Na radionicama koje educiraju o sprječavanju otpada od hrane traži se i mjesto više

Poznati hrvatski chefovi Mate Janković, Damir Tomljanović, Ivan Temšić i Nikša Boban educiraju građane kako smanjiti otpad od hrane pripremajući nove i ukusne obroke
Chef Damir Tomljanović u razgovoru s polaznicima radionice o smanjenju otpada

Četvrto izdanje #BirajZeleno edukativne inicijative dokazuje da sve veći broj hrvatskih građana želi naučiti kako spriječiti stvaranje otpada od hrane u praksi. Mijenjajući svoje navike nabolje, ne samo da se pomaže okolišu kao rezultat smanjenih emisija CO2, već se znatno štedi i kućni budžet. Ovo su jedni od glavnih razloga zbog kojih se priličan broj građana prijavljuje na besplatne radionice o otpadu od hrane, organizirane u suradnji kompanije Nestlé, Veleučilišta Aspira i Ugostiteljsko-turističkog učilišta. Radionice se održavaju dva puta tjedno u prostorijama partnera, a vode ih popularni chefovi Mate Janković, Damir Tomljanović, Nikša Boban i Ivan Temšić. Svoje bogato iskustvo i strast prema kuhanju utorkom i subotom prenose na polaznike koje zanima kako ostatke ručka ili večere pretvoriti u nove obroke, a pritom smanjiti otpad od hrane.

Barbara je jedna od mlađih polaznica #BirajZeleno radionice koju je vodio chef Mate Janković, a opisala ju je kao vrlo pozitivno iskustvo.

„Uz stručno, kreativno i duhovito vodstvo chefa Jankovića zapisala sam nove recepte u svoju bilježnicu i dobila pregršt ideja kako pametnije iskoristiti ostatke od ručka ili večere. Drago mi je da sam sudjelovala u ovoj besplatnoj radionici i educirala se o održivim životnim navikama koje mogu uklopiti u svoju svakodnevicu. Savjetujem svima koji to mogu, da odvoje malo vremena i dođu na radionicu“, rekla je Barbara.

Polaznice radionice pripremaju recepte s ostacima hrane

Osim Barbare, pozitivan dojam radionica je ostavila i na Branku koja je na nju stigla iz Zagorja.

„Kći i ja smo na društvenim mrežama vidjele objavu o besplatnim radionicama i iskoristile dolazak u Zagreb kako bismo naučile nešto novo. Na radionici smo upoznale vrlo strpljivog i profesionalnog chefa Nikšu Bobana, koji nas je korak po korak vodio kroz pripremu rižota od ostataka bundevine juhe te kroketa od piletine i krumpira. Imala sam priliku pitati ga sve što me zanimalo i zajedno smo razbijali kulinarske mitove poput onog o pranju riže prije kuhanja. Jednostavno rečeno, bilo je to vrlo zanimljivo i zabavno iskustvo", objasnila je Branka.

Polaznice besplatne radionice o smanjenju otpada od hrane i chef Damir Tomljanović

Radionice su gotovo u potpunosti popunjene, a za pojedine termine traženo je dodatno mjesto, objasnila je Nelly Angelova, voditeljica marketinških i korporativnih komunikacija kompanije Nestlé za Adriatic regiju.

„Popunjenost radionica pokazuje da smo ispravno postupili stavljajući fokus u četvrtoj sezoni edukativne inicijative #BirajZeleno na djela, a ne riječi i što smo građanima pokazali da svi možemo biti dio promjene koju želimo vidjeti u zajednici. Veseli nas veliki odaziv građana i činjenica da osim znanja s radionica nose i pozitivna iskustva koja će podijeliti s drugima. Nadamo se da će iduća godina biti još uspješnija i da će cijeli projekt dobiti novu, još veću dimenziju, primjerice održavanjem radionica u drugim hrvatskim gradovima."

Dodatne informacije o radionicama dostupne su na službenoj stranici ili putem poveznice.