Ovaj je recept osmišljen u okviru Nestlé edukativne kampanje Biraj zeleno – više ljubavi, manje otpada od hrane. Aktivnostima kampanje želimo dodatno inspirirati naše građane kako bi malim svakodnevnim koracima doprinijeli pozitivnim ekološkim promjenama. Treću sezonu kampanje posvetili smo podizanju svijesti o važnosti smanjenja otpada od hrane te mogućnostima prenamjene ostataka hrane u nove obroke. Početak kampanje simbolično je obilježio Međunarodni dan osviještenosti o gubicima i otpadu od hrane, a završili smo je podjelom besplatnih studentskih obroka pripremljenih prema zero food waste principima. Značajna je statistika da više od polovice ukupnog otpada od hrane stvaramo u domaćinstvima, a svaki član kućanstva na tjednoj razini baci 40% hrane koja je mogla biti konzumirana. Slijedom toga predstavljamo vam ukusne i nutritivno bogate vegetarijanske lazanje pripremljene od svježeg povrća koje vam je ostalo od pripreme prethodnog obroka ili od viška priloga koje biste rado iskoristili.
Recept je oduševio i studente zagrebačkog Sveučilišta koji su imali priliku uživati u ovom ručku. Preporučamo i vama!
Profesionalni Chef Mate Janković ima sjajnu ideju – pripremite vege lazanje prema zero food waste principu. Idealan su ručak koji se može ponijeti i na posao!
Sastojci za 4 osobe:
- 250 g kuhanog ostataka od povrća
- 240 g lazanja
- 600 ml mlijeka
- 35 g brašna
- 35 g maslaca
- 1 režanj češnjaka
- Lovor
- 1 luk
- Ulje
- Klinčić
- Peršin
- 50 g ribanog sira
- 100 g mozzarelle
- Sol
- Papar
- 200 g pelata
- 50 g luka
- 1 režanj češnjaka
- Maslinovo ulje
Priprema:
Na maslacu popržimo brašno, dodamo mlijeko, sol, papar i prokuhamo uz dodatak peršina, luka, češnjaka i dva klinčića. Procijedimo i dodamo sjeckano povrće. U pleh složimo sloj lazanja, sloj povrća i bešamela, dodamo sjeckanu mozzarellu i ribani parmezan. Složimo nekoliko slojeva ponavljajući postupak.
Na maslinovom ulju pirjamo sjeckani luk, dodamo češnjak i sjeckane pelate. Kuhamo uz dodatak soli i papra. Sve prelijemo na najgornji sloj lazanja i pospemo parmezanom te dodamo sjeckanu mozzarellu. Sve zapečemo u pećnici na 200 stupnjeva. Pustimo 20 minuta da odmori i poslužimo.
Dobar tek!