Sort by
Sort by

Radimo na tome da doručak bude što bolji

I sve je to radi vas. Tražili ste više cjelovitih žitarica, manje šećera. Poslušali smo vas i predano radili na poboljšanju, a jedan od rezultata toga cjelovite su žitarice kao glavni sastojak u cijelome asortimanu Nestlé žitnih pahuljica za doručak. Svojim glasom činite doručak sve boljim svaki dan. Saznajte više na ovim internetskim stranicama

CTA Button Item
Nestlé žitne pahuljice postaju sve bolje za vas

Nestlé zna koliko je važna prehrana vaše obitelji, zbog čega su naši stručnjaci proveli 12 godina prilagođavajući recepte i pronalazeći nove načine za njihovo poboljšanje.

Na taj način možemo biti sigurni da će naše pahuljice zadovoljiti sve vaše potrebe, a pritom biti vrlo ukusne.

Otac i sin jedu doručak
Djevojka jede doručak
Nestlé Nesquik žitne pahuljice za doručak

 

Cjelovito zrno - sve što trebate znati

Cjelovite žitarice bogatije su hranjivim tvarima od 'bijelih' namirnica. Možda da probate cjelovite žitarice i vidite kako vam se sviđaju?

osvijetljeno polje

Cijelo zrno je doslovno to, cijelo zrno. Cjelovite žitarice našim pahuljicama daju vlakna iz vanjskog sloja (mekinje), vitamine i minerale iz hranjive jezgre (klica) te škrobne ugljikohidrate i bjelančevine koje se nalaze u središtu zrna (endosperm).

U Nestlé pahuljicama za doručak želimo sačuvati ono što je dragocjeno. Znamo da su cjelovite žitarice važan dio raznolike, uravnotežene prehrane, zato radimo na povećanju količine cjelovitih žitarica u svim našim žitaricama.

Prilikom prerade zrna za 'bijele' namirnice poput bijelog kruha, bijele riže i tjestenine od bijeloga brašna odbacuju se vanjski dijelovi zrna i koristi samo srednji dio. Ali bez panike - prerađene namirnice nisu loše, samo ne sadrže jednako hranjivih tvari kao njihovi cjeloviti srodnici.

Ljuska: Vanjska ovojnica bogata vlaknima sadrži bjelančevine, vitamine B skupine i antioksidanse.

Endosperm: Škrobni srednji dio sadrži bjelančevine i ugljikohidrate za energiju te nešto vitamina B skupine.

Klica: Unutarnji dio bogat je hranjivim tvarima, sadrži vitamine B skupine i vitamin E, kao i minerale poput magnezija te omega-6 masne kiseline.

Žitarice su posvuda! Odete li ljeti na selo, vidjet ćete polja pšenice, zobi, raži i kukuruza (za rižu, koja se uzgaja na navodnjenim poljima, morat ćete otputovati malo dalje...).

No kad se vratite u grad i odete u supermarket, kako ćete razlikovati cjelovito zrno od ne baš cjelovitog? Iznenadili biste se za koliko namirnica mislite da su od cjelovitoga zrna, a zapravo nisu.

Žitarice od cjelovitog zrna uključuju integralni ječam, rižu, heljdu, bulgur, proso, kukuruz kao i integralno pšenično brašno. Namirnice napravljene od ovih sastojaka također su izvori cjelovitih žitarica i uključuju kruh, tjesteninu ili krekere.

Cijelo zrno je neopjevani superheroj. Priroda je žitarice napunila vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima koji zajedno djeluju kako bi ostvarili mnoge zdravstvene dobrobiti. Postoji snažan (i sve veći) znanstveni dokaz koji povezuje cjelovito zrno sa smanjenim rizikom od mnogih nezaraznih bolesti – uključujući kardiovaskularne bolesti, dijabetes, pretilost i neke vrste raka. Vlasti za javno zdravstvo, nutricionisti i zdravstvene organizacije, uključujući WHO, preporučuju da jedemo cjelovite žitarice umjesto rafiniranih žitarica.

Iako bi svatko od nas trebao pojesti oko 50 g cjelovitih žitarica dnevno, procjenjuje se da većina nas pojede manje od četvrtine toga. To posebno vrijedi za djecu – nešto što može utjecati na zdrave prehrambene navike kasnije u životu. Kao tvrtka za proizvodnju pahuljica za doručak, mi smo u jedinstvenoj poziciji - svako smo jutro na stolovima milijuna obitelji. Možemo pomoći našim potrošačima da povećaju unos cjelovitih žitarica kroz jedan jednostavan obrok. Da bismo to učinili još lakšim, odabirom naših pahuljica sa zelenom trakom, znate da dobivate najmanje 8 g cjelovitih žitarica po porciji.

