Sort by
Sort by

Peta sezona edukativne inicijative #BirajZeleno: zajedno sa chefom Mariom Mandarićem učimo mlade kuhare Centra Slave Raškaj kako pametno kuhati i smanjiti otpad od hrane

nestle-u-zajednici/rad-na-buducnosti-bez-otpada/sezona-5

Osim brige za okoliš, ove godine posebnu pažnju pridajemo edukaciji korisnika Centra za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj koji se školuju za kuhare. Kako bismo doprinijeli kvalitetnijem obrazovanju završnih razreda strukovnih usmjerenja, Nestlé donira 20 000 eura za obnovu kulinarskog i slastičarskog kabineta u zgradi Centra Slave Raškaj oštećenoj potresom 2020. godine.

Zajednice diljem svijeta svakodnevno se bore s negativnim utjecajima klimatskih promjena, kao što su gubitak bioraznolikosti, sve veći broj onečišćenja i velike količine nereciklabilnog otpada, a doprinose zabrinjavajućem ekološkom stanju u kojem se naš planet nalazi. Sve navedeno otežava postizanje ciljeva definiranih u naše strateškom dokumentu Nestlé Net Zero Roadmap te predstavlja jedan od najvećih rizika za budućnost našeg poslovanja. Ograničavanje tih negativnih utjecaja zahtijeva hitno djelovanje, kako globalno, tako i lokalno, a u borbi protiv posljedica klimatskih promjena važnu ulogu ima edukativna inicijativa #BirajZeleno.

birajzeleno peta sezona 1
birajzeleno peta sezona 2

Posljednjih godina kroz #BirajZeleno aktivno djelujemo kako bismo lokalnoj zajednici pružili znanje i alate za borbu protiv otpada od hrane, jednog od glavnih uzročnika emisija stakleničkih plinova. Kroz različite aktivnosti podižemo svijest o otpadu od hrane, ali i prenosimo konkretna znanja i predlažemo rješenja u obliku podjele besplatnih zero food waste obroka ili besplatnih radionica za građane koje vode poznati hrvatski chefovi.

Osim na ekološki aspekt inicijative, u ovogodišnjoj sezoni inicijative fokusirani smo na edukaciju mladih koji se, u Centru za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj, školuju za kuhare. Za njih organiziramo radionice sa chefom Mariom Mandarićem, pobornikom zero fode waste koncepta kojeg primjenjuje u svom svakodnevnom poslu.

Upravo zbog zajedničkog cilja koji dijelimo – snažnoj predanosti smanjenju otpada od hrane odnosno zero food waste filozofiji – Centar Slave Raškaj pokazao se pravim partnerom za ovogodišnju inicijativu. Učenicima završnih razreda srednje škole, ujedno i korisnicima Centra, osigurat ćemo edukativne radionice sa chefom Marijom Mandarićem da bi usvojili korisna, nova znanja i vještine te naposljetku postali majstori kuhinja koji pametno planiraju kupnju namirnica i maksimalo ih koriste kako bi ostalo što manje otpada ili ga uopće me bi bilo. Inače, polaznici Centra Slave Raškaj su osobe oštećena sluha, osobe s poremećajem govorno-jezične komunikacije, komunikacijskim teškoćama iz spektra autizma i pervazivnog razvojnog poremećaja te osobe s višestrukim teškoćama. Stoga nas ova suradnja dodatno veseli jer vjerujemo da će polaznicima radionica i budućim novostečena znaja pomoći da budu još konkurentniji na tržištu rada.

birajzeleno peta sezona 3
birajzeleno peta sezona chef mario mandaric

Chef Mario Mandarić će na radionicama učenike voditi kroz praktične primjere i tehnike minimiziranja otpada u kuhinji te ih tako pripremiti za poslovne prilike koje će nastupiti po završetku srednjoškolskog obrazovanja. Kroz suradnju sa chefom Mandarićem želimo naglasiti važnost edukacije mladih s komunikacijskim teškoćama te ih motivirati da postanu inicijatori promjena koje žele vidjeti u svojoj budućnosti. Naš cilj nije samo obučiti ih za kuhinjske poslove, već ih i potaknuti da postanu svjesni potrošači i kreativni kuhari koji cijene svaku namirnicu.

Kompanija Nestlé predana je stvaranju održivije budućnosti, i ove godine uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva poljoprivrede – za više ljubavi, manje otpada od hrane.