Sort by
Sort by

Diljem svijeta, potrošnja mesa ima tendenciju opadanja u korist namirnica biljnog podrijetla. Sve više ljudi izjašnjava se fleksitarijancima, koji se odlučuju na povremenu konzumaciju mesa. Fleksitarijanstvo je više od trenda, to je promjena mentaliteta potrošača. Čimbenici koji određuju rast kategorije proizvoda biljnog podrijetla su utjecaj na okoliš, zdrav način života, briga za životinje te razlozi vezani uz osobna uvjerenja i religiju. Potrošači su sve informiraniji, žele donositi ekološki prihvatljivije odluke i biti svjesniji sastojaka koji se nalaze u hrani koju konzumiraju. Ako pogledamo posljednje dvije godine, raspon proizvoda biljnog podrijetla dostupnih na hrvatskom tržištu rastao je eksponencijalnom brzinom, izlazeći iz uskog područja proizvoda i uspostavljajući samostalnu kategoriju.

Garden Gourmet recept za plant based tortilju

"Kad je riječ o brendu GARDEN GOURMET, želimo proširiti svijest da svi možemo doprinijeti održivosti svojim svakodnevnim zelenijim odabirom. To nam je cilj, ne samo u komunikaciji s potrošačima, već i sa svim suradnicima i partnerima u lancu opskrbe s kojima gradimo i razvijamo GARDEN GOURMET. Proizvodi ovog asortimana rezultat su 35 godina kontinuiranog istraživanja i inovacija. Tijekom procesa razvoja proizvoda proveli smo brojna istraživanja koja su uključivala potrošače, ali smo se konzultirali i s kuharima. Željeli smo im približiti GARDEN GOURMET proizvode koji se dobro slažu sa svim sastojcima s kojima pripremmao jela", rekla je Sanja Krog, voditeljica kategorije hrane za profesionalni kanal Nestlé JI tržište.

Osim soje, koja nije genetski modificirana, GARDEN GOURMET proizvodi sadrže širok izbor povrća i žitarica.

„Izvrstan okus svakog proizvoda iz ovog asortimana bio ključan element i nismo pristajali na kompromise. Povodom Svjetskog dana vegana, pozivamo kupce da isprobaju veganske proizvode i provjere je li to hrana koju bi voljeli konzumirati i inače, s ciljem zdravije, uravnoteženije i ekološki prihvatljive prehrane”, zaključila je Krog.

Pripremite jela prema VegePorciji

Nestlé je ove godine u Hrvatskoj predstavio i VegePorciju, alat kojim pomaže odraslima da u tjedni jelovnik uvrste više biljnih obroka u optimalnim omjerima i odgovarajućim, raznolikim kombinacijama. VegePorcija se temelji na preporuci komisije EAT-Lancet o unosu 300 g povrća i 200 g voća dnevno kao dijelu održive i zdrave prehrane te na činjenici da 25 posto Hrvata ne konzumira voće ili povrće svakodnevno, a samo 10 posto stanovništva konzumira preporučenih 5 obroka dnevno.*
VegePorcija sadrži optimalne omjere i prave kombinacije između različitih skupina biljne hrane, tako da su obroci dobro uravnoteženi i osiguravaju unos potrebnih proteina. Tanjur je podijeljen u tri dijela: 50 posto povrća, 25 posto biljnih proteina iz mahunarki, orašastih plodova, gljiva i sjemenki, 25 posto žitarica od cjelovitog zrna i škrobnih namirnica, poput krumpira.

GARDEN GOURMET SENSATIONAL burger, medaljoni, okruglice, odrezak i fileti, dostupni u hrvatskim dućanima i restoranima, izvrsno se uklapaju u principe VegePorcije.

Nestle preporuka za današnji vege ručak je GARDEN GOURMET tortilje s medaljonima, čiji je recept osmislio poznati chef Mario Mihelj.

Sastojci:

  • Garden Gourmet medaljoni 100 g
  • Mlada salata 30 g
  • Krastavci 30 g
  • Voda 200 g
  • Pečena paprika 150 g
  • Indijski orah 50 g
  • Tortilje 2 komada (preporuka: integralna varijanta)
  • Maslinovo ulje 0,02 l
  • Sok 1 limete
  • Prstohvat soli

Način pripreme i serviranje:

GARDEN GOURMET medaljone možete klasično pržiti u dubokom ulju, ali preporučam da ih pečete u pećnici jer je jednostavnije i brže. Postavite masni papir na lim za pečenje, posložite nuggetse i pecite 7 - 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C. Pečenu papriku, vodu, maslinovo ulje, sok limete, indijske orahe i sol spojite u blenderu te blendajte dok ne dobijete fini kremasti umak. Salatu lagano operite i osušite, krastavce narežite na tanke trakice. Kad sve pripremite, na sredinu tortilje stavite malo umaka, zatim salatu, krastavce i medaljone te nakon toga zamotajte tortilju u burrito i lagano je zapecite sa svih strana na tavici da postane hrskava. Kad je gotova, prerežite tortilju popola i poslužite je uz malo umaka sa strane.