Sort results by
Sort results by

Recepti za pravilnu prehranu uz fitness program

Žena vježba svoj fitness program

Pravilna prehrana u skladu sa vašim programom vježbi ovisi u velikoj mjeri od vaših osobnih ciljeva. Netko tko je na programu mršavljenja može imati različite potrebe u prehrani nego osoba koja se sprema za maraton. Međutim, postoje i opće smjernice i recepti od kojih mogu imati koristi sve osobe koje vježbaju.

Koraci:

1. Pijte dovoljno vode. Potrebno vam je osam čaša vode dnevno. Također, važno je i da pijetu vodu za vrijeme vježbanja.

2. Smanjite ili eliminirajte recepte koji uključuju takozvanu “brzu hranu”. Brza hrana stvara prazne kalorije i njenom konzumacijom se povećava unos masti, natrija, šećera i aditiva.

3. Izbjegavajte izgladnjivanje i dijete ukoliko želite smršaviti. Posavjetujte se sa nutricionistom ili drugim zdravstvenim radnikom o zdravim načinima gubljenja težine.

4. Hranite mišiće. Mišićima je potrebna energija kako bi radili, a glavni izvor energije im je glukoza. Hrana bogata ugljikohidratima predstavlja najbolji izbor i osigurava potrebnu energiju za rad mišića.

5. Izaberite recepte koji uključuju zdrave izvore ugljikohidrata. Jedite voće, salate,tjestenine, integralne žitarice i kruh od cjelovitog zrna. Oni ne samo da osiguravaju ugljikohidrate, već i vlakna, vitamine i minerale.

6. Provjerite sa profesionalnim trenerom ili nutricionistom je li vam  neophodan dodatni unos proteina.  

7. Pravilna prehrana je najvažnija. Prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije WHO svakodnevno je potrebno unositi tri porcije povrća i dvije porcije voća dnevno. Uslijed povećanih potreba organizma tijekom bavljenja fizičkom aktivnošću, američki insitut za poljoprivredu, USDA, preporučuje dnevni unos od tri do pet porcija povrća i dvije do četiri porcije voća.

8. Unos masti je važan, čak i ako ste na programu mršavljenja. Polinezasićene i mononezasićene masti su bolje za vas od zasićenih. Preporučena količina je ne više od 30 posto od dnevnog ukupnog unosa kalorija.