Bez obzira imate li dugogodišnje radno iskustvo ili ste tek diplomirali, imate mogućnost zaposlenja u tvrtki Nestlé. Ovdje pretražite radna mjesta.
Pravilna prehrana uz trening
Pravilna prehrana u skladu sa vašim programom vježbi ovisi u velikoj mjeri od vaših osobnih ciljeva. Netko tko je na programu mršavljenja može imati različite potrebe u prehrani nego osoba koja se sprema za maraton. Međutim, postoje i opće smjernice i recepti od kojih mogu imati koristi sve osobe koje vježbaju.
Koraci:
- Pijte dovoljno vode. Potrebno vam je osam čaša vode dnevno. Također, važno je i da pijetu vodu za vrijeme vježbanja.
- Smanjite ili eliminirajte recepte koji uključuju takozvanu “brzu hranu”. Brza hrana stvara prazne kalorije i njenom konzumacijom se povećava unos masti, natrija, šećera i aditiva.
- Izbjegavajte izgladnjivanje i dijete ukoliko želite smršaviti. Posavjetujte se sa nutricionistom ili drugim zdravstvenim radnikom o zdravim načinima gubljenja težine.
- Hranite mišiće. Mišićima je potrebna energija kako bi radili, a glavni izvor energije im je glukoza. Hrana bogata ugljikohidratima predstavlja najbolji izbor i osigurava potrebnu energiju za rad mišića.
- Izaberite recepte koji uključuju zdrave izvore ugljikohidrata. Jedite voće, salate,tjestenine, integralne žitarice i kruh od cjelovitog zrna. Oni ne samo da osiguravaju ugljikohidrate, već i vlakna, vitamine i minerale.
- Provjerite sa profesionalnim trenerom ili nutricionistom je li vam neophodan dodatni unos proteina.
- Pravilna prehrana je najvažnija. Prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije WHO svakodnevno je potrebno unositi tri porcije povrća i dvije porcije voća dnevno. Uslijed povećanih potreba organizma tijekom bavljenja fizičkom aktivnošću, američki insitut za poljoprivredu, USDA, preporučuje dnevni unos od tri do pet porcija povrća i dvije do četiri porcije voća.
- Unos masti je važan, čak i ako ste na programu mršavljenja. Polinezasićene i mononezasićene masti su bolje za vas od zasićenih. Preporučena količina je ne više od 30 posto od dnevnog ukupnog unosa kalorija.