Ostalo vam je svježeg povrća od pripreme ručka? Ili ste skuhali previše priloga koji biste rado iskoristili? Chef Mate Janković ima sjajnu ideju – pripremite vege lazanje prema zero food waste principu. Idealan su ručak koji se može ponijeti i na posao!
Sastojci za 4 osobe:
- 250 g kuhanog ostataka od povrća
- 240 g lazanja
- 600 ml mlijeka
- 35 g brašna
- 35 g maslaca
- 1 režanj češnjaka
- Lovor
- 1 luk
- Ulje
- Klinčić
- Peršin
- 50 g ribanog sira
- 100 g mozzarelle
- Sol
- Papar
- 200 g pelata
- 50 g luka
- 1 režanj češnjaka
- Maslinovo ulje
Priprema:
Na maslacu popržimo brašno, dodamo mlijeko, sol, papar i prokuhamo uz dodatak peršina, luka, češnjaka i dva klinčića. Procijedimo i dodamo sjeckano povrće. U pleh složimo sloj lazanja, sloj povrća i bešamela, dodamo sjeckanu mozzarellu i ribani parmezan. Složimo nekoliko slojeva ponavljajući postupak.
Na maslinovom ulju pirjamo sjeckani luk, dodamo češnjak i sjeckane pelate. Kuhamo uz dodatak soli i papra. Sve prelijemo na najgornji sloj lazanja i pospemo parmezanom te dodamo sjeckanu mozzarellu. Sve zapečemo u pećnici na 200 stupnjeva. Pustimo 20 minuta da odmori i poslužimo.
Dobar tek!
Ovaj je recept, u suradnji s profesionalnim kuharom Matom Jankovićem, osmišljen u okviru Nestlé kampanje Biraj zeleno – više ljubavi, manje otpada od hrane.