Sort by
Sort by

Kuhar Robert Hromalić i njegovi savjeti za što manje ostataka prilikom pripreme slastica

robert hromalic

Nestlé je ove godine, u 11. sezoni projekta Vrtim Zdravi Film, udružio snage s trojicom vrhunskih hrvatskih kuhara u aktivnostima kojima će obilježiti Međunarodni dan kuhara. Mate Janković i Mario Mihelj podijelili su savjete za smanjenje ostataka od kuhanja slanih jela, koje i sami primjenjuju u svom radu. Chef Robert Hromalić izdvojio je osam vrlo korisnih načina za što efikasnije iskorištavanje namirnica prilikom pripreme slastica. 

 1. Ostatke od raznih čokolada koje pronalazite po kuhinji možete pretvoriti u ukusan i jednostavan mousse tako da izvažete preostalu čokoladu s jednakim omjerom vrhnja za šlag. Čokoladu otopite te ju izmiješate s ugrijanom 1/3 vrhnja za šlag, dok preostale 2/3 vrhnja istučete i umiješate u prethodnu smjesu čokolade i vrhnja pa naposlijetku dobro ohladite. Čokolada sadrži kakao maslac koji će se pri hlađenju dovoljno stegnuti kako bi vaš mousse bio postojan, a količina šećera iz čokolade neće zahtijevati dodatno korištenje šećera u izradi te mousse možete poslužiti uz svježe voće ili s dodacima koje preferirate. 
   
 2. Voće koje vidite da propada možete smrznuti, prije toga ga operite i posušite. Veće voće kao što su jabuke, breskve ili kruške potrebno je narezati na manje komade.  Takvo voće idealno je kao dodatak pićima umjesto kockica leda ili uvijek dobar dodatak frapeu ili smoothieju. Ideja plus: Voće sameljite štapnim mikserom i napravite sirup od vode i šećera u omjeru 1:1 te pomiješati s preostalim voćem u omjerima 1:3 (300 g voćnog pirea i 100 g sirupa) te izmiješajte u kućnoj mašini za sladoled kako biste dobili sorbeto ili pak zamrznite na ravnom plehu uz miješanje vilicom svakih 45 minuta, kako biste dobili osvježavajuću granitu.
   
 3. Preostale žitarice s vaših polica, poput corn flakesa ili zobenih pahuljica, možete uvijek začiniti medom i tostirati u pećnici 10 minuta  na 150 stupnjeva te pomiješati sa suhim voćem i uskladištiti u staklenku kako biste imali domaću granolu spremnu za doručak.
   
 4. Prhko tijesto najbolje se radi ako prethodno rashladite  maslac, posudu, valjak i kalup kojim ćete obložiti tijesto, kako ne biste imali problema sa tijestom koje se raspada. Nemojte koristiti previše brašna za valjanje tijesta jer će to prouzročiti pucanje. Nepečene ostatke od vašeg prhkog tijesta uvijek možete zamrznuti i ponovo iskoristiti za sljedeći kolač.
   
 5. Masni papir koji ste koristili jednokratno za kolače uvijek možete ponovo iskoristiti kako biste smanjili njegovu potrošnju.
   
 6. Bjelanjci koji su ostali od recepta koji traži samo žumanjke, mogu se zamrznuti ili se od njih mogu napraviti suhe puslice, koje imaju dug rok trajanja.
   
 7. Suhi kvasac držite u škrinji kako bi zadržao svoja svojstva jer, iako je suh, stajanjem gubi svoju namjenu.
   
 8. Orašastim plodovima pojačat ćete aromu i intenzitet ako ih prije uporabe tostirate. Ako ih namjeravate samljeti, tostiranje će pomoći u otpuštanju ulja koje sadržavaju.