Sort by
Sort by

Ušteda 92,5 kg jestive hrane može osigurati kućanstvu električnu energiju za gotovo 16 dana

Bacanje hrane podrazumijeva i rasipanje resursa za proizvodnju i transport hrane, a hrana bačena na deponije značajno pridonosi i emisiji stakleničkih plinova. Kampanjom Biraj Zeleno Nestlé je spriječio emisiju od više od 175 kilograma ugljičnog dioksida u atmosferu.
Biraj Zeleno tim zavrsetak kampanje
Natrag na objave za medije
Zagreb, 4. studenoga 2022

Biraj Zeleno – više ljubavi, manje otpada od hrane pokazala je kako pripremiti ukusna, kreativna i cjenovno prihvatljiva jela te potaknula građane na dijeljenje savjeta za smanjenje otpada i ostataka od hrane. Završnica edukativne kampanje obilježena je u studentskoj menzi Odeon gdje su predstavnici kompanije Nestlé i ambasadori kampanje podijelili studentima čak 1500 besplatnih zero waste obroka. Usporedbe radi, da su ostaci hrane koji su utrošeni u pripremu studentskih obroka postali otpad, njihova emisija stakleničkih plinova bila ekvivalentna dovoljnoj količini struje za jedno kućanstvo za gotovo 16 dana.

Cilj je da inicijativa Biraj Zeleno ostane dugoročno društveno-odgovoran projekt kompanije Nestlé, u koji će se svake godine uključivati sve više dionika – od pojedinaca do privatnog sektora i donositelja odluka –, ali i građana koji će svojim pozitivnim primjerom utjecati na smanjenje otpada od hrane.

Laurentiu - Florin Dimitriu sa studentima

„Iako je prvenstveno bila namijenjena milenijalcima i generaciji Z, kampanja Biraj Zeleno pokazala je da svi mi možemo puno toga naučiti kad je u pitanju smanjenje otpada od hrane. Bacajući neke od najskupljih namirnica, hrvatska kućanstva godišnje stvaraju više od 216 000 tona otpada od hrane i znatno utječu na emisiju stakleničkih plinova. Za Nestlé manje otpada znači više ljubavi, stoga kampanjama poput ove želimo aktivno sudjelovati u promicanju solidarnosti, održivosti i zelenih izbora. Ne postoji planet B, stoga je naš plan postaviti mjerila u održivosti u svakom segmentu poslovanja“, izjavio je Laurentiu-Florin Dimitriu, generalni direktor kompanije Nestlé za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

Osim što prevencija otpada od hrane doprinosi zaštiti okoliša, ona čuva i kućne budžete. Na tom tragu osmišljeni su i Biraj Zeleno recepti.

Chef Mate Janković

„Jela koja smo skuhali prema zero food waste principima bila su juha od krumpira i mrkve, arancini od piletine i vege lazanje. Načinom pripreme i maksimalnim iskorištavanjem viška od 92,5 kilograma mesa i povrća za nove obroke, smanjili smo otpad od hrane, a time i utjecaj na onečišćenje okoliša. Prema reakcijama i broju okupljenih studenata, čini se da su pozitivno iznenađeni našom kulinarskom aktivacijom u njima omiljenoj menzi. Dobra vijest je da sve ovo što su danas kušali, mogu jednostavno pripremiti i kod kuće“, kazao je chef Mate Janković, koji je i osmislio recepte.

Recepti juha od krumpira i mrkve, arancini od piletine i vege lazanje

 

Recepti su dostupni na službenoj stranici kompanije Nestlé u Hrvatskoj.