Sort by
Sort by

Aminokiseline i njihova uloga u dječjoj prehrani

Bjelančevine su osnovni gradivni materijal našeg organizma. Ne samo da grade unutarnje organe, mišićno tkivo, kožu, kosti i kosu, već su potrebne i za zdrav razvoj, normalan rad imunološkog sustava te za održavanje hormonalne ravnoteže. Naše tijelo za stvaranje energije može koristiti bjelančevine, ali ne može u bjelančevine pretvoriti ugljikohidrate i masnoće. Zato je količina i sastav bjelančevina te aminokiselina, od kojih su bjelančevine izgrađene, od ključne važnosti za pravilan i zdrav razvoj. 
 

Uloga aminokiselina u porciji jaja i avokada

 

Vrste aminokiselina i njihova važnost 

Bjelančevine su izgrađene od 20 vrsta aminokiselina – 12 neesencijalnih i 8 esencijalnih (valin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, treonin, triptofan, fenilalanin). Neesencijalne se mogu sintetizirati od drugih aminokiselina u organizmu, dok se esencijalne moraju unositi hranom. Djeca su potrebne još dvije esencijalne aminokiseline – arginin i histidin. Istraživanja povezuju lizin i arginin sa sintezom hormona rasta. Kod odraslih, ali pogotovo djece, čiji se organizmi razvijaju sporije, nabava svih esencijalnih aminokiselina putem hrane od ključne je važnosti za zdravlje. 

Kako najbolje možemo usvojiti bjelančevine ovisi prvenstveno o biološkoj vrijednosti proizvoda, koju određuje njegov aminokiselinski sastav. Bjelančevine životinjskog podrijetla (meso, riba, jaja, mlijeko) imaju visoku biološku vrijednost jer sadrže sve esencijalne aminokiseline. Hrana biljnog podrijetla ima nepuni sastav esencijalnih aminokiselina i zato je, prilikom hranjenja koje se temelji na biljnim proizvodima, izuzetno važno pravilno kombinirati namirnice. Ipak, postoje i neke biljne namirnice koje sadrže sve esencijalne aminokiseline, primjerice kvinoja. 

Indeks biološke vrijednosti 

Indeks biološke vrijednosti jest relativni broj koji pokazuje omjer među različitim bjelančevinama, u odnosu na njihove sastavne dijelove i način na koji ih organizam usvaja. 

Znanstvenici su prihvatili bjelančevine jajeta kao standard biološke vrijednosti i odredili da njegova vrijednost iznosi 100 jedinica. Kombiniranjem namirnica različitih profila aminokiselina možemo povećati biološku vrijednosti bjelančevina, dakle možemo ih napraviti punovrijednima. Aminokiseline koje nedostaju u jednoj namirnici, prisutne su u drugoj! 

Najbolje kombinacije
Žitarice i mahunarke Žitarice su općenito siromašnije lizinom, treoninom a ponekad i triptofanom; dok su mahunarke njima bogate. Kombinirajući namirnice iz tih skupina, osiguravamo visoku biološku vrijednost. Kada kombiniramo rižu s mahunarkama postižemo puno veću ukupnu biološku vrijednost od njihovih individualnih vrijednosti. 
Jaja i krumpir Jaja i krumpir također se mogu kombinirati, a zajedno čine jedan od najučinkovitijih izvora bjelančevina. 

Koliko bjelančevina unositi dnevno 

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, preporučljiva dnevna količina bjelančevina za odrasle osobe iznosi 0.8 g po kilogramu tjelesne mase. Kod djece je ta količina značajno veća (kod dojenčadi i beba doseže 2.5 g po kilogramu tjelesne mase), upravo zato što se u prvim mjesecima i godinama ljudski organizam najbrže razvija i potrebno mu je više gradivnih sredstava. Te preporuke su, naravno, općenite a točna količina ovisi o brojnim faktorima, kao što su spol, dob, način života, zdravstveno stanje, tjelesna aktivnost itd. Tema o točnoj količini bjelančevina ostaje među najkontroverznijim, čak i u znanstvenim sredinama. U cjelini, općeprihvaćeni stav je taj da unosimo previše bjelančevina, osim u slučajevima alternativnih oblika prehrane, naprimjer veganstvu. Više o točnom unosu bjelančevina u različitim dobnim skupinama možete pronaći na stranici Svjetske zdravstvene organizacije

Autorica: Vessela Petrova 

Vessela Petrova polaznica je Vitalakademie, Instituta za holističko zdravlje u Beču. Članica je Europskog društva za kliničku prehranu (ESPEN), i Udruge nutricionista Bugarske. Osim zdrave prehrane, Vessela primjenjuje i metode joge, terapije zvukom te meditacije. 

Za više informacija pratite Nestlé na Facebooku