Cjelovite žitarice pune su dobrih stvari – bjelančevina, vlakana, vitamina B, antioksidansa i mikronutrijenata. Također je temelj planetarne prehrane. Planetarna dijeta je uravnotežena prehrana koja se uglavnom sastoji od namirnica biljnog podrijetla kao što su cjelovite žitarice, voće, povrće, orašasti plodovi i mahunarke, uz mali, ali važan udio mesa i mliječnih proizvoda. Nedavno izvješće u časopisu Lancet i istraživanje WWF-a sugeriraju da bi planetarna prehrana mogla smanjiti gubitak divljih životinja do 46%, usporiti krčenje šuma i smanjiti učinak staklenika za najmanje 30%.

Stručnjaci savjetuju da ciljamo na 3 porcije cjelovitih žitarica dnevno. Porcija je oko 16 g cjelovitog zrna – to može biti kriška integralnog kruha, 2 zobena kolača, 3 šalice kokica ili tri pune žlice kuhane smeđe tjestenine. Većina nas ne uspijeva uključiti te razine cjelovitih žitarica u svoju prehranu. Zdjelica žitarica ujutro odličan je način da počnete s dnevnim unosom cjelovitih žitarica.

Kako bismo pomogli potrošačima da prepoznaju koje pahuljice sadrže cjelovita zrna, dodali smo prepoznatljivu zelenu traku na vrh našeg pakiranja. Kad god vidite Nestlé Green Banner s oznakom cjelovitog zrna na našim pakiranjima, možete biti sigurni da sadrži najmanje 8 grama cjelovitog zrna u svakoj porciji.

Sve gotove pahuljice za doručak moraju proći kroz neki oblik obrade kako bi bile jestive. Ovaj proces nema nikakvog utjecaja na količinu cjelovitog zrna u našim žitaricama. Naše pahuljice rade se vrlo jednostavnim postupkom - cijelo zrno se melje, sastojci se miješaju, zatim se pahuljice oblikuju i kuhaju.

Neki vitamini koji se nalaze u cjelovitim žitaricama smanjuju se zagrijavanjem (uključujući neke od vitamina B), ali toplina ne utječe na druge hranjive tvari poput vlakana. Srećom, većina naših pahuljica obogaćena je ključnim vitaminima. Time se obnavlja prirodna razina vitamina poput tiamina, riboflavina i niacina.

Zrna u žlici
Isprobajte žitne pahuljice za doručak - neodoljive su!

Žitne pahuljice ukusan su način da dobijete ono najbolje od doručka. Samo ulijte mlijeko u zdjelicu, dodajte žitne pahuljice i omiljeno svježe voće, i to je to. Uravnotežen doručak bogat esencijalnim hranjivim tvarima u samo nekoliko minuta. Prionite!

Žitne pahuljice za doručak najviše se sastoje od žitarica. Sjajnoga su okusa, a u kombinaciji s mlijekom ili jogurtom opskrbljuju vas i cijelim nizom hranjivih tvari, uključujući ugljikohidrate, bjelančevine, masti, šećer, vlakna te nekoliko vitamina i minerala. Odaberete li žitne pahuljice sa cjelovitim zrnom, zadovoljavate još više potreba organizma. Cjelovito zrno zadržalo je sve svoje jestive dijelove koji su odličan izvor vitamina, minerala, vlakana, škroba i drugih hranjivih tvari.

Žitarice u mlijeku u zdjeli

Obogatite svoju prehranu

Jeste li znali?

Vrti li se sve oko šećera?

Većina žitnih pahuljica obogaćena je vitaminima i mineralima. Time su još hranjivije i odličan su način da cijela obitelj unese preporučene dnevne količine određenih hranjivih tvari. Primjerice, neke žitne pahuljice obogaćene su kalcijem koji je djeci važan za razvoj i rast kostiju. Još više će ga dobiti u kombinaciji s mlijekom!

Nedavno europsko istraživanje među tinejdžerima u dobi od 12 do 17 godina pokazalo je da oni koji jedu žitne pahuljice unose više kalcija od svojih prijatelja koji doručkuju druge namirnice. Unose i više magnezija, vitamina B skupine poput folata (B9), vitamina B12, riboflavina (B2) te vlakana. Uopće nije loše za jedan doručak.

Žitarice su glavni sastojak žitnih pahuljica za doručak. Iako žitne pahuljice sadrže i šećer, on je uglavnom prisutan radi boje, teksture i okusa. Ali to ne znači da ga je previše.