Vrste iskrivljenja kralježnice

Kad govorimo o stečenom iskrivljenju kralježnice (koje se razvilo tijekom vremena) bitno je uzeti u obzir sljedeće čimbenike:

Kralježnica

 

  • Iskrivljenje kralježnice nije gripa i ne prolazi za tjedan ili dva. Liječenje zahtjeva vrijeme, dosljednost i godine intenzivnog i usmjerenog rada!
  • Iskrivljenje kralježnice nije nešto što dijete može prebroditi ili što će proći samo od sebe.
  • Iskrivljenje kralježnice je posljedica nepravilnog držanja i mišićne neravnoteže.

Vrste iskrivljenja kralježnice:

Skolioza – deformitet kralježnice koji se manifestira u bočnoj zakrivljenosti kralježnice (ulijevo ili udesno)

Skolioza - Deformitet kralježnice koji predstavlja bočna iskrivljenost kralježnice. Ako kralježnica kod potpuno zdrave osobe izgleda ispravljenom, kod skolioze je ona zakrivljena ulijevo ili udesno a najčešće se manifestira u obliku slova S. Zbog nepravilnog opterećenja kralježaka, oni se polako pomiču od svoje osi što znatno povećava opterećenje međukralježničnih diskova što vodi do ukočenosti, nelagodnosti, utrnulosti nogu i ruku, učestalih bolova u oblasti vrata, ramena i kralježnice. Skolioza može nastati i kao posljedica ravnog stopala. U slučaju kad postoji ravno stopalo, tijelo automatski traži svoju "udobnu" poziciju a funkciju amortizera preuzima kralježnica. Jedan od prvih simptoma skolioze je razlika u razinama ramena i asimetrija udaljenosti od ramena do struka.

U početnom stadiju (funkcionalna skolioza) primjećuje se asimetrični zavoj u jednom dijelu sa strane kralježnice, kakvu nema u drugom dijelu, dok se u poodmakloj fazi (strukturna skolioza) primjećujе izbočina ili zakrivljenje jedne od dviju polovica prsa naprijed i dijametralno nazad. Taj vid asimetrije koja je iznesena u vremenu i nije tretirana posebno odabranim i strukturiranim vježbama vodi do diskopatije, hernije diska na različitim razinama i trajnih oštećenja unutarnjih organa.

Kifoza – povećana zakrivljenost u gornjem dijelu kralježnice (torakalni dio), koja vodi do stvaranja grbe

Kifoza - povećana zakrivljenost u gornjem dijelu kralježnice (torakalnom dijelu), koja vodi do stvaranja grbe. Često uz kifozu postoji i lumbalna lordoza (pojačana zakrivljenost struka unutra prema oblasti abdomena) – okruglo-udubljena leđa. Slično ostalim vrstama iskrivljenja kralježnice (skolioze, lordoze) ova vrsta asimetrije/iskrivljenja vodi do ukočenosti, jakih bolova u oblasti kralježnice, ramena i vrata te sprečava normalno funkcioniranje unutarnjih organa i tkiva. Preduvjet za razvoj kifoze su nepravilni/pogrbljeni položaj tijela, nepravilni položaj sjedenja, dugotrajno sjedenje i nedostatak kretanja, ubrzani rast u dobi puberteta, nesvjesna želja sakriti grudi koje rastu kod cura, velike grudi kod žena itd.

Lordoza – povećana zakrivljenost struka unutra prema oblasti abdomena (lumbalni dio – donji dio kralježnice)

Lordoza - povećana zakrivljenost struka unutra prema oblasti trbuha. Postoji kod pacijenata opuštenih trbušnih mišića. To je stanje (problem) koje često postoji i brojni ljudi niti ne znaju da je njihov položaj tijela preduvjet za jaku bol u donjem dijelu kralježnice u određenom momentu njihovog života. Povećana lordotična zakrivljenost preduvjet je i za nastajanje lumbalne hernije diska, zbog pomicanja centra težine ljudskog tijela uslijed trudnoće, dugotrajnog stajanja u uspravnom položaju, nošenja tereta itd. Povećana zakrivljenost struka često je popraćena i kifotičnim držanjem ili tako zvanim okruglo-udubljenim leđima.

Autor: Marusya Ivanova

Za više informacija, pratite nas na Facebook-u.