Sort by
Sort by

Iskrivljenje kralježnice - koje vrste postoje

Iskrivljenje kraljesnice
 

Kad govorimo o stečenom iskrivljenju kralježnice koje se razvilo tijekom vremena, bitno je uzeti u obzir sljedeće čimbenike: 

  • Iskrivljenje kralježnice nije gripa i ne prolazi za tjedan ili dva. Liječenje zahtjeva vrijeme, dosljednost i godine intenzivnog i usmjerenog rada. 
  • Iskrivljenje kralježnice nije nešto što dijete može prebroditi ili što će proći samo od sebe. 
  • Iskrivljenje kralježnice je posljedica nepravilnog držanja i mišićne neravnoteže. 

Vrste iskrivljenja kralježnice: 


Što je skolioza?

- Deformitet kralježnice koji predstavlja bočna iskrivljenost kralježnice. Ako kralježnica kod potpuno zdrave osobe izgleda ispravljeno, kod osobe koja pati od skolioze ona je zakrivljena ulijevo ili udesno, a najčešće se manifestira u obliku slova S. Zbog nepravilnog opterećenja kralježaka, oni se polako pomiču od svoje osi, što znatno povećava opterećenje međukralježničnih diskova i vodi do ukočenosti, nelagode, trnjenja nogu i ruku, učestalih bolova u predjelu vrata, ramena i kralježnice. Skolioza može nastati i kao posljedica ravnog stopala. U slučaju ravnog stopala tijelo automatski traži svoju "udobnu" poziciju, a funkciju amortizera preuzima kralježnica. Jedan od prvih simptoma skolioze je razlika u razinama ramena i asimetrija udaljenosti od ramena do struka. 

U početnom stadiju (funkcionalna skolioza) primjećuje se asimetrični zavoj u jednom dijelu sa strane kralježnice, kakav ne postoji u drugom dijelu. U poodmakloj fazi (strukturna skolioza) prisutna je izbočina ili zakrivljenje jedne od dviju polovica prsa, naprijed i dijametralno nazad. Taj vid asimetrije, koja je iznesena u vremenu i nije tretirana posebno odabranim i strukturiranim vježbama, vodi do diskopatije, hernije diska na različitim razinama i trajnih oštećenja unutarnjih organa. 

Što je kifoza?

Povećana zakrivljenost u gornjem dijelu kralježnice (torakalnom dijelu). Često uz kifozu postoji i lumbalna lordoza (pojačana zakrivljenost struka unutra prema oblasti abdomena) – okruglo-udubljena leđa. Slično ostalim vrstama iskrivljenja kralježnice (skolioze, lordoze) ova vrsta asimetrije/iskrivljenja vodi do ukočenosti, jakih bolova u oblasti kralježnice, ramena i vrata te sprečava normalno funkcioniranje unutarnjih organa i tkiva. Preduvjet za razvoj kifoze su nepravilan/pogrbljen položaj tijela, nepravilan položaj sjedenja, dugotrajno sjedenje, nedostatak kretanja, ubrzani rast u dobi puberteta itd. 

Što je lordoza?

Povećana zakrivljenost struka unutra prema oblasti trbuha postoji kod pacijenata opuštenih trbušnih mišića. To je stanje (problem) koje često postoji, a mnogi nisu svjesni da je upravo njihov položaj tijela preduvjet za jaku bol u donjem dijelu kralježnice. Povećana lordotična zakrivljenost preduvjet je i za nastajanje lumbalne hernije diska, zbog pomicanja centra težine ljudskog tijela uslijed trudnoće, dugotrajnog stajanja u uspravnom položaju, nošenja tereta itd. Povećana zakrivljenost struka često je popraćena i kifotičnim držanjem ili tako zvanim okruglo-udubljenim leđima. 

Autorica: Marusya Ivanova 

Za više informacija pratite Nestlé na Facebooku