Sort by
Sort by

Epigenetika: bakina večera

Može li ono što su jeli Vaši preci utjecati na Vaše današnje zdravlje?
Bakina večera
Fraza: „Jedan trenutak u ustima, čitav život salo na bokovima“ sama je po sebi grozan podsjetnik da treba jesti zdravo i umjereno. Samo zamislite kako biste se tek osjećali kada biste znali  da posljedice mogu trajati nekoliko života?

Ma koliko to zvučalo bizarno, dokazano je da naša prehrana i način života mogu utjecati na zdravlje naše djece. To može utjecati čak i na djecu naše djece. To naravno znači i to kako bi način na koji su živjeli naši preci mogao utjecati na nas. 

Što je to epigenetika?

Znanstvenici sve više shvaćaju kako naše okruženje može utjecati na naše gene. To je područje koje se zove epigenetika, što u bukvalnom prijevodu znači 'nadgenetika'. Proučava informacije koje se nalaze na vrhu niza koji čini naš DNK.

epigenetics-infographic

Zamislite našu DNK sekvencu kao korisničku uputu kako napraviti naše tijelo. Epigenetika je poput markera koji se koristi da označi najvažnije dijelove uputa, kao i dijelove koje je dopušteno ignorirati.

Epigenetika se također često opisuje kao proces kojim se određeni geni u našem DNK uključuju ili isključuju zbog nečeg što smo iskusili. 

Stoga otkriće kako ono što jedemo i način na koji živimo utječe na epigenetiku, dakle i na naše gene, znači kako to može utjecati i na gene naših potomaka, jer se naš DNK prenosi nasljeđivanjem. 

Zdrava prehrana i zdrav način života važni su i kada trebamo misliti samo na sebe. Promatramo li to  s aspekta budućnosti čovječanstva…  ovo već može djelovati pomalo zastrašujuće. Zbog toga je istraživanje ovoga područja  tako važno. Što bolje shvatimo koliko način života utječe na naše gene, moći ćemo bolje shvatiti što je to što trebamo manje raditi, a što trebamo raditi više. 

Međunarodno istraživanje

EpiGen konzorcij je jedan od najvećih projekata za istraživanje epigenetike na svijetu. Radi se o javnom-privatnom partnerstvu istraživača sa sjedištem u UK, Novom Zelandu i Singapuru. 

Sudjelovanje u ovakvom pionirskom istraživanju i u tako važnoj i uzbudljivoj području omogućit će nam kreiranje proizvoda koji imaju dokazano pozitivan učinak na zdravlje majki i njihove djeceStefan Catsicas, glavni tehnolog u tvrtci Nestlé

Nestlé je započeo suradnju s EpiGen-om 2011. godine i donirao 22 milijuna CHF za šestogodišnje partnerstvo u istraživanju. Vrsta djelatnosti kojom se bavi EpiGen pomaže nam shvatiti koliko prehrana utječe na genetiku. Istraživači pokušavaju proniknuti u činjenice u kojoj mjeri način prehrane i način života trudnih žena utječe na gene njihovih beba, jer i najmanje epigenetske promjene mogu utjecati na budući zdrav rast i razvoj njihove djece.

"Sudjelovanje u ovakvom pionirskom istraživanju i u tako važnom i uzbudljivom području omogućit će nam kreiranje proizvoda koji imaju dokazano pozitivan utjecaj na zdravlje majki i njihove djece," kaže Stefan Catsicas, glavni tehnolog u tvrtci Nestlé.

Rana prehrana

Cilj istraživanja je unaprjeđivanje prehrane i smanjivanje probleme vezanih za trudnoću, kao što je gestacijski dijabetes. Ova bolest utječe na rast i razvoj djece, kao i na buduće zdravlje majki. 

The research aims to improve nutrition and reduce pregnancy-related problems

Od 2006. godine, EpiGen je imao značajna otkrića u područjima prehrane majki i djece. Istraživači su pokazali da je prehrana s niskim unosom ugljikohidrata tijekom trudnoće povezana s kemijskim promjenama u dijelovima DNK bebe. Ove promjene mogu ukazati na veći rizik  kod te male djece od pretjerane tjelesne težine ili pretilosti u djetinjstvu.

Sve to ukazuje na važnost dobre prehrane i ističe dugoročne rizike ako se to ne osigura. 

Iako je ovo znanstveno područje tek na svojim počecima,  već je obogatilo naše znanje o tome kako se ljudsko tijelo adaptira i reagira na okruženje, a zasigurno j će nam dati još informacija o tome kako se brinuti o vlastitom zdravlju, zdravlju naše djece, a možda čak i zdravlju djece naše djece. 

 

 

 

 

 

 

 

Za više informacija, pratite nas na Facebook-u.