Sort by
Sort by

Nestlé i hrvatski chefovi zajedno za smanjenje otpada od hrane

Povodom Međunarodnog dana kuhara, Nestlé i omiljeni hrvatski chefovi pozvali na uključivanje djece u kuhanje i upozorili na važnost smanjenja otpada od hrane

chefovi vrte zdravi film
Natrag na objave za medije

Zagreb, 14. listopada 2021. –  Nestlé je udružio snage s vrhunskim hrvatskim chefovima*, kako bi u mjesecu u kojem se obilježava Međunarodni dan kuhara, skrenuo pažnju na važnost smanjenja otpada od hrane, ali i aktivnog uključivanja djece u kuhanje.

medjunarodni dan kuhara djeca


Mate Janković, Mario Mihelj i Robert Hromalić dio su kulinarskog serijala u šest nastavaka „Chefovi Vrte Zdravi Film“, koji će tijekom listopada biti dostupan na Nestlé digitalnim kanalima. Dio je to projekta Vrtim Zdrav Film, koji već 11 godina pomaže roditeljima u stvaranju zdravih navika djece. Od ove godine snažan se fokus stavlja na smanjenje otpada i ostataka od hrane. Zadatak poznatih chefova bio je podijeliti savjete i trikove kako kuhati uz što bolje iskorištavanje namirnica. Tako su od glavnih jela pripremili i alternative jednako nutritivno hranjivih jela za drugi dan, od onoga što nije iskorišteno za ručak.

mate jankvic koraljka
kulinarski pomagaci


Chef Mate Janković pripremio je goveđu juhu s azijskim začinima i rezancima, od čijih je ostataka napravio salatu s govedinom, rižom i povrćem iz juhe. „Znanstveno je dokazano da djeca koja pomažu u pripremi obroka jedu značajno više povrća od djece koja ne sudjeluju u kuhanju. Važno je da isprobavaju nove okuse i šire paletu namirnica koje vole“, izjavio je Mate. Kako ne baciti ništa od onoga što imamo u kuhinji, prije snimanja serijala objasnio je kroz 15 jednostavnih savjeta.
 

jelena mario sanja marija
mislav i mara


Chef Mario Mihelj je ribu i povrće iz pećnice pretvorio u vrlo ukusnu savijaču od ribe , koja je oduševila i dječji žiri koji je ocjenjivao sva pripremljena jela. „Planiranjem obroka i sastavljanjem popisa za kupovinu možemo i sami značajno utjecati na smanjenje otpada od hrane“, objasnio je Mario, koji je podijelio i niz korisnih ideja za pripremu ribe uz što manje ostataka.
 

hromalic i lea
hromalic sara karaca lara


Chef Robert Hromalić osmislio je dvije slastice –  čokoladni mousse sa žitaricama i veganski flan bez mlijeka i glutena, u kojem je iskoristio čokoladu preostalu od pripreme moussea. „Djeca će se rado uključiti u zajedničko kuhanje ako je ono zabavno. Igrajte se okusima i teksturama, neka svaki desert bude kombinacija slatkog i slanog, kremastog i hrskavog“, rekao je Robert. Naš vrhunski slastičar dao je i savjete kako pripremati deserte uz maksimalno korištenje svih sastojaka iz kuhinjskih ormarića.

„U aktivnosti projekta Vrtim Zdravi Film uključili smo snažne partnere koji nas svojim iskustvom i savjetima mogu inspirirati da usvojimo nove, održive navike kada je riječ o kuhanju. Na svjetskoj razini, godišnje se baci blizu milijardu tona hrane, dok u Hrvatskoj po stanovniku godišnje bacimo oko 75 kilograma hrane. Nestlé se od ove godine aktivno uključuje u podizanje svijesti o ovoj važnoj temi s konkretnim aktivnostima“, izjavila je Irena Merkaš, voditeljica korporativnih komunikacija, Nestlé Adriatic.

Nestlé nastavlja s aktivnostima za bolju, zdraviju i održiviju budućnost, educirajući svoje zaposlenike, partnere ali i širu javnost za dobrobit cijele zajednice.

Video serijal „Chefovi Vrte Zdravi Film“ pronađite na nestle.hr od 15. listopada 2021. godine.

*Riječ chef izvedena je i skraćena od izraza chef de cuisine, a u prijevodu znači “glavni kuhar”.