Sort by
Sort by

Proizvodnja kakaa i njegove nijanse iz kakaovaca

Osvjetljavanje naših napora u borbi protiv krčenja šuma u našim lancima opskrbe kakaom
cocoa
Darrell High, voditelj Plana za Nestlé Cocoa

Gledajući s ceste vidjeli smo nekolicinu mrtvih stabala koja su se nazirala u šumi vireći iznad stabala kakaa. Svojim deblima bez grana i kore mrtva su stabla činila zloslutne figure, u kontrastu s bujnim zelenilom okolne šume.

Iako se mrtva šumska stabla nisu nalazila na poljima kakaa koja su dio Plana za Nestlé Cocoa, bila su simptom složenog problema s kojim se već godinama suočavamo: krčenje šuma u lancima opskrbe kakaom.

Putovali smo kroz područje za proizvodnju kakaa u Côte d’Ivoire, na sjeverozapadu zemlje, i krenuli smo prema liberijskoj granici, gdje su smještene poljoprivredne zadruge Plana za Nestlé Cocoa. Svrha našeg putovanja: procijeniti napredak koji smo postigli u okviru Inicijative za kakao i šume (eng. CFI – Cocoa and Forests Initiative), koalicije koja okuplja proizvođače čokolade i državne vlasti kako bi okončali krčenje šuma povezanih s kakaom.

Drveće koje pruža hlad
Naše putovanje odvelo nas je u malo selo proizvođača kakaa. Okruženo šumom, selo su prije manje od 20 godina od temelja sagradili ljudi koji su migrirali iz središta zemlje u potrazi za boljim životom. Naselivši se na tom području, seljani su raskrčili šumu kako bi mogli uzgajati hranu i druge poljoprivredne proizvode poput kakaa. Ne bi bilo pošteno kriviti ih za to - zemlja nije bila proglašena nacionalnim parkom ili zaštićenim područjem.

Plan za Nestlé Cocoa

Ali s obzirom na to da sušna sezona sada postaje sve duža - vjerojatno zbog klimatskih promjena - mnogi seljani shvaćaju da su neka šumska stabla koja pružaju hlad kakaovcima dobra stvar. Ova viša stabla štite stabla kakaa od previše sunca, istovremeno poboljšavajući zdravlje tla. A budući da ta stabla mogu biti voćke, ona mogu pružiti još jedan izvor prihoda poljoprivrednicima.

Plan za Nestlé Cocoa
Pružanje šanse poljoprivrednicima da umnože svoje izvore prihoda jedno je od glavnih područja našeg Plana za Nestlé Cocoa, koji je u funkciji već deset godina.

U rasadnicima uzgajamo voćke i stabla za šume te ih stavljamo na raspolaganje našim poljoprivrednicima za sadnju na poljima kakaa. Ove godine naša distribucija šumskih i voćnih stabala povećala se deset puta u usporedbi s prošlom godinom - 420 000 stabala podijelili smo među otprilike 20 000 poljoprivrednika diljem Côte d’Ivoire i Gane. 

Smanjenje pritiska na šume
Smanjenjem pritiska na šume također se podrazumijeva da ćemo postojeća polja kakaa učiniti produktivnijima. S tim ciljem nastavljamo s osposobljavanjem oko 85 000 poljoprivrednika godišnje, istovremeno nastavljajući s inovacijama kako bismo im pomogli da proizvedu više. Obrezivanje stabala kakaa je presudno - ali teško je uvjeriti poljoprivrednike da režu grane vlastitih stabala - stoga smo odabrali i obučili grupe poljoprivrednika za obavljanje ovog zadatka.

cocoa forests

Susret u šumi
Važno je, također, da nastavimo s osvještavanjem zajednica koje ovise o kakau o šumarskim kodeksima koji su na snazi u njihovim zemljama. Također, moramo osvijestiti zajednice o važnosti šuma i drveća u očuvanju biološke raznolikosti i suzbijanju klimatskih promjena. Kao poljoprivrednik koji sudjeluje u Planu za Nestlé Cocoa u Gani, Dominic Oduro je, nakon obuke i sadnje drveća na vlastitoj farmi, izjavio: „Šumska stabla pomogla su u smanjenju oštrog utjecaja sunca. Rečeno nam je da šumska stabla daju život našim stablima kakaa kao i ljudima - sada vjerujem u to."

Ubrzo ćemo započeti projekte pomoći zajednicama u spašavanju lokalnih šuma. One nemaju zaštitu na nacionalnoj razini, ali su važne za život sela kao i za očuvanje biološke raznolikosti.

Bolji životi
Poboljšanje životnih okolnosti u zajednicama koje ovise o uzgoju kakaovca i kakaa još je jedan kritični aspekt Plana za Nestlé Cocoa. Pomogli smo u financiranju nove generacije štednjaka. Ovi štednjaci imaju nekoliko prednosti: koriste manje drva i stvaraju manje dima - što znači da su istovremeno ekonomičniji, nemaju toliko negativan utjecaj na šume i bolji su za zdravlje. Do sada je podijeljeno više od 800 ovih štednjaka.

cocoa shades

Suočavanje s krčenjem šuma u procesu uzgoja kakaa dio je šireg nastojanja tvrtke Nestlé da transformira svoje poljoprivredne lance opskrbe - kako bi ih učinila klimatski prihvatljivijima i otpornijima. To će nam pomoći da ispunimo našu ambiciju da do 2050. godine postignemo nultu emisiju stakleničkih plinova.

Pročitajte cijelo izvješće (pdf, 17Mb)


Za više informacija, pratite nas na Facebook-u.