Sort by
Sort by

Street fitness: sve što trebate znati

Zdrav i aktivan način života danas postaje sve popularniji i vjerojatno ste više puta čuli pojam street fitness. U sljedećih nekoliko minuta saznat ćete točno što je street fitness, odakle dolazi, kakve su koristi od njega i kakva vam je priprema potrebna.

 
Žena prakticira street fitness

Street fitness je sport koji uključuje vježbe za snagu i gimnastičke vježbe na otvorenom. Mogu se koristiti razne sprave, poput karika, preči, paralelnih ruča, hvataljki itd. Kao što vjerojatno pretpostavljate, street fitness (ili street workout) nastao je u SAD-u, gdje je 2008. godine skupina Amerikanaca odlučila napraviti vlastiti kompleks za vježbanje, koristeći javnu površinu u svojoj četvrti. Zahvaljujući društvenim mrežama, ovaj sport postao je popularan munjevitom brzinom. Vježbanje na otvorenom odlična je fizička i društvena aktivnost. Jednostavno se nalazite s prijateljima i vježbate, a nije isključena ni mogućnost upoznavanja novih ljudi.

Prednosti street fitnessa

Street fitness vas puni ne samo snagom i izdržljivošću, već vam daje i slobodu. Tu nema trenera, sva rješenja ovise jedino o vama. Druga prednost tog sporta jest to što se prakticira na čistom zraku.

Street workout savjeti

Ako vas je ideja o vježbanju vani već osvojila, imamo nekoliko korisnih savjeta. Prvi i možda najbitniji je to da ne gubite motivaciju. Sasvim je razumljivo da nećete odmah moći podići uteg 50 puta zaredom. Nemojte zaboraviti da je za ciljeve potrebna ustrajnost te da opterećenje treba postupno povećavati.

Oprema za street fitness

Za street fitness nije potrebno ništa osim rukavica i prsluka. Kada vani zahladi, možete kupiti preču i stalke za sklekove te vježbati od doma. 

Zanimljivo je da se i djeca mogu baviti street fitnessom. Ona su izdržljivija no što mislimo i mogu raditi vježbe za snagu već od rane dobi. Njihov program, naravno, mora biti lakši od programa odraslih i mora biti u skladu s njihovim fizičkim stanjem. 

Kakva fizička priprema je potrebna prije nego što krenete s treningom na otvorenom?

Ako moramo biti iskreni, za street workout nije potrebna gotovo nikakva fizička priprema. Važno je obratiti pažnju na ozljede i traume, bez obzira jesu li prošle ili trenutne. Prije vježbanja obavezno se treba posavjetovati s liječnikom pa polako krenuti. 

Autorica: Kristina Kirova 
Izvor: Yordan Yovchev 

Za više informacija pratite Nestlé na Facebooku