Sort by
Sort by

Nestlé predstavio VegePorciju, znanstveno utemeljenu prehrambenu metodu za zdraviju i održiviju prehranu

VegePorcija je nutritivna metoda za uravnotežene biljne obroke
koja pomaže odraslima usvojiti zdraviju i održiviju prehranu

vege obrok
Natrag na objave za medije

Zagreb, 25. svibnja 2022.Nestlé, najveća svjetska tvrtka za proizvodnju hrane i pića, predstavila je VegePorciju, alat kojim pomaže odraslima da u tjedni jelovnik uvrste više biljnih obroka u optimalnim omjerima i odgovarajućim, raznolikim kombinacijama. VegePorcija se temelji na preporuci komisije EAT-Lancet o unosu 300 g povrća i 200 g voća dnevno kao dijelu održive i zdrave prehrane, te na činjenici da 25% Hrvata ne konzumira voće ili povrće svakodnevno, a samo 10% stanovništva konzumira preporučenih 5 obroka dnevno.*

“Konzumacija hrane biljnog podrijetla i smanjenje hrane životinjskog podrijetla prehrambene su mjere koje se gotovo univerzalno mogu primijeniti u prevenciji i liječenju većine bolesti naše civilizacije. Veliki sustavni pregledi znanstvenih istraživanja pokazuju da vegetarijanci imaju niže vrijednosti niza rizičnih čimbenika kao što su indeks tjelesne mase i razine masnoća u krvi, te bolju regulaciju šećera u krvi u odnosu na svejede”, kaže klinička nutricionistica Darija Vranešić Bender.

Nadalje, pojašnjava nutricionistica, postoje dokazi o manjoj učestalosti srčanih bolesti, pretilosti, visokog krvnog tlaka, dijabetesa, artritisa i malignih bolesti kod ljudi koji se hrane pretežno biljnom hranom. Konkretno, novo istraživanje koje se bavi utjecajem pretežito biljne vegetarijanske prehrane na zdravlje pokazalo je smanjenje rizika od koronarne bolesti srca za 40%, cerebrovaskularnih bolesti za 29%, dijabetesa tipa 2 i metaboličkog sindroma za 50%.

Predloženi mehanizmi djelovanja biljne i balansirane prehrane temelje se na nekoliko značajki ovog održivog obrasca prehrane, a najvažniji su niži kalorijski unos i visoka gustoća hranjivih tvari (veći udio vrijednih nutrijenata u hrani), povećan unos vlakana, nezasićenih masti, antioksidansa, mikronutrijenata, biljnih proteina i sterola, te smanjen unos zasićenih masnih kiselina.

Anet Režek Jambrak, profesorica i prehrambeno-tehnološka inženjerka, stručnjakinja za netoplinske tehnike procesiranja hrane, objašnjava vezu između biljne hrane i utjecaja na planet:

“Prema podatcima, 34% svih emisija stakleničkih plinova koje je stvorio čovjek proizvedeno je zbog našeg trenutnog prehrambenog sustava. Otpad od hrane odgovoran je za prosječno dvije tone ekvivalentna ugljičnog dioksida po osobi svake godine. Svaki čovjek utječe na razinu ugljičnog dioksida u okolišu. Sada je vrijeme da svaki pojedinac počne razmišljati o poboljšanju uvjeta života i ostavljanju boljeg okruženja za svoju djecu.“

Prema Organizaciji za hranu i poljoprivredu Sjedinjenih Država (FAO), dodaje, održiva prehrana uključuje konzumaciju hrane koja ima mali utjecaj na okoliš ili niski ugljični otisak, ali je istovremeno bogata esencijalnim hranjivim tvarima koje zadovoljavaju naše potrebe.

„U svojim zdravim receptoma odaberite klimatski pametne žitarice, poput prosa, i lokalne dobavljače svježe hrane. Prilagodite svoj izbor mesa kako biste postigli održivu prehranu! Biljna hrana obično ima znatno manji ugljični otisak od mesa i mliječnih proizvoda, a biljni izvori proteina (tofu, grah, grašak i orašasti plodovi) imaju najmanji ugljični otisak od svih. U tom smislu potreban nam je prijelaz na prehranu koja kombinira hranu biljnog podrijetla kako bismo osigurali optimalan unos bjelančevina, ugljikohidrata, masti i važnih nutrijenata”, zaključuje Režek Jambrak.

Imajući sve navedeno na umu, VegePorcija sadrži optimalne omjere i prave kombinacije između različitih skupina biljne hrane, tako da su zdrav doručak, ručak i večera dobro uravnoteženi i osiguravaju unos potrebnih proteina. Tanjur je podijeljen u tri dijela: 50% povrća, 25% biljnih proteina iz mahunarki, orašastih plodova, gljiva i sjemenki, 25% žitarica od cjelovitog zrna, i škrobnih namirnica, poput krumpira.

nestle vegeporcija


"Bilo da naši kupci biraju više biljne hrane iz zdravstvenih razloga, etičkih i vjerskih uvjerenja, osobnih preferencija ili brige za planet, Nestlé je tu da ih podrži u njihovom izboru. Jedan od načina na koji podržavamo naše potrošače je vodič VegePorcija, koji nas sve podsjeća koliko je važno nadopuniti svoju prehranu odgovarajućim unosom vode, zdravijim biljnim mastima i voćem. Uz NutriPorciju za djecu, VeggiePorcija je dio Nestlé misije da pomogne poboljšati kvalitetu života pružajući zdrave i ukusne opcije za one koji žele uravnotežen način života”, kaže Koraljka Novina Brkić, regionalna Nestlé nutricionistica.

Nestlé u Hrvatskoj prati svjetski trend zdrave prehrane na bazi ukusne i nutritivno bogate biljne hrane – zahvaljujući proizvodima GARDEN GOURMET. Kao drugi najveći vegetarijanski brend u Europi, GARDEN GOURMET ispunjava želje i potrebe vegetarijanaca, vegana i fleksitarijanaca. GARDEN GOURMET asortiman uključuje niz proizvoda koji sadrže 100% biljnu proteinsku hranu te je ukusno rješenje za one koji žele uvrstiti više biljnih proizvoda u svoju prehranu, ali bez kompromisa oko okusa i teksture. Svi GARDEN GOURMET proizvodi, koji sadrže oko 16 g proteina i više od 4 g vlakana po porciji, u Hrvatskoj postižu odličnu ocjenu u nutritivnom označivanju hrane (Nutri-score A).

*European Health Interview Survey, EHIS – Europska zdravstvena anketa

garden gourmet hrana