ovoga problema, nudeći građanima priliku da nauče kako svojim postupcima mogu spriječiti stvaranje otpada od hrane. Uz stručno vodstvo chefa Mate Jankovića te kulinarskih stručnjaka s Veleučilišta Aspira (Heinzelova 62a) i Ugostiteljsko-turističkog učilišta Zagreb (Kombolova 2a), svi možemo biti dio pozitivne promjene – no, ne možemo je postići sami. Zajedništvo je ključ uspjeha svake inicijative, zbog čega vas pozivamo da se pridružite #BirajZeleno besplatnim radionicama koje se održavaju na hrvatskom jeziku, a korak su prema pravoj promjeni. Raspored održavanja bit će objavljen na Nestlé Facebook stranici, a prijaviti se možete ovdje. Požurite jer je broj mjesta ograničen.

Sudjelovanjem na radionici pristajete da se fotografirate i snimate te da se tako nastale fotografije i snimke s radionica mogu koristiti u svrhu promocije društveno odgovorne inicijative #BirajZeleno.

Na sve upite i prijedloge koji pristignu na [email protected] odgovara se radnim danima, od ponedjeljka do petka od 9 do 17 sati. Hvala na razumijevanju.

Sva slobodna mjesta na #BirajZeleno radionicama su popunjena. Hvala vam na iskazanom interesu i vidimo se uskoro!