Sort by
Sort by

Recept za Arancini od piletine

Recept za Arancini od piletine

 

Jeste li već čuli za arancine, poznate talijanske pržene okruglice, punjene različitim namirnicama?

Ovo tradicionalno jelo mnogobrojnih talijanskih domova obično se priprema kad je potrebno potrošiti višak rižota od prethodnog dana. Talijani su već i prije zero food waste pokreta iskorištavali sve jestive namirnice i od jednog jela pripremali nova, jednako nutritivno bogata i ukusna.

Na tom tragu, chef Mate Janković osmislio je arancine od piletine, kojim su glavni sastojak usitnjeni ostaci pečene piletine od ručka ili večere. U nastavku je recept čije će količine nahraniti četveročlanu obitelj ili grupu prijatelja.

Sastojci za 4 osobe

  • 200 g usitnjenih ostataka pečene piletine
  • 200 g riže
  • 80 g luka
  • 1 režanj češnjaka
  • Ulje
  • 1 dl bijelog vina
  • Temeljac od kosti pečene piletine
  • 50 g ribanog sira (parmezan)
  • 50 g pelata
  • 1 žličica sjeckanog peršina
  • Ulje za friganje
  • Jaja, brašno i mrvice za paniranje
  • 80 g mozzarelle
  • Sol
  • Papar

Kako se pripremaju arancini od piletine?

Na ulju pirjati luk postepeno dodavajući češnjak i pelate, te zatim prokuhati. Dodati rižu, promiješati, dodati bijelo vino, podlijevati vrućim temeljcem i miješati dok riža ne omekša. Na kraju dodati sjeckanu pečenu piletinu, sol, papar, parmezan i maslac pa sve dobro izmiješati. Dodati peršin. Ohladiti. Oblikovati okruglice i u sredinu im dodati komad mozzarelle. Panirati ih u brašno, jaja i mrvice pa pržiti do zlatno žute boje na 170 stupnjeva. Po želji poslužiti uz umak od rajčice ili salatu. Preukusno!

Savjet više: Nemojte se samo osloniti na ostake piletine, možete koristiti i neke druge vrste mesa, koje vam je ostala nakon obroka od prethodnog dana.

Dobar tek! Uživajte u ovim finim arancinima od piletine!

Ovaj je recept, u suradnji s profesionalnim kuharom Matom Jankovićem, osmišljen u okviru Nestlé kampanje Biraj zeleno – više ljubavi, manje otpada od hrane.

Za više informacija pratite Nestlé na Facebooku.