Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

10 najhranjivijih jesenskih vrsti voća i povrća

Iako temperature postaju niže, Vaše su mogućnosti raznolike u pogledu zdrave prehrane. Zemlja je prepuna različitog povrća i voća, a dokaz tome su eko tržnice i velike i male trgovine koje imaju sve što Vaše srce želi. Sada nemate izgovor da ne jedete uravnoteženo i kuhate dobro.

Voće i povrće


Pravi okusi voća, raznolikost vrsta i najveća količina hranjivih sastojaka dostupni su u cijeloj sezoni.

Ako ovu jesen želite iskoristiti na što bolji način, morate znati koje voće i povrće valja nabaviti.

1. Jabuke

Iako su dostupne cijele godine, jesen je doba jabuka i jedino razdoblje kada ih možete jesti svježe ubrane. Njihov je okus sada drugačiji, za razliku od prošle godine.

Roditelji i liječnici uvijek su bili u pravu kada su nam preporučivali da jedemo jabuke. To voće sadrži mnoge antioksidanse koji pomažu u smanjenju rizika od različitih oboljenja. Prehrana koja obiluje antioksidansima pouzdan je saveznik protiv starenja.

Jabuke obiluju vitaminom C i pomažu u borbi imunološkog sustava protiv vanjskih utjecaja. Pektin, koji se nalazi u svim jesenskim plodovima s jestivom korom, bori se protiv bakterija u crijevima i snižava kolesterol. Zbog toga se kora jabuke ne smije uklanjati, već se treba obavezno jesti - većina hranjivih sastojaka i vitamina nalazi se tamo.

Mnoštvo je recepata u koje možete uključiti jabuke. Evo nekoliko ideja: pita od jabuka, pečene jabuke, tarte tatin s jabukama, povrtne salate s jabukama, kompoti i još mnogo toga.

2. Kelj pupčar

Iako potječe iz Belgije, kelj pupčar može se naći u svakoj zemlji, uključujući Rumunjsku, no jesen je idealno razdoblje da ga konzumirate.

Kelj pupčar obiluje vlaknima, vitaminima C, K i folnom kiselinom, a pomaže kod probave, regulira razinu šećera u krvi, olakšava unos kalcija u kosti i zgrušavanje krvi.

Kelj pupčar može biti prava poslastica i važan izvor hranjivih sastojaka ako se pravilno priprema. Evo nekoliko ideja: glavicu prerežite na polovice, poškropite s malo maslinovog ulja, začinite solju i paprom te sve zapecite u pećnici. Ispast će odlično.

3. Cvjetača

Žene u cvjetači preprepoznaju saveznika dostojnog povjerenja. Cvjetača je nepogrešiva alternativa za sve one koji su na dijetama za mršavljenje i žele zamijeniti brašno i tijesto nečim drugim: na primjer, tijestom za pizzu od cvjetače.

Njezina se popularnost duguje činjenici da ima vrlo malo ugljikohidrata i jedan je od najboljih izvora vitamina C i K. Također, folna kiselina koju sadrži korisna je za svaku ženu koja namjerava roditi jer sprečava razvoj patologije živčanog sustava fetusa.

Osim klasičnih načina kuhanja cvjetače sjeckanjem ili pečenjem u pećnici, možete se odlučiti upotrijebiti je za razne krem juhe ili kao zamjenu za tijesto.

4. Kruške

Kruška je kraljica sezone. Njihov je miris jedinstven, a aroma bez premca. Kruške su vrlo zdrav, hidratantan i hranjiv međuobrok. Sadrže puno vitamina i hranjivih sastojaka, lako ih je jesti i nisu teške niti za žvakanje niti za probavni sustav.

Kruške sadrže ugljikohidrate i pektin koji je detoksikator, regulira gastrointestinalni trakt i nudi pravu pomoć Vašem imunološkom sustavu. Također, kruške pomažu tijelu da bolje zadrži kalcij.

Uživajte u kruškama konzumirajući ih na običan način ili u kolačima s tvrdim tijestom, u pećnici, u obliku sirupa ili kuhane u kompotu.

5. Grožđe

Grožđe - užitak sezone, razlog zašto je jesen tako omiljena. U pravilu se konzumira kao takvo, aroma i miris grožđa su izvanredni. Grožđe se može kušati i u obliku mošta.

Postoji preko 60 sorti grožđa, a sve su vrlo bogate antioksidansima i hranjivim tvarima koji pomažu u smanjenju upalnih procesa, štite srce, poboljšavaju vid, zglobove i moždane funkcije.

