Sort by
Sort by

Žitarice za doručak? Da, hvala!

Žitarice za doručak s voćemŽitne pahuljice jedna su od rijetkih industrijskih namirnica s besprijekornom nutricionističkom reputacijom. Smatra se da ovi široko rasprostranjeni hranjivi proizvodi imaju temelje svog nastanka u vegetarijanskom pokretu s kraja 19. stoljeća. U 19. stoljeću u Americi je provedena reforma zdravstva koju je pokrenuo prezbiterijanski svećenik Sylvester Graham, još bolje poznat kao otac graham-peciva. Graham je također bio vegetarijanac a posebno se zalagao za korištenje integralnog brašna. Krajem 19. stoljeća, John Harvey Kellog, adventist i otac popularnih pahuljica koje nose njegovo prezime, proveo je pravu marketinšku kampanju kako bi Amerikancima ukazao na prednosti vegetarijanstva.

Ipak, pravim tvorcem današnjeg mueslija smatra se Dr. Maximilian Bircher Benner, Švicarac koji je djelovao krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Bio je revolucionarnog duha, a smatra se da je odlučio postati liječnikom jer je imao zdravstvenih problema u djetinjstvu. Posebnu važnost pridavao je pravilnoj prehrani. Smatrao je da sirova vegetarijanska prehrana ima iscjeljujuća svojstva, što se kosilo sa stavom tadašnje medicinske zajednice. To ga je i koštalo članstva u Društvu liječnika. Godine 1904., Max Bircher osnovao je sanatorij "Lebendige kraft" (Sila života), gdje je primjenjivao svoje spoznaje s područja istraživanja prehrane.

Temeljeno na svojem radu, razvio je "Bircher Müesli", prvi müsli koji je kasnije postao poznat diljem svijeta. Sastojao se od zobenih pahuljica, sirovih jabuka, mlijeka u prahu, orašastih plodova i soka od limuna. Uz pomoć ove hrane postigao je zadivljujuće rezultate kod velikog broja svojih pacijenata.

I moderna znanost kontinuirano se bavi proučavanjem blagotvornih svojstava žitnih pahuljica. Istraživanja su pokazala da osobe koje konzumiraju žitne pahuljice za doručak imaju niži indeks tjelesne mase, lakše postižu i održavaju poželjnu tjelesnu masu, a nedavno je dokazano da muškarci koji redovito konzumiraju integralne žitne pahuljice imaju nižu stopu smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti i općenito manju smrtnost. Također, nedavno objavljena studija znanstvenika s Harvard Medical School utvrdila je smanjen rizik od dijabetesa tip 2 u muškaraca koji redovito konzumiraju žitarice za doručak. Utvrđeno je da su ispitanici koji su imali visok unos žitnih pahuljica, osobito cjelovitih žitarica, a ne rafiniranih, imali niži rizik obolijevanja od dijabetesa.

Žitne pahuljice pod povećalom

Žitne pahuljice su praktična mješavina žitarica koje se obično konzumiraju za doručak. Uglavnom se sastoje od zobenih, pšeničnih i kukuruznih pahuljica, a ponekad su im dodani i orašasti plodovi, suho voće, med, začini ili čokolada. Najčešće se poslužuju s mlijekom, jogurtom ili voćnim sokom, ali mogu poslužiti i kao ravnopravna namirnica u vrhunskim kulinarskim kreacijama. Visok udio prehrambenih vlakana, bogatstvo prirodnih vitamina, malo masnoća i složeni ugljikohidrati čine muesli idealnim odabirom za doručak modernih, zaposlenih ljudi. Nakon uživanja u muesliju, razina šećera u krvi povećava se polagano. Stoga muesli osigurava dulji osjećaj sitosti, a pritom se nije potrebno odricati od odličnog okusa.

Iako su žitne pahuljice i prirodno bogate mnogim vrijednim nutrijentima, idealna su namirnica za obogaćivanje vitaminima, mineralima, probioticima, prebioticima i prehrambenim vlaknima. Obogaćivanje žitarica može nam omogućiti  ostvarivanje 100%-tne RDA vrijednosti (vrijednost preporučene dnevne doze) za širok spektar nutrijenata. Pri odabiru žitarica mudro je posegnuti za cjelovitim žitnim pahuljicama koje su obogaćene primjerice kacijem, folnom kiselinom ili antioksidansima, a ujedno valja proučiti deklaraciju i provjeriti udio šećera. Naime, neke žitne pahuljice, posebice one namijenjene djeci mogu biti dodatno zaslađene kako bi bile privlačnije mališanima.

Nutritivna vrijednost žitnih pahuljica razlikuje se od proizvoda do proizvoda, ovisno o dodacima koje sadrže (orašaste plodove, suho voće, čokoladu, med, šećer).

Saveznik u prevenciji i terapiji bolesti

Zbog odličnog nutritivnog sastava i niskog udjela natrija žitne pahuljice preporučuju se za prevenciju i terapiju kardiovaskularnih bolesti i visokog krvnog tlaka. Zbog bogatstva neprobavljivih vlakana smatra se da imaju povoljan učinak na probavni sustav, regulaciju šećera u krvi i mogu pružiti zaštitu od karcinoma kolona. Ipak, kako bi uživali u svim navedenim blagodatima valja posegnuti za žitnim pahuljicama od cjelovitog zrna i bez dodatka šećera, a kod povišenog kolesterola posebno su vrijedne žitarice na bazi zobi, odnosno zobene pahuljice.