Sort by
Sort by

Zdrava prehrana za djecu - 5 osnovnih načela

Otac hrani dijete zdravom hranom


Zdrava prehrana uči se od djetinjstva. Kao roditelj, svojem djetetu želite pružiti najbolje, od obrazovanja do prehrane, stvarajući čvrste temelje za sretan i zdrav život. Bombardirani informacijama, roditelji su često zbunjeni i zabrinuti. Naša preporuka roditeljima koji maju problema s prehranom mališana jest da potraže savjet stručnjaka. Dolazimo vam u pomoć s nekoliko jednostavnih savjeta. 

 
  1. Zdrava prehrana za cijelu obitelj 

Djeca često preuzimaju navike obitelji. Ako želite da dijete jede povrće s tekom, svi članovi obitelji trebali bi imati povrće na tanjuru i jesti ga na prirodan način. Ne preporučuje se stavljanje posebnog naglaska na povrće, ne trebate govoriti "Kako je ukusno to povrće!", samo ga jedite prirodno i imate velike šanse da će ga mališan bez pogovora pojesti. 

  1. Uključite ih u kupovinu i kuhanje 

Djeca odmalena trebaju razumjeti odakle dolazi naša hrana i kako se priprema. Uključite dijete u sve što podrazumijeva kupovinu, pohranu i pripremu namirnica. Djeca tako uče razlikovati namirnice i pohranjivati ih u adekvatnim uvjetima te usvajaju najprikladnije kombinacije za zdravu prehranu. Dok zajedno kuhate, pokušajte djeci objasniti ulogu priloga, salate ili deserta. Sve ove radnje pomoći će im u stvaranju zdravih navika do odrasle dobi. Hrana bi trebala ostati jedno od najvećih životnih užitaka, ali zadovoljstvo bi trebalo proizlaziti iz rituala posvećenih pripremi i serviranju obroka, a ne iz vrste i količine hrane koju jedemo. 

  1. Ne moraju pojesti sve s tanjura 

Većina djece osjeća glad i sitost mnogo bolje nego mi odrasli. Mnogi od nas su "deformirali" ove fiziološke osjećaje slijedeći drastične dijete, konzumirajući previše hrane ili noseći se sa stresom na nepravilan način. Odgovornost roditelja je da na tanjur stave kvalitetnu hranu, a djece da jedu u skladu s osjećajem sitosti.  Kad se promatraju odstupanja od normalne tjelesne mase (bilo u višku ili u manjku kilograma), treba se konzultirati sa stručnjakom koji će utvrditi količinu namirnica prikladnih za svaki obrok, ovisno o dobi djeteta i tjelesnoj masi koju mora dostići. 

  1. Slatkiši imaju svoje mjesto u prehrani 

Svako dijete voli ili slatkiše ili slanije ili masnije namirnice, a neka djeca vole sve od navedenog. U optimalnu prehranu za djecu, OptimiX, opisanu u njemačkim vodičima, uvrštene su i manje zdrave namirnice. No one ne bi trebale zauzimati više od 20% djetetovih dnevnih energetskih potreba, dok 80% dnevnih potreba mora potjecati iz hranjivih namirnica (cjelovitih žitarica, voća, povrća, mliječnih proizvoda, nemasnog mesa, ribe, orašastih plodova, sjemenki). 

  1. Raspored obroka 

Djeca moraju slijediti što ravnomjerniji svakodnevni raspored obroka. Što se tiče odraslih, nutricionisti se još nisu složili treba li preporučiti tri obroka i dva međuobroka ili samo tri glavna obroka dnevno. Što se tiče djece, preporuke su jasnije jer djeca imaju potrebu za češćim i manjim obrocima. Tri glavna obroka, od kojih su barem dva s obitelji (doručak i večera), plus 2-3 međuobroka idealna su kombinacija za vrijeme odrastanja. Zašto? Jer proces rasta kod djece troši mnogo energije, a želudac je još uvijek malen. Jedino rješenje za nadoknadu energetskih potreba su česti, ali manji obroci. Međutim, velika je pogreška "izolirati" djecu i odrediti im raspored obroka, odvojen od ostatka obitelji. 

Imajte na umu da je obiteljski obrok, bez obzira na jelovnik, uvijek zdraviji od najzdravije hrane koja se konzumira sama. Ovo se načelo jednako primjenjuje na djecu i odrasle i osnova je zdrave prehrane. 

 

Za više informacija pratite Nestlé na Facebooku