Sort by
Sort by

Juha od krumpira i mrkve

Recept za Juha od krumpira i mrkve

 

Ovaj je recept osmišljen u okviru Nestlé edukativne kampanje Biraj zeleno – više ljubavi, manje otpada od hrane. Aktivnostima kampanje želimo dodatno inspirirati naše građane kako bi malim svakodnevnim koracima doprinijeli pozitivnim ekološkim promjenama. Treću sezonu kampanje posvetili smo podizanju svijesti o važnosti smanjenja otpada od hrane te mogućnostima prenamjene ostataka hrane u nove obroke. Početak kampanje simbolično je obilježio Međunarodni dan osviještenosti o gubicima i otpadu od hrane, a završili smo je podjelom besplatnih studentskih obroka pripremljenih prema zero food waste principima. Značajna je statistika da više od polovice ukupnog otpada od hrane stvaramo u domaćinstvima, a svaki član kućanstva na tjednoj razini baci 40% hrane koja je mogla biti konzumirana. Slijedom toga predstavljamo vam ukusnu i nutritivno bogatu juhu od krumpira i mrkve koju možete pripremiti od namirnica koje su zasigurno neke od najčešćih namirnica u našim kuhinjama i smočnicama, a nerijetko postaju stanovnici našeg bio – otpada unatoč tome što su još iskoristivi. Od ovog povrća priprema se cijeli niz jela – od predjela do glavnih jela, pa čak i slastica. Ovaj je recept oduševio i studente zagrebačkog Sveučilišta koji su imali priliku isprobati ovu ukusnu i zdravu juhu. Preporučamo i vama!

Recept je osmislio chef Mate Janković, imajući na umu da ovo predjelo neće pripremati profesionalni kuhari, već svatko tko želi i to u svom domu, pa je postupak brz i jednostavan te zahtijeva svega nekoliko namirnica. Uspije svaki put!

Sastojci za 4 osobe:

  • 125 g mrkve
  • 125 g krumpira
  • 100 g luka
  • 2 režnja češnjaka
  • Sok polovice naranče
  • Temeljac od povrća
  • 50 g maslaca
  • 50 g vrhnja za kuhanje
  • Sol
  • Papar

Priprema:

Pirjati mrkvu, luk, krumpir i češnjak. Posoliti, popapriti, dodati temeljac i sok od naranče. Kad sve omekša, izblendati pa dodati maslac i vrhnje za kuhanje.

Dobar tek!