Sort by
Sort by

Kako uživati u kuhanju s djecom

Evo 7 načina kako uživati u kuhanju s djecom
Kuhanje s djecom
Jeste li znali da djeca koja pomažu u kuhanju češće jedu zdravu hranu? Istraživanje pokazuje da je kuhanje s djecom blagotvorno na više različitih načina. Evo 7 ideja:

7. Učinite da priprema hrane postane umjetnost

7. Učinite da priprema hrane postane umjetnost

Učinite djeci zdravu hranu zabavnom  tako što ćete biti kreativni prilikom pripreme svih obroka. Poslužite li obrok u obliku slike, s nekom jednostavnom dekoracijom, ili ako ukrasite rub tanjura, sve to može djeci učiniti hranu uzbudljivijom i zamamnijom. Prikazi životinja ili ljudskog lica uvijek su popularni, a brokula i cvjetača mogu biti izvrsno drveće. Nema razloga da  ne dopustite  djeci da sama izrežu papriku ili krastavac u zanimljive oblike, poput srca, zvjezdica i dijamanata.

6. Angažirajte djecu

6. Angažirajte djecu

Djeca radije jedu zdravu hranu iz svojega tanjura, ako pomažu u njezinoj pripremi. U stvari, istraživanje pokazuje kako je to blagotvorno na mnogo različitih načina.
Mnoštvo je zadataka gdje Vam Vaša djeca mogu pomoći. Pranje, ribanje ili miješanje, sve su to zabavne aktivnosti za djecu. No, ne zaboravite niti pospremanje!

5. Zajednički planirajte obroke

5. Zajednički planirajte obroke

Planiranje obroka s Vašom djecom je kvalitetno provedeno vrijeme s njima. To će im pokazati kako je važno jesti izbalansiranu hranu – s mnogo cjelovitih zrna žitarica, vlakana i povrća, na primjer – probudite njihovo zanimanje za hranu i potaknite ih da Vam pomognu biti kreativnima u kuhinji!

4. Zbližite se s djecom zajedničkim pravljenjem kolačića

4. Zbližite se s djecom zajedničkim pravljenjem kolačića

Kuhinja je izvrsno mjesto da provedete više vremena s Vašom djecom, a nije potrebna bilo kakva “fancy” oprema, niti skupa članarina.
Pravljenje kolačića s djecom može učiniti obično poslijepodne čarobnim. Zajednički provedeno vrijeme u pravljenju krasnih slastica zasigurno će izgraditi sjećanja koja će trajati čitav život.

3. Građenje životnih vještina

3. Građenje životnih vještina

Kuhanje s djecom može biti sjajna prilika za učenje važnih životnih vještina.
Možete razgovarati o matematici i razlomcima pri mjerenju sastojaka ili rezanju pizze na kriške, ili im pomoći da bolje razumiju higijenu i sigurnost hrane dok perete ruke i pripremate radni prostor. Možete razgovarati o zdravoj hrani dok pripremate i ukrašavate vaš obrok.

2. Poticanje mašte

2. Poticanje mašte

Potičite Vašu djecu da budu maštovita u kuhinji. Dajte im svu slobodu u ukrašavanju njihovih kolačića, ili ih izazovite da naprave voćnu salatu u obliku duge ili životinje od povrća. Mogli biste pustiti djecu da kuhaju s prijateljima i to pretvoriti  u natjecanje, na kojemu bi se biralo tko je najljepše ukrasio hranu. Ali zapamtite, svi su pobjednici jer  će svi uživati u  ukusnoj nagradi! 

1. Ne živcirajte se zbog nereda

1. Ne živcirajte se zbog nereda

Pokušajte se ne brinuti zbog nereda koji će djeca napraviti zabavljajući se u kuhinji. Neka budu kreativni. Oni također mogu biti dio tima za čišćenje nakon što se sve završi.

Za više informacija, pratite nas na Facebook-u.