Sort by
Sort by

Igre sa psom u zatvorenom

Prijedlozi vježbi za Vašeg psa i pružanje mentalne stimulacije dok je u zatvorenom
Pse

Pronalaženje zabavnih i konstruktivnih načina za igru sa psom jedna je od najboljih stvari za vlasnika psa.

Ponekad nije uvijek moguće biti na otvorenom sa svojim psom. Ali ne brinite, naša marka za njegu kućnih ljubimaca Purina sastavila je popis nekih od najboljih igara u zatvorenom za pse koje ne pružaju samo fizičku vježbu, već nude i mentalnu stimulaciju.

U nastavku su opisana tri načina za igre sa psom s kojima ćete ga angažirati i stimulirati bez razbijanja namještaja.

1. Lovljenje plijena

„Lovljenje plijena“ omogućuje Vašem psu da koristi svoje prirodne lovačke instinkte na nerazoran način. Također mu daje mogućnost uvježbavanja kontrole impulsa ispuštanjem objekta na naredbu.

Pse

Premjestite velike komade namještaja uza zidove sobe. Upotrebljavajući štap za igru (duga štanga, cijev ili štap s pričvršćenim užetom), privežite igračku ili neki drugi mamac na uže. Umjesto brzog mahanja, polako ga povlačite i povremeno zaustavljajte. Polagana potjera pomaže Vašem psu da se usredotoči.

Pustite ga da povremeno uhvati mamac za nagradu. Ako nikada ne pobijedi, može se obeshrabriti i izgubiti interes.

2. Sakrivanje poslastice ili igra skrivača

„Sakrivanje poslastice“ sjajna je mentalna igra za pse jer im omogućuje korištenje vještina rješavanja problema. Sakrijte poslasticu na mjestu do kojeg je teško doći u kući i ostavite trag mirisa trljajući je na nekoliko mjesta.

Koristite riječi poput "vruće" i "hladno" kada se Vaš pas približava ili udaljuje od poslastice. Promjena tona iz smirenog za 'hladno' u uzbuđeni za 'toplo' i 'vruće' također će izgraditi njegovu vještinu slušanja.

Igre u zatvorenom za pse

Kao i sakrivanje poslastice, igra skrivača koristi se njegovim sposobnostima praćenja mirisa. Osim toga, pruža mu mogućnost da vježba naredbe poput "čekaj" i "dođi".

Neka Vaš pas čeka dok se skrivate. Jednom kad budete u položaju, recite mu da dođe i puno ga hvalite kada Vas pronađe. Ako još ne zna naredbu "čekaj", neka ga netko ometa dok ga ne pozovete.

3. Povlačenje užeta

„Povlačenje užeta“ je dobra igra na otvorenom ili u zatvorenom za pse. Ne samo da je zabavna i privlačna, već je i povlačenje i trzanje također dobra tjelesna vježba.

pse


Da biste bili zanimljivi i zabavni, pustite ga da povremeno pobijedi. Ne zaboravite, međutim, vježbati naredbe poput "pusti".

Pazite

Igre sa psom u zatvorenom korisne su za pse, ali sve što je previše agresivno ili traje predugo može dovesti do prekomjerne stimulacije. Završite igranje dok se i Vi i Vaš pas još uvijek dobro provodite. To će ga učiniti  raspoloženim za sljedeće igranje, a ne iscrpljenim i obeshrabrenim. Igrajući se na ovaj način sa svojim dlakavim prijateljem, držat ćete ga aktivnim i mentalno stimuliranim, ali ponajviše sretnim.

Za više savjeta i trikova za vlasnike pasa, prijeđite na odjeljak sa člancima na web-stranici Purine.

 

Za više informacija, pratite nas na Facebook-u.