Piletina je vjerojatno najdraži izbor naših mališana. Ako im, uz nju, poslužimo i šareno povrće, pohvale su zagarantirane! Uključivanjem djece u pripremu obroka potičemo ih na kreativnost i usvajanje zdravih navika. Uz pileće ražnjiće s povrćem, sa svojim mališanima pripremite i poslužite laganu i osvježavajuću salatu od kus kusa i krastavaca.
Kus kus je proizvod od zdrobljene pšenice. Praktičan je i brzo se priprema, sastoji se od sitnih granula, a okus mu je blag i neutralan pa se odlično slaže s drugim namirnicama te upija okuse drugih sastojaka. Dobar je izvor ugljikohidrata, a često se koristi i kao zamjena za rižu jer ima manje kalorija, bogat je vlaknima i pruža produženi osjećaj sitosti.
- BROJ PORCIJA: 4
- VRIJEME PRIPREME: 60 minuta
- TEŽINA: složeno
Sastojci za ražnjiće:
- 400 g pilećih prsa (file)
- 2 žlice umaka od soje
- 1 žlica sezamovog ulja
- 2 žlice limunovog soka
- 1-2 crvene paprike
- 1 zelena paprika
- 2 glavice ljubičastog luka
- ½ žličice Magije okusa
- 1 žličica maslinovog ulja
Sastojci za salatu:
- 200 g kus kusa
- 200 ml vode
- 1 ravna žličica Maggi dodatka jelima “Magija okusa”
- 1 glavica luka
- 1 svježi krastavac
- 1 vezica peršinovog lista
- 1 šaka listova mente
- 2 žlice sezamovog ulja
- ½ žličice himalajske soli
- malo svježe mljevenog šarenog papra
- 1 limun
Sastojci za umak:
- 2 žlice majoneze od avokadovog ulja
- 2 žlice kiselog vrhnja
- prstohvat himalajske soli
- malo svježe mljevenog papra
- 1 žlica soka limete ili limuna
- listovi svježe mente
Kako se pripremaju pileći ražnjići s povrćem?
- Pileći file narežite na kockice, stavite u zdjelu, prelijte umakom od soje, sezamovim uljem i limunovim sokom, promiješajte i ostavite da se marinira oko 30 minuta.
- Luk i paprike narežite na komade, a drvene štapiće potopite u hladnu vodu, kako bi što manje izgorili tijekom pečenja.
- Na štapiće složite kockice marinirane piletine i narezano povrće.
- Složene ražnjiće stavite u lim obložen papirom za pečenje, lagano ih pospite Maggi dodatkom jelima “Magija okusa”, prelijte maslinovim uljem i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite 20 minuta na grill programu.
- Pretkraj pečenja ražnjiće po potrebi okrenite da se sa svih strana ravnomjerno ispeku.
Kako se priprema kus kus salata?
- U posudu stavite vodu, dodajte žličicu Maggi dodatka jelima “Magija okusa” i zagrijte do ključanja.
- Prelijte kus kus, poklopite i ostavite 4-5 minuta.
- U veću zdjelu uspite sitno nasjeckani luk, krastavac narezan na kockice, ohlađeni kus kus, nasjeckani peršin i mentu. Sve prelijte sezamovim uljem i limunovim sokom, posolite, popaprite i dobro promiješajte.
Kako se priprema umak?
-
Pomiješajte majonezu od avokadovog ulja, kiselo vrhnje, sol, papar i sok limete ili limuna te dodajte listiće mente.
Poslužite pileće ražnjiće s povrćem i kus kus salatom uz osvježavajući umak.
Tatjana Pastuović Klaić & Nestlé, izvor: blog Cookam i Goostam
Za više informacija pratite Nestlé na Facebooku.