6. Cikla

Izvrsna u svježe cijeđenim sokovima, rižotu i tjestenini, juhama ili salatama, cikla je u svom elementu kada dođe jesen. Iako se u trgovinama može naći prilično često, ujesen se pojavljuju različite vrste cikle, neke manje poznate nas: ljubičasta, zlatna, bijela, pa čak i višebojna.

Cikla je bogat izvor nitrata koji sprečavaju nastanak demencije povećavajući dotok krvi u mozak. Ova crvena ljepotica obiluje antioksidansima, folnom kiselinom, kalijem i manganom. Mangan poboljšava apsorpciju kalcija u kostima i pridonosi zgrušavanju krvi.

Posljednje, ali ne najmanje bitno - konzumacija cikle pomaže u smanjenju pojave bolesti srca i jetre. Koji su još razlozi za konzumiranje cikle?

Pogledajte ovdje naš recept za juhu od cikle s kockicama kruha i kozjim sirom.

7. Buče i tikvice

Buče, bundeve i tikvice sinonim su za jesen. Osim grožđa, buča je zvijezda sezone. Djeca ih često povezuju s proslavom Noći vještica, no ovi zemljani plodovi jako su hranjivi.

Jeste li znali da šalica buče izrezane na kockice sadrži gotovo dvostruko više od dnevnog preporučenog unosa vitamina A? Od konzumiranja ovog povrća dobivate veliku korist, od poboljšanja krvnog tlaka do zdravije prostate. Buča sadrži beta-karoten koji se također nalazi u mrkvi i koji se bori protiv slobodnih radikala.

Postoji mnogo opcija za pripremu buče: preliti maslinovim uljem, peći u pećnici, a zatim poslužiti s medom, u piti, kruhu, rižotu ili kao pire. Ne treba zanemariti niti sjemenke buče koje sadrže veliku količinu prehrambenih vlakana.

Za razliku od ljetne tikvice, buča ima glatku i meku teksturu te dodatnu slatkoću. Zbog guste kore može se dugo čuvati. Obiluje Omega-3 i vitaminom A. Za potpuno iskustvo dodajte cimet i đumbir u recept za pripremu buče - nećete požaliti.

8. Gljive

Gljive se mogu naći tijekom cijele godine, ali jesen je njihova sezona, a poznavatelji tada uživaju u vrganjima i puzama. Veliki plus kod gljiva je to što nemaju masnoća - divna su alternativa mesu i već su dio mnogih dijeta. Oskuduju natrijem, ne doprinose povećanju kolesterola, imaju malo kalorija i izuzetno obiluju vitaminom B.

Evo kako ih pripremaju obožavatelji i kuhari: na roštilju, u pećnici, na tavi s češnjakom i palentom ili u raznim juhama i varivima.

9. Dunje

Dunje: mirisne i aromatične, izazov su i za djecu i za odrasle kad ih jedu kao takve. Naše se bake uvijek natječu u pripremi najboljeg kolača od dunji, a drugi eksperimentiraju s tim voćem u kompotima, pitama i salatama.

Dunja ne sadrži masti i oskuduje natrijem. Ovo je voće izvrstan izvor vitamina C i ne bi smjelo izostati ni iz jedne košare s voćem.

10. Orasi

Orasi su poslastica i kao brzi zalogaj i u kolačima. Jeste li znali da su orasi zapravo sjemenke oraha? Zbog svoje tvrde ljuske, mogu se čuvati mjesecima, pa i godinama. Orasi su posebno poznati u nadjevima za slatki kruh ili kao zdrave grickalice na poslu.

Orasi poboljšavaju metabolizam i snižavaju kolesterol u tijelu. Kada se konzumiraju u pravim količinama, orasi doprinose gubljenju kilograma.

Orasi imaju protuupalna svojstva, pomažu intelektu (simbol inteligencije), poboljšavaju plodnost muškaraca i zdravlje kostiju. Visoki unos vitamina skupine B izuzetno je koristan za trudnice i za skladan razvoj fetusa.

Orah ima hrskavu teksturu i ukusan okus, zbog čega se može uključiti u gotovo bilo koji recept: kolače, kekse, žitarice, energetske prutiće, kruh, salate, maslac i mnoge druge.


Sezonsko voće je toliko dobro i hranjivo da možete napraviti zalihe, bilo u zamrzivaču, bilo u staklenci kao kompote. Kuhano povrće možete staviti u sterilizirane staklenke, kuhano voće čuvati s malo šećera itd.

Sezonsko voće i povrće znatno je bogatije hranjivim tvarima i aromom od onih koje su na raspolaganju u ostatku godine. Ne preskačite ovu fazu!