Sort by
Sort by

Što je oznaka Nutri-Score i zašto ju Nestlé podržava?

nutri score

Nestlé je posvećen približavanju informacija o hranjivoj vrijednosti na pakiranjima, prodajnim mjestima te putem svojih online kanala, kako bi svojim potrošačima omogućio donošenje informiranih odluka prilikom odabira hrane i pića. Transparentna i sveobuhvatna komunikacija sastojaka i hranjivih vrijednosti proizvoda odgovornost je kompanije Nestlé. U lipnju 2019. Nestlé je obznanio podršku Nutri-score shemi, koja se nalazi na prednjoj strani pakiranja Nestlé prehrambenih proizvoda kontinentalne Europe. Nestlé je posvećen pravilnoj implementaciji Nutri-score sheme, počevši od zemalja koje su je već prihvatile. 

Naša podrška Nutri-score shemi odražava našu posvećenost pravilnoj prehrani i informiranim izborima potrošača. Sve više Europljana želi znati što se nalazi u njihovoj hrani i piću. To je stvar transparentnosti. Želimo im osigurati jasne informacije o hranjivosti i učiniti to što prije. Znanstveni dokazi i podrška potrošača ukazuju na to da je Nutri-score pravo rješenje za kontinentalnu Europu.

Marco Settembri
Marco Settembri CEO of Nestlé Europe, Middle East and North Africa
sto je nutri score
Što je Nutri-score?


Nutri-score je sustav boja za klasifikaciju hrane i pića, prema njihovom hranjivom profilu. Korištenjem ljestvice od A (zdraviji izbori) do E (manje zdravi izbori), Nutri-score pruža holističko razumijevanje hranjive vrijednosti proizvoda, kako bi se potrošačima omogućilo što lakše donošenje informiranih odluka o pravilnoj prehrani.

Kako interpretirati Nutri-score?

Svaki proizvod dobiva jednu od oznaka unutar 5 slova: slovo A označava proizvode čiju konzumaciju treba poticati, dok slovo E označava proizvode čiju konzumaciju treba ograničiti. 

kako se izracunava nutri score
Kako se računa Nutri-score?

 

Nutri-score se temelji na količini proizvoda od 100 g ili na 100 ml koristeći dva kriterija: 

  • Sastojci koje treba poticati: vlakna, proteini, voće i povrće, orašasti plodovi, grahorice i ulja: maslinovo, orahovo, repičino i bučino. 

  • Sastojci koje treba ograničiti: kalorije (kJ), zasićene masti, šećer i natrij. 

Nutri-score računa se različito za svaku od 4 kategorije proizvoda: hrana, piće, masnoće i sirevi. Nestlé proizvodi najčešće se nalaze u kategoriji hrane ili pića. 

Gdje će Nestlé primijeniti Nutri-score?

Nestlé će Nutri-score će primijeniti u svim poduzećima koja se nalaze u potpunom vlasništvu kompanije Nestlé, u Austriji, Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Španjolskoj i Portugalu. Širenje se od 2021. godine nastavnlja i na u Hrvatsku te ostale zemlje jugoistočne Europe. Cereals Partners Worldwide (CPW) također će primijeniti Nutri-score na svojim proizvodima na navedenim tržištima. Nestlé i CPW spremni su proširiti Nutri-score i u druge zemlje, po njihovom zahtjevu ili naputku prema Europske komisije.