Sort by
Sort by

Ukusna i zdrava prehrana

5 savjeta kako da zdrava prehrana postane obiteljsko pitanje
Roditelj hrani malo dijete
Zdrava prehrana i briga o obitelji idu ruku pod ruku. Ako ste spremni okupiti  svoju obitelj oko bolje i zdravije hrane, ovo je pravo vrijeme da to i učinite. 

Ako se Vaša obitelj uvijek odlučuje za dobru i zdravu hranu, na dobrom je putu za dobro zdravlje. Osim što Vam pomaže da budete zdravi, nutritivna prehrana može podržati rast, jačati imunološki sustav i podići energetske razine. Zdrava prehrana Vam može čak podići raspoloženje i poboljšati rezultate u školi i na poslu.

Učinite dobru prehranu obiteljskim pitanjem: donesite odluku da zajedno dođete do zdravih promjena. Ovi savjeti će navesti svakoga člana Vaše obitelji da zauzme novi pravac kada je u pitanju dobra prehrana.

1. Počnite na pravi način sa zdravom prehranom

Dijete se igra hranom

Kako biste uspostavili zdrav način života počnite s dobrim navikama u prehrani još tijekom trudnoće— a potom počnite birati dobru hranu za Vašu bebu.

Majčino mlijeko je idealna hrana za bebe. Stručnjaci, poput onih iz Svjetske zdravstvene organizacije, preporučuju isključivo dojenje u prvih šest mjeseci života Vaše bebe, koje bi trebalo pratiti kontinuirano dojenje dokle god je moguće nakon uvođenja prve hrane.

Oko šestoga mjeseca bebina života ona je obično spremna probati krutu hranu. Vaš pedijatar Vam može pomoći da odredite kada je Vaša beba spremna. Davanje bebi pahuljica za bebe obogaćenih željezom odličan je način za zadovoljavanje potreba Vaše bebe za željezom. Počnite dodavati voće i povrće jedno po jedno i pustite da protekne nekoliko dana između uvođenja svake nove vrste hrane.

Provjerite je li hrana odgovarajuće veličine i teksture i odgovara li stupnju razvoja Vaše bebe te počevši s kašastom hranom napredujte k malim, mekim zalogajima dok beba uči žvakati. Time što ćete bebi ponuditi raznoliku nutritivnu prehranu prilagođenu njezinoj dobi, pomoći ćete joj da isproba i različite okuse i mirise.

2. Primamite djecu u kuhinju

Ako ste roditelj Vaša Vas djeca promatraju. Zato Vas Vaše dijete treba vidjeti kako jedete mnogo voća, povrća i cjelovita zrna žitarica - a manje zaslađene, masne ili slane hrane. Objasnite im zašto su mlijeko i voda bolji izbor za zdrav način života od zaslađenih napitaka.

Otac i kći zajedno sjeckaju povrće

Planirajte zajedničke obroke. Vrijeme provedeno u zajedničkom objedovanju izvrsna je prilika za ponovno uspostavljanje bliskih obiteljskih veza i način da Vaša djeca doznaju kako mogu na pozitivan i zabavan način naučiti što znači biti zdrav.

Pozovite djecu da Vam pomognu prilikom odlaska na tržnicu, u prodavaonicu, planiranju obroka i kuhanju. Tako će steći važne životne vještine. Jedna studija čak tvrdi da djeca koja pomažu u pripremi obroka jedu više povrća od one djece koja ne sudjeluju u tomu.

Ne možete natjerati djecu da probaju novu hranu? Ne odustajte. Istraživanje pokazuje da mala djeca katkad moraju probati novu vrstu povrća i do 10 puta, prije nego što im se dopadne.

3. Pripremite se za tinejdžere

Zdrava prehrana je od suštinske važnosti tijekom puberteta, ali može predstavljati i pravi izazov. Tinejdžeri imaju vlastitu ideju o tome što je dobra hrana. Oni također brzo rastu i uvijek su spremni za akciju.

Učinite im pravilnu prehranu jednostavnom. Uvijek imajte pri ruci jednostavnu, zamamnu hranu — od narezanog voća i povrća do smoothieja, lepinjica (wraps) od cjelovitog zrna žitarica, do juha i sendviča. Kako biste ispunili tinejdžerske zahtjeve glede zadovoljavajućeg napitka s dodatkom proteina, ponudite im čokoladno mlijeko koje nudi devet osnovnih nutrijenata, uključujući vitamin D, kalcij i kalij.

Pored toga što njihovi nutritivni zahtjevi rastu, tinejdžeri se sučeljavaju i s novim emocionalnim izazovima — što može prouzročiti bilo prejedanje, bilo preskakanje obroka ili čak prelazak na dijetalni način prehrane.

Pazite da ne steknu nezdrave nutritivne navike i imajte razumijevanja za njihovu zabrinutost u vezi fizičkog izgleda. Nastavite ih okupljati na opuštenim i pozitivnim obiteljskim objedima.

4. Uskladite prehranu s godinama

Sa srednjom dobi naš metabolizam počinje se usporavati. Potrebno nam je manje kalorija, ali je teško prekinuti stare navike. Tu može pomoći pažljiva, zdrava prehrana.

Postavite stol, isključite sve aparate i uživajte u svakom zalogaju. Bit ćete zadovoljniji nakon obroka i manje ćete željeti grickati nešto. Smanjite unos alkohola i ne zaboravite vodu.

Ako se veličina Vašeg obroka misteriozno povećala tijekom godina, pravi je trenutak da primijenite pokazivač idealnih veličina porcija.

5. Mudar izbor hrane

Bilo zbog promjene okusa, problema sa zubima, lijekova ili bolesti, ljudi s godinama često gube apetit. Unatoč smanjenim energetskim potrebama, zdrava prehrana je i nadalje od suštinske važnosti za starije, a nikada nije kasno za uvođenje pozitivnih promjena.

Ako Vi ili neki stariji član obitelji ne možete često ići u kupovinu kako biste nabavili svježe namirnice, naručite online sve što Vam je potrebno, ili kupite zamrznuto i konzervirano voće i povrće, koje može biti zdravo kao i svježe. Čitajte naljepnice kako biste izbjegli višak šećera ili natrij i zapamtite da trebate piti mnogo vode.

Postane li vam gubitak težine problem, razmislite da počnete koristiti neki tekući dodatak prehrani ili napitak kao zamjenu za obrok. Današnji dodaci prehrani su ukusan način da popunite nutritivne, kalorijske i proteinske praznine.

Samo naprijed i pritisnite gumb za resetiranje. Odlučite od sada Vaše stare navike u prehrani zamijeniti novim i zdravijim kako biste uspostavili zdrav način života. I to uradite svi zajedno.

Za više informacija, pratite nas na Facebook-u.