Sort by
Sort by

Zero food waste fritata, kroketi i rižoto s potpisom Mate Jankovića

Zero food waste fritata od ostataka pašte sa šalšom by Mate Janković

Sastojci za 4 osobe:

Za fritatu:

  • 250 g kuhane tjestenine
  • 150 g umaka od rajčice
  • 150 g ribanog parmezana
  • 4 jaja
  • Jušna žlica sjeckanog peršina
  • 50 ml maslinovog ulja
  • Sol
  • Papar

Za tapenadu:

  • 100 g otkoštenih crnih maslina
  • 2 slana inćuna
  • 30 ml maslinovog ulja
  • Češanj češnjaka
  • Žličica kapara
  • Sol
  • Papar
Zero food waste fritata od ostataka pašte sa šalšom koju potpisuje Mate Janković

 

Priprema:

  1. U kuhanu tjestenu dodati maslinovo ulje, umak od rajčice, sjeckani peršin, sol, papar, umućena jaja i ribani parmezan. Sve dobro pomiješati i izliti u pleh podstavljen papirom za pečenje. Peći na 180 stupnjeva do zlatne boje.
  2. Sve sastojke za tapenadu staviti u blender i blendati dok nije pretvoreno u pastu.
  3. Izrezati fritatu na kocke i poslužiti s tapenadom.

Zero food waste kroketi od ostataka pečenog pileta by Mate Janković

Sastojci za 4 osobe:

  • 200 g pečene piletine

Za bešamel umak:

  • 20 g brašna
  • 20 g maslaca
  • 200 ml mlijeka
  • Sol
  • Papar
  • Polovica crvenog luka
  • Majčina dušica
  • Češanj češnjaka
  • Muškatni oraščić

Za paniranje:

  • 2 jaja
  • 100 g krušnih mrvica
  • 50 g brašna
  • 500 ml ulja za prženje
Zero food waste kroketi od ostatka pečenog pileta s potpisom Mate Jankovića

 

Priprema:

  1. Trgati piletinu.
  2. U mlijeko dodati sol, papar, luk, češnjak, klinčiće, muškatni oraščić  i majčinu dušicu. Pustiti da zavrije i procijediti. Otopiti maslac, dodati brašno i kratko popržiti. Dodati aromatizirano mlijeko i pustiti da se zgusne. U bešamel umak dodati trganu piletinu, ohladiti i oblikovati.
  3. Panirati dobivenu smjesu u brašno, jaja i krušne mrvice te pržiti na 160 stupnjeva do zlatnožute boje.

Zero food waste rižoto od ostataka bundevine juhe by Mate Janković

Sastojci za 4 osobe:

  • 300 ml juhe od bundeve
  • 100 g bundeve rezane na kockice
  • 300 g Arborio ili Carnaroli riže 
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 100 g ribanog parmezana
  • 2 češnja češnjaka
  • Sol
  • Papar
  • 50 g bućinih koštica
  • 50 ml bućinog ulja
  • 30 g maslaca
  • 300 ml pilećeg temeljca
Zero food waste rižoto od ostataka bundevine juhe koji potpisuje Mate Janković

 

Priprema:

  1. Na zagrijanom maslinovom ulju pržiti kockice bundeve i dodati sjeckani češnjak. Dodati rižu, kratko popržiti i staviti polovicu juhe od bundeve te malo temeljca. Posoliti i popapriti. Postepeno dodavati temeljac, kako ga riža upija. Kad je riža gotovo kuhana, dodati ostatak juhe. Miješati i dodavati temeljac po potrebi. Na kraju dodati parmezan, maslac, dobro promiješati i pustiti da odmori par minuta.
  2. Tostirati bućine sjemenke. Poslužiti vruće s tostiranim bućinim sjemenkama i par kapi bućinog ulja.