Sort results by
Sort results by

Nestlé podržava Nutri-score – zašto?

nutri score

Nestlé je posvećen primjeni i objašnjenju informacija o hranjivoj vrijednosti na pakiranjima, na prodajnim mjestima i online, kako bi omogućio svojim potrošačima donošenje informiranih odluka prilikom izbora hrane i pića. Naša je odgovornost transparentna i sveobuhvatna komunikacija o našim proizvodima, uključujući sastojke i hranjive vrijednosti, kako bismo pomogli potrošačima donositi informirane odluke. U lipnju 2019. objavili smo podršku Nutri-scoreu kao preferiranoj shemi na prednjoj strani pakiranja proizvoda hrane i pića u kontinentalnoj Europi i posvećeni smo njegovoj implementaciji, počevši od zemalja koje su prihvatile Nutri-score shemu.

Naša podrška Nutri-scoru odražava našu posvećenost pravilnoj prehrani i informirane izbore. Europljani su sve više žele znati što se nalazi u njihovoj hrani i napitcima. To je stvar transparentnosti. Želimo im osigurati jasne informacije o hranjivosti I učiniti to uskoro. Znanstveni dokazi i podrška potrošača ukazuje kako je Nutri-score rješenje koje funkcionira u kontinentalnoj Europi

Marco Settembri
Marco Settembri CEO of Nestlé Europe, Middle East and North Africa
sto je nutri score
Što je Nutri-score?


Nutri – score je sustav oznaka bojama koji je razvio Institut za javno zdravstvo Francuske (orig. Santé Publique France). Klasificira hranu i napitke prema njihovom hranjivom profilu, skalom od A (zdraviji izbori) do E (manje zdravi izbori), pružajući holističko razumijevanje hranjive kvalitete proizvoda, kako bi se potrošačima omogućilo donošenje informiranih odluka prema pravilnoj prehrani.

Kako interpretirati Nutri-score?

Svaki proizvod dobiva jednu od oznaka unutar 5 slova: slovo A označava proizvode čija konzumacija treba biti poticana, dok slovo E označava proizvode čija konzumacija treba biti ograničena.

kako se izracunava nutri score
Kako se računa Nutri-score?


Nutri-score se temelji na količini proizvoda od 100 g ili na 100 ml koristeći 2 kriterija:

  • Sastojci koji se potiču: vlakna, proteini, voće i povrće, orašasti plodovi, grahorice i ulja: maslinovo, orahovo, repičino, bučine koštice
  • Sastojci koje treba ograničiti: energija (kJ), zasićene masti, šećer i natrij.


Nutri-score se računa različito za svaku od 4 kategorije proizvoda: hrana, napici, masnoće i sirevi. Nestlé ima proizvode najčešće u kategoriji hrane ili napitaka.

Gdje će Nestlé primjeniti Nutri-score?

Nutri-score će se primjeniti na svim  poslovanjima u potpunom vlasništvu Nestlé-a u Austriji, Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Španjolskoj I Portugalu. Zatim se nastavlja širenje od 2021 godine u Hrvatskoj I ostalim zemljama jugo-istočne Europe. Cereals Partners Worldwide (CPW) će također primijeniti Nutri-score na svojim proizvodima na navedenim tržištima. Nestlé I CPW spremni su proširiti Nutri-score I u ostalim zemljama po njihovu zahtjevu ili notifikaciji prema Europskoj komisiji.