Ovaj je recept osmišljen u okviru Nestlé edukativne kampanje Biraj zeleno – više ljubavi, manje otpada od hrane. Aktivnostima kampanje želimo dodatno inspirirati naše građane kako bi malim svakodnevnim koracima doprinijeli pozitivnim ekološkim promjenama. Treću sezonu kampanje posvetili smo podizanju svijesti o važnosti smanjenja otpada od hrane te mogućnostima prenamjene ostataka hrane u nove obroke. Početak kampanje simbolično je obilježio Međunarodni dan osviještenosti o gubicima i otpadu od hrane, a završili smo je podjelom besplatnih studentskih obroka pripremljenih prema zero food waste principima. Značajna je statistika da više od polovice ukupnog otpada od hrane stvaramo u domaćinstvima, a svaki član kućanstva na tjednoj razini baci 40% hrane koja je mogla biti konzumirana. Slijedom toga predstavljamo vam ukusnu i nutritivno bogatu juhu od krumpira i mrkve koju možete pripremiti od namirnica koje su zasigurno neke od najčešćih namirnica u našim kuhinjama i smočnicama, a nerijetko postaju stanovnici našeg bio – otpada unatoč tome što su još iskoristivi. Od ovog povrća priprema se cijeli niz jela – od predjela do glavnih jela, pa čak i slastica. Ovaj je recept oduševio i studente zagrebačkog Sveučilišta koji su imali priliku isprobati ovu ukusnu i zdravu juhu. Preporučamo i vama!
Recept je osmislio chef Mate Janković, imajući na umu da ovo predjelo neće pripremati profesionalni kuhari, već svatko tko želi i to u svom domu, pa je postupak brz i jednostavan te zahtijeva svega nekoliko namirnica. Uspije svaki put!
Sastojci za 4 osobe:
- 125 g mrkve
- 125 g krumpira
- 100 g luka
- 2 režnja češnjaka
- Sok polovice naranče
- Temeljac od povrća
- 50 g maslaca
- 50 g vrhnja za kuhanje
- Sol
- Papar
Priprema:
Pirjati mrkvu, luk, krumpir i češnjak. Posoliti, popapriti, dodati temeljac i sok od naranče. Kad sve omekša, izblendati pa dodati maslac i vrhnje za kuhanje.
Dobar tek!