Sort by
Sort by

Nulta potrošnja vode u proizvodnji

Moguće je imati nultu potrošnju vode u proizvodnji – evo kako
NULTA potrošnja vode u proizvodnji
Industrija je žedna stvar. Poslije poljoprivrede, ona je najveći korisnik svježe vode u čitavome svijetu. Industrija koristi oko 22% ukupne potrošnje vode, u usporedbi s 8% u našim kućanstvima.

U Sjedinjenim Državama korištenje industrijske vode  je na razini oko 6 milijardi litara apsolutno svakog dana. 

Kako onda napraviti tvornicu s „nultom“ potrošnjom vode?

Inovativna tehnologija

Kada je riječ o uštedi prirodnih resursa, ključ je često u inovacijama. To je zasigurno slučaj u Nestlé tvornici mlijeka u prahu u Lagosu de Moreno u Meksiku. 
 

cero-agua-factory

Ova tvornica, u kojoj su zaživjele sve te inovacije, a koja je otvorena 2014. godine, ekstrahira vodu iz mlijeka koje prerađuje, umjesto da je crpi iz vanjskih izvora. Time se uštedi 1,6 milijuna litara vode na dan, oko 15% cjelokupne količine vode koju Nestlé koristi u Meksiku. A primjena tehnologije koja je transformirala meksičku tvornicu ubrzo će uštedjeti još mnogo veće količine vode i na drugim lokacijama. 

Dvije tvornice u Brazilu već imaju 'nultu' potrošnju vode. Slični planovi već postoje i provest će se i u objektima u Južnoj Africi, Indiji, Pakistanu, Kini i Kaliforniji.

Dragocjeni resurs

Nakon mnogo sušnih godina, Kalifornija je svjesna koliko je voda dragocjeni resurs.

Napori uloženi da se smanji količina vode koja se koristi u industriji od velike su važnosti. Nestlé smanjuje potrošnju vode u pet tvornica vode u bocama i četiri pogona za proizvodnju hrane i proizvoda za njegu kućnih ljubimaca u toj državi. 

Već se radi na transformiranju tvornice mlijeka u gradu Modesto. Kao pogon s 'nultom potrošnjom vode', u svome radu neće koristiti nijedan lokalni resurs svježe vode. 

modesto-factory

Ovaj projekt, vrijedan 7 milijuna CHF, treba donijeti uštedu od skoro 286 milijuna litara vode godišnje.

U Nestlé tvornicama u Bakersfieldu i Tulareu  uštedi se više od 98 milijuna litara vode svake godine, što se postiže mjerama za očuvanje vode. To će potencijalno za 12%  smanjiti apsolutne godišnje količine vode koje tvornice koriste u usporedbi s potrošnjom u 2014. godini.

Ekstrahiranje vode iz mlijeka znači da ne moramo koristiti podzemne vode. 

Nestlé Waters' tvornice vode u bocama u Kaliforniji trebaju uštedjeti 208 milijuna litara vode godišnje. To predstavlja smanjenje od skoro 8% u usporedbi s 2014. godinom. 

Također se radi na implementaciji standarda Saveza za upravljanje vodama i njihovo očuvanje (Alliance for Water Stewardship) u svakoj tvornici.

Štednja u tri koraka

Nestlé koristi pristup u 3 koraka kako bi se smanjila potrošnja vode u tvornicama diljem svijeta.

Prije svega, inženjeri traže načine za optimiziranje postojećih proizvodnih procesa radi smanjenja potrošnje vode. Drugo, iznalaze se mogućnosti za ponovno iskorištavanje vode koja je već korištena. U trećoj fazi, primjenjuje se inovativna metoda za ekstrakciju vodu iz sirovina i njezino recikliranje.

Tvornica s 'nultom potrošnjom vode' primjer je inovacija treće faze.

Smanjili smo potrošnju vode za 16% od 2010. godine. 

Ovaj pristup od tri koraka koristi se u više od 80 tvornica diljem svijeta, što omogućava ukupno smanjenje potrošnje vode od 16% od 2010. godine.

U čitavoj tvrtci Nestlé postoji 516 projekata za uštedu vode u njezinim tvornicama, čime je postignuta ušteda od 3,7 milijuna m3 vode svake godine. To odgovara količini od 1500 olimpijskih bazena.

Globalna organizacija za istraživanje World Resources Institute također pomaže tvrtci Nestlé uštedjeti vodu tako što osigurava da upravljanje vodom bude blagotvorno na zaštitu okoliša, u društvenom i ekonomskom smislu.

Inovacije i brižljivo upravljanje pomogli su tvrtci Nestlé da za jednu trećinu smanji povlačenje vode po toni proizvoda u razdoblju od 2010. do 2017. godine. Ali taj posao nije ni blizu kraja. Tvrtka neprestano preispituje načine na koje koristi resurse i posvećena daljnjem ulaganju napora u interesu povećanje učinkovitosti i smanjenja svih vrsta otpada gdje god je to moguće.

Za više informacija, pratite nas na Facebook-u.